Fény derülhet az Asszír Birodalom sötét titkára | Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6286)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3234)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3717)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (359)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (896)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3291)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (545)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (702)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1381)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1031)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (735)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1982)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (430)
RSS feliratkozás: Óra Óra (835)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1268)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1644)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4376)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (825)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1222)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1077)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1866)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (237)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (186)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (449)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (362)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1757)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1219)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (318)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (784)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (176)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1692)
RSS feliratkozás: Sport Sport (171)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (541)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (477)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (459)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (244)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR

Fény derülhet az Asszír Birodalom sötét titkára

Megosztás

2013.08.12. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Régészcsapat igyekszik kideríteni, mekkora szerepe volt a Közel-Kelet minden tájáról elhurcolt 620 ezer kényszermunkásnak Asszíria felemelkedésében. David Keys, a BBC szakértője tudósít a fejleményekről.

Régészek vizsgálják azokat az új bizonyítékokat, amelyek az ókori történelem egyik legsúlyosabb bűntényével, több mint félmillió embernek az i. e. 8. század végén, 7. század elején lezajlott deportálásával kapcsolatban kerültek elő.

Az ókori Kelet történelmének ez a sötét fejezete – amelynek során az asszír uralkodók a meghódított területekről nagyjából 620 ezer embert telepítettek át erőszakkal, hogy különböző munkákat végeztessenek el velük a birodalomban – régóta ismert. Viszont az Udinei Egyetem munkatársa, Daniele Morandi vezette kutatócsoport előtt most kezd kirajzolódni e rendszer kiterjedtsége és összetettsége, illetve az, hogy milyen fontos szerepet játszott a világ első szuperbirodalmának is nevezett Asszír Birodalom működésében.

Az észak-iraki kurd autonóm területen nemrég befejeződött, közel 3 ezer négyzetkilométerre kiterjedő, ásatást megelőző felmérés során 130 korábban ismeretlen, az asszír vagy korábbi időkre datálható települést, számos vízvezetéket, valamint két folyami kikötőt találtak a kutatók. A régészek szerint a vízvezetékek és a kikötők egy olyan csatornarendszer részét képezhették, amelyet több száz négyzetkilométernyi föld öntözésére használtak, amellett, hogy az akkori asszír főváros, a mai Irakban található Ninive ivóvízellátását is biztosította. Az impozáns hálózatot kényszermunkások építették, akiket a mai Izrael, Szíria, Dél-Irán és Törökország területéről gyűjtöttek össze.

Morandi professzor csapata azt is feltételezi, hogy a több mint 500 négyzetkilométeres, Ninivétől északra elterülő területet kifejezetten azzal a céllal tettek intenzív földművelésre alkalmassá, hogy a főváros élelmiszerellátását biztosítsák.

A kényszermunka haszna

A 130 most felfedezett, többségében minden bizonnyal deportáltak lakta település legnagyobb része 0,4 és két hektár közötti földterületet foglalt el. Négy település viszont jóval nagyobb volt, ezek inkább kisvárosok lehettek a maguk 10–16 hektár közötti területével. Ninive maga persze egy egészen más dimenziót képviselt: az ekkoriban nagyjából 75 ezer lakosú metropolisz közel 8 négyzetkilométeren terült el.

Szinte biztos, hogy a települések lakói építették ki a környék infrastruktúráját, de ők művelték meg a földeket és tartották karban az öntözést biztosító csatornahálózatot is. A Ninive ellátására szolgáló hátországban 110 kilométernyi főcsatorna szállította a vizet, amelyeket a kemény sziklaaljzatba vájtak bele. Megépítésükhöz a munkásoknak nagyjából 200 ezer köbméter sziklát kellett feltörniük és elszállítaniuk.

A hat ismert vízvezeték (ebből ötöt csak tavaly sikerült felfedezni) felhúzásához a becslések szerint 600 ezer köbméter követ kellett kibányászni, szabályos alakúra faragni, majd a helyszínre szállítani és ott beépíteni. Valószínű, hogy még jó néhány vízvezeték maradványai kerülnek elő a közeljövőben, a felmérés ugyanis még az ősszel is folytatódni fog. A romok között előkerült számos, asszír istenségeket ábrázoló dombormű is. A kutatók azt is feltárták, hogy a vízvezetékekhez felhasznált kőtömböket a bányákból kisebb folyókon szállították a kifejezetten erre a célra épített folyóparti dokkokhoz.

A régészeti feltárás azonban nem csak azt mutatta meg, hogy mennyire függött Asszíria a deportált kényszermunkások hatalmas tömegétől. Az eredményekből az ókori Kelet más hatalmas birodalmainak működésére vonatkozó következtetéseket is le lehet vonni. Tudjuk, hogy a kelet-anatóliai Hettita Birodalom és Urartu, valamint az Újbabiloni Birodalom is élt a nagy tömegeket érintő lakosságáthelyezés eszközével.

A deportálások és lakosságcserék fő célja a központilag irányított birodalmi gazdaság munkaerőigényeinek mesterséges kielégítése volt – de a meghódított területek feletti uralom megszilárdításában is fontos szerepet játszottak. A természetes kulturális közegükből kiszakított embereknek ugyanis jóval kevesebb esélyük volt sikeresen ellenállni a hódítóknak, esetleg nyílt lázadást szervezni. Az Ószövetségből ismert módon a legismertebb ilyen deportálás Izrael népének Babilonba történt i. e. 6. századi elszállítása. A babiloni fogság emléke évszázadokon át élénken élt a zsidóságban, a történelmi események egyes elemei pedig mára a populáris kultúrában is helyet szorítottak maguknak.

A Morandi professzor vezette ásatásokban érintett iraki-kurd területek egy részén a későbbiekben régészeti és környezetvédelmi parkot terveznek kialakítani, a távlati cél pedig az, hogy Ninive egykori éléskamrája az UNESCO Világörökség listájára is felkerüljön.
Asszír ököl, vasököl

A kényszermunka segített fenntartani a hatalmasra növő Újasszír Birodalmat, de a hódítások és a megszerzett területek kézben tartásának legfontosabb eszköze a félelmetes asszír hadsereg volt.

III. Tukulti-apil-ésarra (ur. i. e. 745–727) számos intézkedése mellett a haderőt is megreformálta. Korábban a gyalogság sorait a földekről behívott parasztokkal töltötték fel, ez azonban mind a harckészültséget, mint a mezőgazdaság termelékenységét károsan befolyásolta. A király szakított a hagyományokkal, és felállította a világ első hivatásos hadseregét, amely állandóan fegyverben állva várta parancsait.

Az asszírok legnagyobb erőssége nem számbeli fölényükben rejlett, hanem abban, hogy a jól kiképzett, sokat gyakorlatoztatott katonák gyorsan és szervezetten vonultak fel, a hadmozdulatokat még sötétben is pontosan tudták végrehajtani. A csatákat általában eldöntötte a harci szekerek és a lovasság elsöprő rohama, de ha kellett, a királyok támaszkodhattak a meglepetés erejére is, egy Urartu elleni hadjárat során például az asszír sereg két nap két éjszaka menetelt pihenés nélkül, hogy aztán még sötétben, menetből felfejlődve rontson rá az ellenséges táborra, amelyben azt hitték, az asszírok még legalább egynapi járóföldre vannak.

Technikai újítások is voltak az asszír arzenálban, például ők vetettek be először faltörő kosokat, de a modern kétéltűek előképeként képesek voltak néhány perc alatt felerősíthető és felfújható állatbőr-tömlőkön egész harci szekereket átúsztatni a folyókon, így a hidakra vagy gázlókra sem voltak feltétlenül rászorulva felvonulás közben.

Forrás: MTI

Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Porcelán készlet beazonosítása
festő szignó alapján
Porcelán jelzés keresés
NFT technológiák
comune di ferrara
Kérdés
Porcelán monogram
erről a jelzésről szeretnék többet tudni
Hollóházi porcelán szett
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2022 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei