Asurbanipal asszír király könyvtárának feltámasztása – Újraélednek a romok | Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6286)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3234)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3717)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (359)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (896)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3291)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (545)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (702)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1381)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1031)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (735)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1982)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (430)
RSS feliratkozás: Óra Óra (835)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1268)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1644)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4376)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (825)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1222)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1077)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1866)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (237)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (186)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (449)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (362)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1757)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1219)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (318)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (784)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (176)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1692)
RSS feliratkozás: Sport Sport (171)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (541)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (477)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (459)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (244)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR

Asurbanipal asszír király könyvtárának feltámasztása – Újraélednek a romok

Megosztás

2011.09.20. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Nehéz elképzelni valamit, ami jobban tönkre tehetne egy kulturális tervet, mint egy elhúzódó megszállásba torkolló, szüntelen terrorcselekményekkel kísért háború. Mégis, a számtalan akadály ellenére az iraki Moszul egyeteme nem mondott le ambiciózus tervéről, amelynek értelmében új bibliotéka felépítésével életre kelti Asurbanipal ókori asszír uralkodó egykori könyvtárát, amelynek romjai a város közelében találhatók.

Miután 2003-ban az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt háborút indított Irakban Szaddám Huszein rendszerének megdöntésére, Moszul évekre a háborús és erőszakcselekmények egyik központjává vált, ami érthető módon nem kedvezett a nagyszabású kulturális terv megvalósításának. Mostanában azonban az egy évtizede kidolgozott elképzelés mind közelebb kerül a megvalósuláshoz.
“A program homlokterében a régészeti kutatás áll. Az a célunk, hogy új központot teremtsünk a világ régészei számára az ősi Irak kultúrájának megismeréséhez” – közölte a Ali Jaszin al-Zsubori, a Moszuli Egyetem régészeti kollégiumának dékánja, a terv fő mozgatója az almasryalyoum.com honlapon.

Feslett erkölcsök, agyagtáblák

Az ókori asszír könyvtárat, amely az új létesítményt ihleti, a szakértők a rendszerezett és katalogizált könyvgyűjtemények legkorábbi példájának tekintik. A brit régészek a 19. században fedezték fel az utolsó asszír uralkodóként ismert Asurbanipal palotájának feltárása közben. Az asszír király feltehetően azonos azzal a Sardanapalussal, akinek tékozló romlottsága, feslett erkölcsei történelmi legendává nőttek, tivornyáit előszeretettel mutatták be a Nyugat romantikus korszakának írói és festői, köztük Lord Byron és Eugéne Delacroix.
Uralkodása idején Asurbanipal több tízezer agyagtáblát gyűjtött össze az egész közel-keleti térségből, főleg Babilonból, különböző irodalmi, vallási és filozófiai szövegekkel. Köztük volt a híres Gilgames-eposz is. A gyűjtemény prózaibb szövegeket is tartalmazott, így például szerződéseket, rendeleteket és Asurbanipal udvarának közigazgatási dokumentumait. A táblák szövegei főleg ékírással készültek, ez volt az egyik legrégibb írásrendszer.
A könyvtár felfedezése után mintegy 30 ezer – főleg a Kr.e. 7. században készült, a híres alexandriai könyvtár anyagánál 400 évvel régibb – agyagtáblát Angliába szállítottak, és ma a British Museum gyűjteményében találhatók.
A Moszuli Egyetem új könyvtárát 2000 körül kezdték megtervezni, még Szaddám Huszein kormánya idején. 2002-ben a British Museum megállapodást kötött az iraki kormánnyal arról, hogy gyűjteménye fontosabb darabjainak másolatát kiállítják a majdan elkészülő új könyvtárban annak ellenére, hogy az országot abban az időben sújtó ENSZ-szankciók miatt ilyen másolatok megvásárlására vagy exportálására gondolni sem lehetett. Ám mielőtt a két fél kidolgozhatta volna a részleteket, az Egyesült Államok és szövetségesei megindították az iraki háborút, emiatt a tervet félre kellett tenni.

A kassza kiürült

Azóta változott a helyzet és Zsubori ma már derűlátó a terv jövőjét illetően, bízik abban, hogy 2014-re vagy 2015-re megvalósul az új könyvtár.
A dékán sohasem adta fel az elképzelést. “Nem hagytuk abba a munkát, de kasszánk kiürült, és a Moszulban kialakult helyzet miatt senki sem volt hajlandó ott dolgozni” – mondta.
A projektért felelős egyetem állami kézben van. A háború kitörése óta az iraki kormánynak, következésképpen az egyetemnek nem maradt pénze hasonló célokra. Az utóbbi időkben azonban némi szerény támogatást mégis sikerült szerezni, és ennek felhasználásával lassan folytatódik a könyvtár létrehozása. A British Museum, az egyetem és az arab világ különböző irodalmi szervezetei között együttműködés alakult ki arra, hogy feltöltsék a létrejövő intézmény termeit. A British Museum azt tervezi, hogy kezdetként 200 agyagtábla-másolatot adományoz gyűjteményéből, hogy amikor az új épület elkészül, ott állítsák ki őket.
A hasonló múltidéző álom eredményeként felépült Bibliotheca Alexandrina segítséget nyújt az új könyvtár alapjainak megteremtéséhez. “Könyveket vásárolunk, és közreműködünk a könyvtár létrehozásának adminisztratív ügyeiben” – közölte Haled Azab, az intézmény médiaosztályának vezetője.
A Bibliotheca egyébként részt vesz az arab világban kibontakozott nagyszabású adományozási kampányban is. Eddig 20 ezer könyvet gyűjtöttek össze, és meg sem akarnak állni 100 ezerig. Ennek a gyűjtésnek a keretében az új alexandriai könyvtár együttműködik libanoni, jordániai és szíriai egyetemekkel, Marokkó és az Egyesült Arab Emírségek kulturális intézményeivel.

Nem kis feladat

2007-ben, amikor a moszuli helyzet biztonságosabbá vált, az egyetemnek sikerült megindítania az építkezést: mára a jövendő új könyvtár főépülete már szerkezetkész állapotban van.
Az ókori asszír civilizációból ihletet merítő konstrukció Zsubori szerint elvont utalást tartalmaz a szárnyas bikára, ennek a kultúrának egyik jellegzetes jelképére. Az új könyvtár egyben arra is szolgál, hogy fellendítse Irak ősi civilizációjának kutatását és helyet biztosítson a várható további régészeti leletek számára.

A dékán abban látja a régészeti intézet egyik fő feladatát, hogy felügyelje a feltárást Ninivében, ahol Asurbanipal könyvtára két és fél ezer éven át megmaradt. Egészen addig, amíg kincseit, mint azt Zsubori – rosszallását nem is titkolva – megfogalmazta, “el nem ragadták az első külföldi kutatók”.

Egy könyvtár létrehozása nem kis feladat, évekre lesz szükség, amíg első osztályú, világszínvonalú kutatóközponttá fejlődhet. Az egyetemi vezető szerint azonban az a fontos, hogy a beruházás, ha lassan is, de halad. Zsubori már szeptemberben új ásatásokat irányít Asurbanipal palotájának romjainál, és bízik abban, hogy az expedíció leletei valamikor az új könyvtárban fognak állandó otthonra lelni.

Forrás: MTI

Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Porcelán készlet beazonosítása
festő szignó alapján
Porcelán jelzés keresés
NFT technológiák
comune di ferrara
Kérdés
Porcelán monogram
erről a jelzésről szeretnék többet tudni
Hollóházi porcelán szett
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2022 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei