Ókori titkokat fejtettek meg magyar kutatók | Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6286)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3237)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3720)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (359)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (897)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3286)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (539)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (701)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1381)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1026)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (733)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1981)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (430)
RSS feliratkozás: Óra Óra (835)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1268)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1644)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4385)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (810)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1222)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1077)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1866)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (237)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (186)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (449)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (362)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1759)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1219)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (318)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (784)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (176)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1691)
RSS feliratkozás: Sport Sport (170)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (541)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (477)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (459)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (244)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR

Ókori titkokat fejtettek meg magyar kutatók

Megosztás

2013.06.20. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Meteoritból származnak az ötezer éves egyiptomi vasékszerek, tette közzé egy manchesteri kutatócsoport vizsgálataira hivatkozva a Nature magazin. Egy korábbi vizsgálattal egy budapesti kutatócsoport már jóval korábban ugyanerre az eredményre jutott. Szenzációs régészeti titkok és publikációs kavarodások nyomába eredtünk.

Nagyitáshoz kattinson a képre! Ókori titkokat fejtettek meg magyar kutatók
Az egyiptomi Gerzeh piramisnál száz évvel ezelőtt találtak kilenc darab vasgyöngyöt. Ez önmagában nem lenne annyira meglepő, de a régészeti vizsgálatok azt mutatták, hogy az említett ékszereket nagyjából 2700 évvel időszámításunk előtt készítették. Ez lehetetlennek tűnt, hiszen a vas megmunkálásának módját csak időszámításunk előtt hatszáz körül fedezték fel, így a régészek majdnem száz éve vitatkoznak azon, hogyan is keletkezhettek az ékszerek.

Mivel feltételezések szerint ezek az emberiség legrégebbi vastárgyai, a régészekben fel sem merült, hogy mintát vegyenek a belsejükből, felvágják őket vagy bármilyen más módon megsértsék a vasgyöngyöket. Többször is megvizsgálták az ékszereket, először 1928-ban, később az 1980-as években, de mindvégig csak a felszínt kapargatták, a korrózió miatt azonban csak a vasoxidot sikerült kimutatni, a belsejében lévő egyéb ötvöző anyagokat nem.
Magyar szenzáció

A Magyar Tudományos Akadémia Budapesti Kutatóreaktoránál úgynevezett neutron-analitikai vizsgálatot tudnak végezni, vagyis neutronokkal tudják különböző tárgyak szerkezetét vizsgálni. A neutron semleges részecske, mélyen be tud hatolni az anyagba úgy, hogy nem roncsolja azt szét és lényegi információt tud adni az anyag atomi szerkezetéről.


A BNC (Budapesti Neutron Centrum) részt vesz a Charisma elnevezésű EU-FP7 projektben, mely Európa legjelentősebb múzeumait (British Museum, Louvre, National Gallery London, Prado) valamint természettudományi kutatóközpontokat, analitikai kutatási infrastruktúrákat egyesít. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően számos rendkívül érdekes vizsgálati tárgy és probléma került így a budapesti kutatókhoz. A Charismán keresztül jutott el hozzájuk a vasgyöngyök egyik példánya – magyarázta Rosta László, a CHARISMA projektvezetője.

Összesen kilenc ilyen ékszert találtak száz évvel ezelőtt, ebből hármat a londoni múzeumban őriznek, egyet egy manchesteri múzeumban. A kísérleteket 2011 decemberében végezték a csillebérci kutatóreaktorban. A neutron- és röntgen-analitikai mérések alátámasztották azt a feltételezést, hogy a vasgyöngyök anyaga meteorit. Sőt, a neutrontomográfiai átvilágítással először sikerült egy olyan felfedezést tenni, amely kimutatta az egyik rendkívül korrodált, 5200 éves vasdarabról, hogy az egy hajtogatott lemez, először szétlapították a lemezt, majd hengerré tekerték a lapot, végül ezen keresztül fűzték fel az ékszereket.

Publikálási nehézségek

A felfedezés első nyilvános ismertetése 2012 novemberében volt egy amszterdami konferencián, ahol a kutatást kezdeményező Thilo Rehnen, a University College of London professzora mutatta be az eredményeket. Rosta László szerint a szenzációs felfedezés publikálási ügyének pikantériája, hogy eredményeket elsődleges közlésre 2012 októberében elküldték a Nature-nek, a legrangosabb tudományos folyóiratnak, de szokatlanul hosszas várakozás után a cikket nem fogadták be. A Nature arra hivatkozott, hogy ez szakfolyóirati téma. Ezután a kibővített és részletes kéziratot beküldték a Journal of Archaeological Sciences című neves régészeti folyóiratnak, ahol a közeli hetekben meg is jelenik.

A fordulat a történetben, hogy a Nature-ben a napokban megjelent egy cikk, amely a manchesteri csoport munkáját ismertette. A vasgyöngyök egyike ugyanis a Manchester Museum gyűjteményében van, ezt vizsgálta a Diane Johnson vezette kutatócsoport és az eredményeket 2012. december 14-én küldte be a Meteoritics & Planetary Science című folyóiratnak. A cikk áprilisban jelent meg, ez a Nature cikkének forrása.


A manchesteri csoport és budapesti csoport kutatásai teljesen eltérő módszerekkel jutottak ugyanarra az eredményre, a mérések tulajdonképpen egymást kiegészítik, a következtetéseket megerősítik. A budapesti kutatók azonban szkeptikusak, a manchesteri csoport által alkalmazott röntgen-analitikai módszerek csak a tárgy felületének vizsgálatára alkalmasak, míg az általuk elvégzett roncsolásmentes neutronos vizsgálatok a tárgyak teljes térfogatáról adnak felvilágosítást, vagyis teljeskörű információhoz csak ezzel a módszerrel lehet jutni.

A két azonos kutatás akár véletlen egybeesés is lehet, de okozhatta a Nature azon gyakorlata, hogy a tanulmányokat kiküldik szakértőknek ellenőrzésre, így akár a manchesteri kutatókhoz is eljuthatott a cikk. „Egy röntgenvizsgálatot egy-két hét alatt meg lehet ejteni, a kéziratot néhány hét alatt össze lehet hozni” – fogalmazott Rosta László.

Rejtélyek nyomában

A BNC egyike annak a három helynek, ahol ilyen összetett neutron-analitikai vizsgálatokat (aktivációs analízis, neutrontomográfia, neutrondefrakció) tudnak végezni, Washington és München mellett van még egy-egy ilyen központ. Emiatt nagyon sok megkeresés érkezik hozzájuk különböző múzeumoktól.

Jelenleg is egy érdekes régészeti problémán dolgoznak. Egy Olaszországból érkezett, 2-3. században készült bronzgyűjteményt, egészen pontosan annak egyik darabját vizsgálják. Ez egy majdnem egy kilogrammos, tenyérnyi nagyságú olajmécses. Az analízis után kiderült, hogy a mécses nem bronzból van, ahogy eredetileg feltételezték, hanem cinkből.

Az eredmény azért szenzációs, mert akkoriban nem tudtak cinket előállítani, főleg ekkora mennyiségben nem. Néhány milliméteres darabokat találhattak az ezüst előállításának melléktermékeként, de ekkorát semmiképpen sem. A tárgy a 19. század elején került egy olasz múzeumba egy nemesi család adományaként, emiatt elképzelhető, hogy csak később került az ókori darabok mellé véletlenül.

Ugyanakkor az 1800-as években sem tudtak még cinket előállítani ilyen mennyiségeben. Innentől kezdve a régészeken a sor, hogy kitalálják, mikor készült a mécses és miért készítették. Rosta László szerint számtalan izgalmas kérdésre derülhet fény a jövőben, hiszen a régészetben egyre inkább elterjedt ez a neutron-analízis, hiszen kevés olyan mélyreható vizsgálat van, amely az anyag roncsolása nélkül képes megállapítani szinte mindent annak szerkezetéről.

Forrás: MTI

Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Melyik festő aláírása lehet ez?
Porcelán készlet beazonosítása
festő szignó alapján
Porcelán jelzés keresés
NFT technológiák
comune di ferrara
Kérdés
Porcelán monogram
erről a jelzésről szeretnék többet tudni
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2022 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei