A japán aki a világháború után még 29 évig harcolt | Antikrégiség.hu
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6372)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3201)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3757)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (340)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (858)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3337)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (539)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (704)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1418)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1040)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (743)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1986)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (415)
RSS feliratkozás: Óra Óra (835)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1276)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1665)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4233)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (818)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1229)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1090)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (246)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1849)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (246)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (192)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (427)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (351)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1690)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1225)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (305)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (771)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (165)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (146)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1694)
RSS feliratkozás: Sport Sport (169)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (512)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (482)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (458)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (236)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR

A japán aki a világháború után még 29 évig harcolt

Megosztás

2014.03.07. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
A második világháború csendes-óceáni hadszíntere óriási kiterjedése és széttagoltsága miatt teljesen más volt, mint az európai. Amikor Németország 1945. május 8-án kapitulált, a legtöbb még harcoló német alakulathoz szinte azonnal eljutott a hír.

Bár persze voltak egységek, amelyek még néhány napig, hétig, vagy kirívó esetekben néhány hónapig nem tették le a fegyvert, egy sarkköri szigetre küldött német expedíció tagjai például őszig nem adták meg magukat. Igaz, nem is nagyon lett volna kinek, ezután viszont kitörő örömmel üdvözölték az értük küldött norvég hajósokat.
A japán császári hadsereg számos katonája szemében ez minden bizonnyal megvetendő, gyalázatos tett lett volna. A kisebb-nagyobb szigetekért folytatott harcok során az amerikai (és más szövetséges) katonák szembesültek azzal, hogy a japánok többsége valóban az utolsó töltényig, sőt azután is harcol, ha pedig már nincs más lehetőség, inkább választják az öngyilkosságot – saját fegyvereikkel, vagy szemtől szembe nekirohanva az ellenség vonalainak.
A japán társadalomra hagyományosan jellemző volt a fegyelem, az utasítások szigorú követése, a katonákat viszont ráadásul a busidó, a szamurájok korában született normarendszer követésére nevelték. Ugyan eredetileg a busidó sokban hasonlított az európai lovagok követte elvekre, így az elesettek és gyengék védelme, az igazságosság is részét képezte, a legnagyobb hangsúlyt a parancs minden áron való teljesítése és a becsület kapta.
Természetesen a modern japán hadsereg vezetői is inkább ezt igyekeztek katonáikba nevelni. A japán hadsereg tagjai között a becsület többet ért, mint az élet, márpedig a megadás egyenlő volt a becsület besározásánál. Számos történetet ismerünk arról is, hogy ezt sok esetben családtagjaik is így gondolták. Ha valakiről elterjedt a hír, hogy megadta magát, családja is szégyenben maradt, rokonait kiközösítették, az így járt feleségek körében is gyakori volt az öngyilkosság.
Elszigetelten, elszántan Hirohito császár (1942)Japán a német vereség után még hónapokig kitartott, és csak a két atombomba okozta pusztítás győzte meg Hirohito császárt és az ország vezetését, hogy beismerje, nincs értelme folytatni a harcot. A feltétel nélküli kapitulációra végül 1945. szeptember 2-án került sor. A nagyobb japán egységek döntő többsége meg is kapta a parancsot, aminek – bár sokszor értetlenkedve és kétségbeesve – engedelmeskedett is.
A hír azonban nem jutott el mindenhova. A kisebb-nagyobb, a háború alatt megszállt szigeteken számos japán katona tartózkodott, akit az amerikai előrenyomulás teljesen elvágott az anyaországtól és feletteseiktől is.
Ha előbb-utóbb röplapok, rádióadások vagy személyes közlés alapján meg is tudták, hogy vége a háborúnak, sokan az ellenséges propaganda cselét sejtették mögötte, így a harc folytatása mellett döntöttek, és bevették magukat az áthatolhatatlan esőerdőkbe vagy a hegyek közé, hogy aztán gerillaakciókkal zaklassák a helyi lakosságot és a helyőrségeket.
A következő években aztán számos ilyen egységet és katonát fedeztek fel, szétszórva a csendes-óceáni szigetvilágban vagy Délkelet-Ázsiában, a legtöbbjüket vagy sikerült meggyőzni, hogy tényleg vége a háborúnak, másokat foglyul ejtettek vagy lelőttek a nyomukba eredő katonák. Az 1950-es években még számos ilyen esetről érkezett hír, a következő évtizedben már kevesebbről, és a kósza hírek ellenére egyre valószínűbbnek tűnt, hogy már nincsenek „máig harcoló japán alakulatok”.
Nem hitték el, hogy végeOnoda Hiroot, a japán hadsereg hadnagyát 1944. december 17-én tették partra a Fülöp-szigetekhez tartozó Lubang szigeten. A kémelhárító kiképzést is kapott tiszt feladata az volt, hogy amerikai partraszállás esetén szervezze meg és vezesse a megszállók elleni gerillahadviselést.

„Semmi esetre sem vethet véget életének önkezével. Lehet, hogy három évig, lehet, hogy öt évig tart majd, de visszajövünk magáért. Addig is, amíg akár egy katonája is marad, vezesse az embereit. Lehet, hogy kókuszdión kell majd élnie. Ha ez a helyzet, hát éljen kókuszdión. Semmilyen körülmények között sem dobhatja el az életét!” – adta ki az utasításait felettese. És az ekkor 22 éves Onoda engedelmeskedett, méghozzá tökéletesen. Amikor 1945 februárjában az amerikaiak elfoglalták a szigetet, a megmaradt japán katonák néhány fős csoportokban vették be magukat az esőerdőbe.
Onoda három társával maradt, egysége rizsen, kókuszdión és banánon éldegélt, időnként pedig a helyi falvakon rajtaütve, egy-egy tehenet elkötve jutottak húshoz. Közben a háború véget ért, de Onodáék erről nem tudtak. Ugyan már néhány hónappal később találtak egy üzenetet, amely közölte velük a hírt, kérve őket, hogy „jöjjenek le a hegyekből”, a katonák hamisítványnak minősítették az írást, ahogy a később talált röplapokat, a ledobott újságokat, rokonaik kézzel írott, fényképekkel ellátott leveleit is a csalárd amerikai propaganda művének ítélték.
Teltek az évek, de nem változott semmi. Onoda és egysége a hőségtől, a párától, patkányoktól, rovaroktól és a nyomukba küldött őrjáratoktól szenvedve éldegélt, időnként pedig felégettek egy-két rizsföldet és elkötöttek néhány tehenet a gerillaháború jegyében. Az abszurd történet tragikus mellékszála, hogy mivel minden helyit automatikusan az ellenség kémének tartottak, az évek során több tucatnyi ártatlan embert öltek meg vagy sebesítettek meg.
Röpke négy év után 1949 szeptemberében aztán Akacu közlegény megelégelte a dolgot, és elszökött a többiektől. Hiába küldött azonban egykori társainak üzenetet arról, hogy barátságosan fogadták, a háborúnak tényleg vége, Onodáék nem hittek neki sem. Újabb négy évvel később Simada tizedest egy őrjárattal való összetűzés során lelőtték. A megmaradt közlegény, Kozuka és Onoda újabb 19 évig folytatták a gerillaháborút, a külvilág pedig lassan biztos lett abban, hogy már nem élnek. 1972-ben aztán éppen a helyi földművesek rizskészletét igyekeztek felgyújtani, amikor a már 51 éves Kozukát halálos lövések érték.
Csak a parancsnoknakA hír eljutott Japánba, ahol két évvel később, egy Norio Suzuki nevű diák úgy döntött, nekivág a világnak. „Megkeresem Onoda hadnagyot, egy pandát és a jetit – ebben a sorrendben” – mondta barátainak. A második két cél teljesüléséről nem tudunk, de Onodát tényleg megtalálta a dzsungelben. A „hippi”, ahogy Onoda később leírta, és a fanatikus katona összebarátkoztak, és neki a tiszt már elhitte, hogy tényleg vége a háborúnak. Azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nem adja meg magát, hacsak parancsnoka erre nem utasítja.

Onoda egyenruhájának megmaradt foszlányaiban, kifogástalanul megőrzött kardjával, még működő puskájával, 500 tölténnyel és több kézigránáttal jelent meg egykori elöljárója előtt, aki felolvasta neki a parancsot: a háborúnak vége, minden harci cselekményt be kell szüntetni. Onoda letette a fegyvert, majd sírva fakadt.
Hazatérése után megkapta 29 évnyi elmaradt zsoldját, majd egy ideig Brazíliában élt, mint marhatenyésztő. Írt egy könyvet Nincs megadás: Az én harmincéves háborúm címmel, 1996-ban pedig visszatért Lubang szigetére, és 10 ezer dollárt adományozott a helyi oktatás céljára. Két hónappal ezelőtt, 2014. január 17-én halt meg, 91 éves korában.
Utána már csak egy, igazoltan a háborúban harcoló, és azóta is fegyverrel bujkáló japán katona került elő: Teruo Nakamurát 1974 decemberében fogta el egy indonéz őrjárat. Később is időnként szárnyra kaptak híresztelések japán katonákról, akik még utánuk is folytatták a harcot. Sőt, 2005-ben is előkerült két nyolcvan körül japán férfi egy szigeten, de az ő történetüket nem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni.
Filmekben, könyvekben is visszatérő elemként jelennek meg a háborút még vívó japánok (gondoljunk a Kincs, ami nincs veteránjára), de az általuk őrzött aranykészletekről, csodafegyverekről vagy bármi másról szóló történetek eddig puszta legendának bizonyultak.

Forrás: MTI

Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Segítség kérés
Újhelyi Jenő
Ki a festőművész?
Tubákos szelence
festő szignó alapján
Festmény
Molnár C Pál
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
Szent kép
Mennyit érhet antik tárgyam, régiségem?
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Tiktokon KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2024 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei