Spirituális zarándoklat a Mária-út mentén | Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6285)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3237)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3717)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (359)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (896)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3288)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (544)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (702)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1381)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1026)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (733)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1982)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (430)
RSS feliratkozás: Óra Óra (835)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1268)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1644)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4374)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (810)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1222)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1077)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1866)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (237)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (186)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (449)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (362)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1757)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1219)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (318)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (784)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (176)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1692)
RSS feliratkozás: Sport Sport (170)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (541)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (477)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (459)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (244)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR

Spirituális zarándoklat a Mária-út mentén

Megosztás

2011.10.03. | Kulturális hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Közép-Európa vallási és természeti értékeinek felfedezését, a keresztény értékrend ápolását és nem utolsó sorban kellemes szabadidős tevékenységet kínál az ausztriai Mariacelltől az erdélyi Csíksomlyóig húzódó Mária-út.


A főbb kegyhelyeket érintő 1400 kilométer hosszú zarándokútvonal magyarországi szakaszán biztosan nem fognak eltévedni a zarándokok, hiszen a tervek szerint már jövőre elkészülnek a jelfestéssel és a táblázással az önkéntesek.

Európa talán legjelentősebb és legismertebb ilyen útvonala a Szent Jakab sírjához vezető zarándokút, vagyis az El Camino. A spanyolországi Santiago de Compostelába vezető mintegy 800 kilométer hosszú út évente százezres nagyságrendekben vonzza a zarándokokat, akik napi 25-30 kilométereket gyalogolva, útközben szerény körülmények között megszállva jutnak el hetek alatt az apostol földi maradványaihoz, hogy aztán hitükben megerősödve térjenek vissza otthonukba.

Részben ez adta az ötletet a Mária-út létrehozásához: az ügyet felkaroló Mária Út Közhasznú Egyesület szerint a Via Maria hiányt pótolhat Magyarországon és a közép-európai régióban. Bár az elmúlt évtizedekben sokan kerestek fel távoli országokban Mária-kegyhelyeket, de a tapasztalatok szerint a nem kevésbé jelentős magyarországi vallási kulturális értékekről nincs ismeretük, zarándoklat tekintetében Magyarország neve a külföldiek szemében pedig végképp ismeretlen.

A spirituális és kulturális értékeket felfűző Kárpát-medencei gyalogút bárki számára bejárható nyomvonalát már kijelölték, amely mentén a magyar történelemben is jelentős szerepet játszó hatvan zarándokhely található (Sümeg, Esztergom, Máriapócs, Csíksomlyó). A kelet-nyugati irányban húzódó Mária-út Budapesten keresztezi a későbbi ütemben kialakítandó, a lengyelországi Czestochowától a hercegovinai Medjugorjéig tartó észak-déli útvonalat.

Osvai Viktória, az út építését mozgató Mária Út Közhasznú Egyesület kommunikációs csoportjának munkatársa elmondta: a 2006-ban alakult szervezet jelenleg mintegy ötven tagot számlál, de ennél lényegesen több önkéntes vesz részt az úttal kapcsolatos munkálatokban: a jelzések felfestésében, a táblázásban, vagy akár a zarándokszállások kialakításában, meghatározásában. Újdonság, hogy az alap útvonal GPS révén végigkövethető, a térképek már benne vannak a magyar és európai térkép adatbázisokban.

"Nagy erőkkel folynak az utat jelölő lila M, és M plusz betűk felfestése, amelyet szinte teljes egészében önkéntes munkára alapozunk" – ismertette Osvai Viktória. "Az egyesület folyamatosan szervezi az úgynevezett jelzésfelfestő táborokat, amelynek legutóbb a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Piricse adott otthont, ahol 27 önkéntes sajátított el a szükséges ismereteket. Az egyesületnek emellett kisebb-nagyobb jelzésfestő megmozdulásai vannak a Börzsönyben, Budapesten, Mány és Tatabánya környékén a helyi önkéntesek szervezésében. Ezeket a lehetőségeket próbáljuk minél inkább kihasználni, illetve ajánlani, célunk, hogy a festés minél hamarabb elkészüljön Magyarországon."

A kommunikációs munkatárs szerint a nyolcszáz kilométeres magyar szakaszból már körülbelül háromszáz van felfestve, ez az elmúlt egy-másfél év munkája, amiből lehet látni, hogy nagyon jó ütemben haladnak. "Ha az önkéntesek egyre szaporodó létszámát vesszük, akkor abban bízunk, hogy jövőre akár az egész magyarországi szakasz ki lesz festve" – mondta.

A Mária-út erdélyi szakaszán is egyre több önkéntes dolgozik annak köszönhetően, hogy az egyesület stratégiai megállapodást kötött az Erdélyi Kárpátok Egyesülettel (EKE), illetve a Gyulafehérvári Karitásszal – tette hozzá Osvai Viktória. A két egyesület vállalta, hogy támogatják a Mariazell-Csíksomlyó zarándokút erdélyi szakaszának megépítését és népszerűsítését; hozzájuk a Hargita megyei tanács, illetve a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulásban részt vevő további tizenhárom önkormányzat is csatlakozott. Az utak nyomvonalát nagyrészt feltérképezték, több szakaszon folynak a jelzésfestések. A mindegyik partiumi és erdélyi megyét érintő romániai hálózat főútvonalát véglegesítették – kivéve egyes Kolozs megyei szakaszokat –, amely egyenes vonalban halad majd Máriapócstól Csíksomlyóig.

A hazai szakaszokon egyébként uniós támogatás segítségével zajlik a munka: a nagyobbrészt Brüsszel által támogatott, összesen 51 millió forintos projekt a festésekhez szükséges eszközbeszerzéseket, táblák vásárlását, promóciós tevékenységek és népszerűsítő fórumok szervezését teszi lehetővé. Emellett folyamatban van a zarándokszállás-hálózat kialakítása: az egyesület szeretné felderíteni és honlapján közzé tenni azokat az olcsó, egyszerű – akár hálózsákos – lehetőségeket, amelyek a gyalogosokat szolgálhatják. Ehhez kapcsolódik a partner vendéglátóhelyek rendszerének kialakítása, amelyek a Mária-út zarándokútlevéllel rendelkező vándoroknak valamilyen speciális ajánlatot, kedvezményt adnak. Az útleveleket ezeken a helyszíneken a zarándoklás igazolásául pecsételtetni lehet majd.

A Máris Út Közhasznú Egyesület ezen túl információkat gyűjt az útvonal mentén található, vagy annak közelében fekvő, a tematikához illeszkedő templomok, szakrális és kulturális épített emlékekről, amelyek turisztikai vonzerőként mutathatóak be. Az ezekről gyűjtött és összeállított anyagot részben a Mária Út mentén található táblákon, részben a portálon és kiadványok révén népszerűsítenék.

Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Porcelán készlet beazonosítása
festő szignó alapján
Porcelán jelzés keresés
NFT technológiák
comune di ferrara
Kérdés
Porcelán monogram
erről a jelzésről szeretnék többet tudni
Hollóházi porcelán szett
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2022 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei