Hatvan éve folynak ásatások Zalaváron | Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6286)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3234)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3717)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (359)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (896)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3291)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (545)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (702)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1381)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1031)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (735)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1982)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (430)
RSS feliratkozás: Óra Óra (835)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1268)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1644)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4376)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (825)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1222)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1077)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1866)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (237)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (186)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (449)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (362)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1757)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1219)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (318)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (784)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (176)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1692)
RSS feliratkozás: Sport Sport (171)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (541)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (477)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (459)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (244)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR

Hatvan éve folynak ásatások Zalaváron

Megosztás

2010.08.17. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Mosaburg település nevét a mai Magyarország térképén hiába keresnénk, mint ahogy Kolon megyének sem bukkannánk a nyomára, pedig a honfoglalást megelőző időszakban, majd az Árpád-korban jelentős világi és egyházi központ szerepét töltött be az a hely, amelyet ma Zalavár-Várszigetnek neveznek. A Kis-Balaton szomszédságában immáron 62 éve folynak a feltárások, amelyek igazi jelentőségét az adja, hogy egy városias település szerkezetének évszázadokon keresztüli változásait Magyarországon egyedül itt lehet szinte zavartalanul nyomon követni.

A régészek ezekben a hetekben sírok tucatjait tárják fel annak a templomnak a temetőjében, amelyet 850-ben Mária tiszteletére szenteltek fel, majd 1019-től Szent Adorján védelme alatt állt, a török korban pedig a templom és monostora végvárként szolgált. Magát a templomerődöt - pontosabban annak régészeti maradványait - egyelőre elfedi a Várszigeten álló erdő, de a temető sírjait már a talajszinttől néhány tíz centiméterre megtalálták.

Szőke Béla Miklós, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének tudományos főmunkatársa éppen egy kettős sírt mutat az MTI-Press tudósítójának: egy felnőtt és mellette egy gyermek koponyája és csontjai körvonalazódnak, ahogy a régészek egyre jobban megtisztítják az évszázadok alatt rárakódott földrétegtől. Az ásatás vezetője azt mondja, hogy az utóbbi évtizedben már több mint kétezer sírt tártak itt fel, az egykor ugyancsak a Várszigeten állt másik, de már az Árpád-korban épült templomnál, a mai Szent István kápolnánál pedig még további hétszázat.

Azt már Ritoók Ágnes, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze fűzi hozzá, hogy a sírok mennyisége világosan mutatja, mennyire sűrűn lakott terület volt ez jó ezer évvel ezelőtt, majd miként fogyatkozott meg az itt élők közössége. A Várszigeten ugyanis az eddig meglelt mintegy kétezer sír közül ezerötszáz a Karoling-korból, vagyis a honfoglalás előtti IX. századból való, holott az akkori időszakban mindössze 60 évig volt kiemelkedő szerepe Mosaburgnak. Ezzel szemben az Árpád-kor - amikor az egykori Kolon megye székhelye működött itt - háromszáz évet ölel át. Edénytöredékek, állatcsontok hatalmas mennyiségben kerültek már elő a honfoglalás előtti időszakból, az Árpád-kori leletanyag azonban már csekélyebb.


A kutatók persze a későbbi időszak emlékeire is ráleltek, köztük egy pipatöredékre, amelyről Ritoók Ágnes elmondja, hogy maga a pipa nevető arcot ábrázolt, agyagból készült, és halványsárga mázzal volt bevonva. A késő középkori, kora újkori időszak emléke, amely az akkor erődként használt monostor egyik sáncárkából került elő. Azon a szakaszon több pipatöredékre is bukkantak, ami valószínűsíti, hogy az őrség gyakran időzött a várfalnak ezen a szakaszán.

A most folyó feltárások másik helyszínét is megmutatva a régész feleleveníti, hogy ott már 1985-ben megkezdték egy toronyépület feltárását, de nem fejezték be. Most, hogy Makovecz Imre tervei alapján emléktemplom épül ennek közelében, a bejáratához vezető út alatt folytatják az akkor megkezdett ásatásokat. Fájlalja, hogy a tízméteres oldalhosszúságú toronyból ezúttal is csupán az egyik sarkot tárhatják fel, a folytatás finanszírozására ugyanis már nincs forrásuk, míg a Makovecz-épületre tudomása szerint 86 millió forint jutott.

A templomok szigete

Hogy miként is alakult ennek a 15 hektárnyi területen fekvő zalavári Várszigetnek a története, arról Szőke Béla Miklós felidézi, hogy itt három, a közelben pedig további két templom maradványait lelték meg. A Várszigeten előbb 840 táján Keresztelő Szent János tiszteletére emeltek fából készült keresztelő templomot. Alig tíz esztendővel később a morva fejedelem által elűzött és a keleti frank uralkodó hűbéresévé vált Pribina magántemplomaként szentelték fel a Mária-templomot, majd 855 táján a salzburgi érsek építtette a Hadrianus mártír tiszteletére szentelt zarándoktemplomot.

A Zalavárra érkezők ma még csak a Hadrianusnak emelt templom és a hozzá kapcsolt kolostor maradványait láthatják. Az 50 méter hosszú és több mint 20 méter széles épület körvonalai a ma emberének szemszögéből is hatalmas építményt sejtetnek. Amikor Metódot, a szlávok apostolát a pápa Pannónia érsekévé tette, a zarándoktemplom vált egyházmegyéje főtemplomává.

Ritoók Ágnes hozzáfűzi, hogy a Mária-templom nyomai nagyjából a múlt század elejére teljesen eltűntek a földfelszínről. Ez az az épület, amelyet 1019-ben Szent István király újjáépíttetett, és évszázadokon át bencés monostorként, majd a török korban végvárként is használták, de a török uralom végén felrobbantották, a XX. századra pedig maradványai is elenyésztek. De kik is éltek itt a honfoglalást megelőzően?

Szőke Béla Miklós elmondása szerint a térség mintegy 250 éven át az avar kaganátushoz, azaz birodalomhoz tartozott, és bár Pribina és fia, Kocel idején a vezető réteget, az akkori arisztokráciát bajorok, frankok és különböző szlávok alkották, a lakosság összetételében nem történt lényeges változás. A IX. század végén a keleti frank uralkodó, Arnulf egyik kedvelt tartózkodási helye volt Mosaburg.

A magyar honfoglalás azonban sorsdöntő változást hozott, a Vársziget elnéptelenedett. Egyházi és világi központi szerepét a XI. század elején nyerte vissza az egykori Kolon, vagyis a mai Zala megye székhelyeként, amikor Szent István újjáalapította a Mária-templomot, de immár Szent Adorján tiszteletére.

"A XIII. századra azonban fokozatosan elvesztette központi szerepét, mert a királyi vármegye bomlásnak indult, területének jó része magánbirtokosok kezére került" - magyarázza Ritoók Ágnes. A Magyar Nemzeti Múzeum régésze utalt arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap minden évben támogatja a zalavári ásatásokat. Idén négy-öt hétre elég a számukra folyósított másfél millió forint, ebből a helyi állástalanok számára is időlegesen munkalehetőséget tudnak biztosítani.

Közlése szerint az itt folyó feltárások minden évben hoznak egy-két érdekes leletet, tavaly például glagolita, vagyis ősi szláv írástöredékes cserépre bukkantak. Miután más magyarországi egyházi és világi központtal ellentétben Zalavár-Vársziget adottságai miatt nem vált várossá, nem épült be az évszázadok során, megmaradt a középkori település struktúrája. Következésképpen a térszerkezetnek, az infrastruktúrának és a településen állt épületek rendeltetésének változásai is kitűnően nyomon követhetők.
Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Porcelán készlet beazonosítása
festő szignó alapján
Porcelán jelzés keresés
NFT technológiák
comune di ferrara
Kérdés
Porcelán monogram
erről a jelzésről szeretnék többet tudni
Hollóházi porcelán szett
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2022 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei