Születésnapi újság Ajándék újságok 12 14 oldalas szülinapi újság gólyahír
Csodaszarvas régiség- Könyv Portál
Csodaszarvas Kulturális és Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Belépés | Regisztráció
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6218)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3186)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (4195)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (436)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (944)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3345)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (547)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (700)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1427)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1068)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (831)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1993)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (450)
RSS feliratkozás: Óra Óra (887)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1306)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1767)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4318)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (853)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1244)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1092)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (257)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1886)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (244)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (181)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (58)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (494)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (373)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1713)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1235)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (348)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (845)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (182)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (158)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1732)
RSS feliratkozás: Sport Sport (172)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (529)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (496)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (471)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (267)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (576)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár időpontok NAPTÁR

Új kodex került elő, amely szól Szent István király Ottó fiáról és a magyarok második bejöveteléről

Megosztás

2013.05.07. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Egy mindeddig ismeretlen, valószínűleg Mátyás király uralkodása idején született krónikát talált egy történész az Országos Levéltárban. A krónika azon kevés késő középkori híradások közé tartozik, amelyek megemlítik, hogy Imre hercegen kívül Szent István királynak létezett egy másik fia is: Ottó. De valóban hihetünk-e az erre vonatkozó forrásoknak?

Mivel megértem s mélyen átérzem, hogy amit csak Isten akarata megteremtett s nyilvánvaló eleve elrendelése elrendezett mind a kiterjedt égboltozaton, mind az egybefüggő földi tájakon, azt törvény élteti s tartja fenn, s mivel látom, hogy mindazt, amit Isten kegyelme bőséggel adott az élet előnyére és méltóságára, tudniillik királyságokat, konzulságokat, hercegségeket, ispánságokat, főpapságokat s más méltóságokat, részben isteni parancsok és rendeletek, részben világiak, valamint a nemesek meg az élemedett korúak tanácsai és javaslatai kormányozzák, védik, osztják fel és egyesítik, (…) úgy hát én sem restellem, szerelmetes fiam, hogy neked még életemben tanulságokat, parancsokat, tanácsokat, javaslatokat adjak, hogy velük mind a magad, mind alattvalóid életmódját ékesítsed, ha majd a legfőbb hatalom engedélyével utánam uralkodni fogsz.

Így kezdődnek István király nevezetes Intelmei a trónörökös Imre herceghez, aki 1031-ben bekövetkezett halálakor az egyedüli várományosa volt a keresztény magyar királyság trónjának – hiszen a nála feltehetőleg néhány évvel idősebb fiútestvére, Ottó akkor már rég nem volt az élők sorában. De tényleg volt-e Imrének (más fiú- és lánytestvérei mellett) Ottó nevű fivére, és ha igen, ennek miért csak évszázadokkal később íródott krónikáink őrzik a nyomát? Van-e egyáltalán remény arra, hogy valaha is előkerül a levéltárak mélyéről olyan szöveg, amely hitelesen bizonyítja Ottó létezését?

Szent István király másik fiára vonatkozó új források több mint egy évszázada, 1880 óta nem bukkantak elő. Ezért is igen jelentős annak a minden bizonnyal a 15. század második felében keletkezett krónikának a felbukkanása, amely nemrégiben került Mikó Gábor történész kezébe. A kutató függelékként a latin nyelvű krónika szöveghű leiratát is közlő tanulmányában („Élt-e valaha Szent István fia, Ottó herceg?”, Történelmi Szemle 2013/1.) az eddig ismert krónikák összehasonlító elemzésével megkísérelte elhelyezni a szöveget a magyar királyokra vonatkozó források kronológiai és logikai hálójában.
Árpád fejedelem, a magyarok második bejövetele


A magyarok két bejövetele

Az új krónika egy 15–16. századi törvények másolatait tartalmazó kódexben lappangott eddig, amely a herceg Esterházy-gyűjteményből került a Magyar Országos Levéltárba. Az összeállítás számos középkori dekrétumot tartalmazott, ezek között bújt meg nem is egy, hanem mindjárt két krónika másolata – méghozzá mindkettő ugyanazon kéz munkája. A scriptor elsőként Gregoriánczi Pál kalocsai érsek Origo gentis Hungarorum című rövid krónikáját jegyezte le, amelynek több változatát is ismerték a középkortörténészek. Mivel a krónika egészen 1577-ig kíséri nyomon korának eseményeit, ez segítséget nyújt ahhoz is, hogy időben körülhatárolhassuk az írnok munkásságát – és a másik, számunkra lényegesebb krónika lejegyzésének idejét.

Az eredetileg Sequitur de regibus címet viselő krónikát a másoló egy további címmel is kiegészítette, amelyben megmagyarázza, hogy a szöveget Mátyás király 1464. évi koronázási dekrétumának végéről ültette át. A dekrétumok fennmaradt eredeti példányain azonban az idézett tanulmány szerzője nem találta meg az ominózus krónikát, így ez a 16. század végi másolat létezésének egyetlen tanúbizonysága. A kópia tehát jelenlegi ismereteink szerint közvetlenül Mátyás 1464. márciusi megkoronázása után keletkezhetett, a most megtalált másolat azonban 1577-nél korábban nem születhetett. (Mátyás megválasztásáról és uralkodásának kezdetéről írt korábbi cikkünket itt olvashatja.)

A magyarok Kárpát-medencébe történő „két bevonulását” és a királyok cselekedeteit felsoroló középkori híradás államalapító Szent István uralkodásáról lakonikus tömörséggel számol be, és mintegy mellékesen megemlíti Ottó és Imre hercegek nevét is, István más „ismeretlen” fiai mellett. A vonatkozó szövegrész Mikó Gábor fordításában így hangzik: Szent Istvánt, Géza fiát, a magyarok első királyát, miután áttért a keresztény hitre, az Úr 1001. évében megkoronázták. 46 évig uralkodott; több fia is volt, így Imre, Ottó és még mások is, az ő nevüket nem ismerjük, hiszen fiai utód és koronázás nélkül haltak meg. Szent István király az Úr 1047. évében hunyt el, és a fehérvári egyházban temették el, amelyet ő alapított.

Ottó említése azért is különleges, mert napjainkig a szakemberek csak két másik forrást ismernek, amelyben előfordul István idősebb fiának neve. Mindkettő a 15. század legvégén keletkezett, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel Ottó létezésének legkorábbi bizonyítéka került elő most a levéltárak mélyéről. Bár számtalan középkori krónikát ismerünk a magyarok korai történetéről, csupán Laskai Osvát minorita szerzetes és hitszónok (1450 k. – 1511) prédikációi között, valamint a bajor Jakob Unrest (1430 k. – 1500) német nyelvű krónikájában leljük nyomát Szent István fia Ottónak.

Egy elveszett forrás

Az új középkori krónika a kutatók által korábban elemzett, hasonló stílusú eseménylisták közül több fontos jellegzetességgel is kitűnik. Az egyik ezek közül, hogy furcsa módon kétszer kezdi meg elbeszélését: a magyarok „második” pannóniai bevonulásával indít, majd egy genealógiai leírást közöl, ezután rátér az „első” pannóniai bevonulásra, Attila uralkodására, ismét a „második bevonulásra”, s így tovább egészen Mátyás uralkodásáig. A másik vonás az, hogy megemlít hét dalt is, amelyek a magyarok hét honfoglaló „kapitányáról” szólnak – ezt az információt egyetlen ismert krónika sem tartalmazza.

A harmadik igen lényeges jellegzetesség, hogy az egyes királyokat nem pusztán kronologikus sorrendbe állítja, hanem szelektál is közülük annak alapján, hogy legitimnek tartja-e uralkodásukat vagy sem, és ehhez magyarázó megjegyzéseket is fűz. Így például elvitatja II. László és IV. István trónhoz való jogát, megemlíti, hogy Géza és Szent László „Salamon uralmának idején” regnáltak, hogy I. Ulászlót bizony nem koronázták meg, s hogy még Mátyást is „a magyarok akaratából” választották királlyá.

Annak a kérdésnek a megválaszolásához azonban a krónikát most közzétevő és elemző kutató szerint nem jutunk közelebb, hogy valóban létezett-e Szent Istvánnak Ottó nevű fia, hiszen – a többi ismert említéshez hasonlóan – az Esterházy-kódex eredeti variánsa is csak több évszázad távlatából ad hírt egy olyan személyről, akiről a Szent István korához közelebb eső források egyáltalán nem tudnak. Az ismeretlen Mátyás-korabeli szerző valószínűleg más 14–15. századi szövegek alkotóihoz hasonlóan egy bővebb, ám azóta „elveszett” krónikaváltozatból dolgozott.

Természetesen a jövőben előfordulhat, hogy a levéltárakban, köz- és magángyűjteményekben lapuló számtalan, alaposan még át nem tanulmányozott kéziratok némelyike fényt derít majd a homályos részletekre, köztük arra is: volt-e valaha Szent István királynak Ottó nevű fia?

Forrás: MTI
Hozzászólások: Új hozzászólás
8 találat 1 oldalon. Megjelenített találatok: 1-8
  • Első
  • Előző
  • 1
  • Következő
  • Utolsó
Éliás Zsolt | 2013.06.17. 09:51 | #170 | Előzmény: #168Válasz erre
Az amiről most ön beszél, az csak 150 éve tudjuk így a habsbulg történelem hamisításnak köszönhetően...
Az a helyzet, hogy azt a bizonyos lómai kereszténységet Gyula és Koppány vette fel, hiszen őket már bizáncban, és salzburgban keresztelték meg, és passaui bencések jöttek téríteni.Szent István valójában visszatérített!! A magyarakonál ősibb keresztény szinte nincs is, és sokkal több közünk van Jézushoz mint azt gondolnánk. Ez valójában Jézus Krisztus igaz hite!!! Amit ma kereszténységnek csúfolnak(elnézést) annak sok köze nagyon nincs Jézus szavaihoz. Csak a bibliában 500 év alatt 2500 változtaást hajtottak végre, és nem hinném hogy megkérdezték az Úrat hogy lehet-e.
Szent László miért avatt a szenté istvánt, ha az ő őseit kiírtotta? Mátyás, Dózsa, Rákóczi, miért hivatkoznak Istvánra amikor magtyar ország szabadságáról beszélnek? Ha kiírtotta a rovást, miért szenteltek fel püspökök templomokat még a 15.században is rovás írással a mennyezeten??? Ha Szent István olyan véreskezű volt, hogyan ajánlhatta fel a Szent Koronát, és az országot Máriának, aki azóta is a világon egyedülállóan örökös királynéja hazánknak???
Várom a válaszokat!!!
szamoshati | 2013.06.16. 19:35 | #169Válasz erre
Kíváncsi volnék arra a vaskos irományra is, amelyet Petőfi Sándorunk írt évekig Oroszországban, miután eltűnt a segesvári csatamezőről. Csontjai egy német kolostorban vannak, a legmodernebb kori DNS vizsgálatok és a leszármazottak mintái alapján 99 %-os biztonsággal állítható, hogy az ő csontjai. Az oroszok adnák szívesen a dokumentációt, de a betekintő bal és jobboldali delegáció sem merte hazahozni. Vajon miért ?
Suttogások és sikolyok (főleg ez utóbbi) | 2013.06.15. 21:08 | #168 | Előzmény: #165Válasz erre
Az Istenek (ősmagyarok vagy bármilyenek) bocsássák meg nekem, de jesszus, Jánosné, hogy maga mennyire buta! Még csak nem is konzekvens, István elárulta az ősit azzal, hogy felvette a kereszténységet, osztán meg Jézusra hivatkozik?! Most mi van itten, kérem?! Azt a szíriuszi-magyar rovásírását! :D
Guszti | 2013.06.15. 19:03 | #166Válasz erre
Nagyon gazdag forrásanyag áll rendelkezésre a magyar történelem kutatásához, elsősorban a krónikák, valamint Krakkóban a királyi levéltár, hogy példákat említsek, de az akadémiai hozzáállást sürgősen meg kellene változtatni.
P.Janosne | 2013.06.11. 18:14 | #165 | Előzmény: #161Válasz erre
Kedves Gabi, itt már szerecsenmosdatás folyik, mióta István megtagadta Őseinek Isten által adott Szent Szeretet vallását, amelyet az EGÉSZ FÖLDÖN MINDENÜTT az Idők kezdetén Minden Népnek egyformán adott!Hogyan hihették el a népek az inkvizíció szörnyűségei miatt is, hogy az Ősi Szent Isteni Vallás pogányság? Nícea emberek által megalkotott vallása előtt IS volt Igazi Hit, Isten Szenzséges imádása! Az emberek védelmében adott Békesség, Szeretet, Megértés, Megsegítés, a Föld Védelme, az új vallás miatt eltűnt a Földről!Amiért olyan régen, majdnem 2.000 éve hirdetik azért még az nem az Igazság! A MTA nem tudósok, hanem megélhetési emberek gyülekezete. Angliában, Németországban, amerikában körberöhögik a magyarokat, mert még sehol a világon nem fordult elő, hogy a Magyar Helyesírás mintájára bárhol is ilyen mértékű ÉRTELMETLEN és nyelvromboló munkát csináltak volna, - viszont a megélhetés messzemenőleg biztosítva van. Igy van ez a Magyarok Erdetével is. it gondolsz, ha beismernék pl: a "boszniai" Piramisokban lévő Szíriuszi-Magyar rovásírást, akkor azt is be kellene ismerni, hogy a Magyarok az Isten megszentelt népe, és az Orionról, az Ősi Szent Istenember-Király Nimród vezetésével jöttek le az Isten által adományozott földi Paradicsomba, a hatalmas Kárpát medencébe! Ezt persze, hogy elhazudták, mert kiderült volna a nícea stikli! EZÉRT lett a héberek óstörténetéből az írók által csak félig igaz dolgok beletördelése abba a mára sokmilliárd példányban elfogyott könyvbe. ezzel elérték a vallási világuralmat.NEM EMBEREK! A mezopotámiai ékírások tanúsága szerint a Drákó Csillagkép egy kis bolygójáról jöttek az REDENDŐEN GONOSZ, VÉRSZOMJAS FENEVAD ANUNNAKIK n e m emberi kinézetű kegyetlen, könyörtelen, lélektelen sárkánykígyó lényei. Istenük a BOSSZÚÁLLÓ ISTEN, anu, és azok rá merték írni a Szeretet Hatalmas Istenére a bosszúálló jelzőt, a saját istenük tulajdonságát! Alakváltó és eltűnési képességgel rendelkeztek az írások szerint, de a Naacal táblákon is van rájuk utalás. Van Magyarországra is utalás, hogy Isten Szent népe már akkor itt élkt a hatalmas Kárpát medencében, amikor MU hatalmas kontinense a földi erők következtében elmerült a Csendes Óceán mélyére. EZ 36.000 évvel ezelőtt volt. a mai Csendes-óceáni népek a mai napig így köszöntik egymást : MANU TLATIS! EZ MU és ATLANTIS nevét is magában rejti! A vallásilag és identitásukban legyőzött népünknek IDEGENEK írták a történelmét, amely nélkülöz minden igazságot! Azon a véleményen voltak, hogy "VEDD EL EGY NÉPTŐL A MÚLTJÁT, ÉS ELVETTED A JÖVŐJÉT IS!" SAJNOS ez RÁNK, MAGYAROKRA NAGYON igaz! A FÖLDBE AKARNAK BENNÜNKET TAPOSNI ISTENI EREDETÜNK MIATT. AZ ÁLTALUK ELBÓDÍTOTT, ÉRTELMÜKBEN ÉS LELKÜKBEN ELSÖTÉTÍTETT Magyar nép ma már talán ölni is képes volna a HAZUGSÁGOK miatt, mert igaznak hiszik! EZT hitették el velük Igazságnak. annyira NEM hiszik a hirdetők Istent, hogy nem mondják meg JLÉZUS szavainak Igazságát, mi szerint "JAJ AZOKNAK, AKIK AZ IGAZSÁGOT HAZUGSÁGNAK, A HAZUGSÁGOT PEDIG IGAZSÁGNAK MONDJÁK!" Saját maguk ellen írták, mert a Szeretet Istenének IGAZSÁGÁT el lehet hazudni, el lehet tagadni, de előbb-utóbb Napfényre kerül!
JÉZUS mondta"Amit most csak fülekbe sugdosva mernek mondani, azt egykor a háztetőkről fogják kiabálni!"
EZ ÍGY IGAZ! MOST érkezett el ennek az ideje! A Magyar HAZA vallásában, gazdaságában, lelkében és tudatában annyira meggyötrött népe végre talán ÖNTUDATRA ébred, és elkergeti elnyomóit, AMIK távolból mondják meg a hatalomnak, hogy mit tegyen még meg a magyar néppel, amivel teljesen eltörölheti a Föld színéről!
Hazugok írták a történelmünket! NEM volt itt semmiféle első és második Honfoglalás, mert népünk Őshazája ez a gyönyörű, hatalmas Kárpát medence!
mmd | 2013.06.04. 00:17 | #162Válasz erre
Sem megcáfolni, sem megerősíteni nem akarom, én nem is tudom, pusztán csak a véleményemet írom. Egyelőre csak megtalálta, meglelte. Az eszmetörténet kutatói ismeretek abban segítenek, megértsük azt, hogy a múlt rekonstruálását a jelentől való különbözőségében láthatjuk. Lényegében a kutató a saját életmódját vetíti vissza a múltba. Milyen szempontokra van szükség, hogy hihető legyen? 1. Minden szöveget a maga műfajában kell értékelni, figyelni kell az adatszerűségre és többletértékűségre. 2. A régészeti eredményekkel való összevetése, összehasonlítása. 3. Milyen forrásból dolgozott az adott szerző? 4. Az elbeszélés kora, amelyben a saját korát is említheti a mű szerzője, akár átvitt értelembe is. 5. Hogyan állítja be az eseményeket, és abból mit emel ki. 6. Hogyan értékeli az adott kor eseményét? Ha választ kapok a leírt kérdésekre, és már tudományosan elismerten publikálva van, akkor számomra hihetőbbé válik. De addig a semmit mondás zátonya és nagyot mondás sziklája között hajózva egy web-hírben kétségeim támadnak.
Gabi | 2013.06.02. 16:23 | #161Válasz erre
"A bizonyíték hiánya, nem azonos a hiány bizonyítékával"
Hogy a csudába ne lett volna Istvánnak több fia is, de lányai is, hiszen az utód biztosítása a trónra létfontosságú. Imre herceg halálának körülményei pedig egyenesen mesekönyvbe valók, egyáltalán nem életszerű. Csak az eltüntetett bizonyítékokat kellene előkeresni, illetve nyilvánosságra hozni. Ehhez, a magyarnak hazudott akadémiának nem fűződik érdeke.
janus | 2013.05.25. 10:39 | #160Válasz erre
Amíg a "magyarországi tudományos akadémia"blokkolja a magyar valósággal kapcsolatos történelmi tényeket,továbbá a Vatikáni levéltár nem nyitja meg a kutatók számára a hozzáférhetőséget eredetünkkel kapcsolatban ,addig csak hazugságon alapuló történelmi múltunkkal találkozhatunk.
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Porcelán monogram
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
Ki lehet ez a festő?
Kinek a monogramja lehet
Kié a szigno
Madonnás szentkép
vigyázat csaló
Szignó
Szigno
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek
Történelmi hírek

KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest
© 2020 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetőség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei