Születésnapi újság Ajándék újságok 12 14 oldalas szülinapi újság gólyahír
Csodaszarvas régiség- Könyv Portál
Csodaszarvas Kulturális és Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Belépés | Regisztráció
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (5853)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3176)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (4217)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (465)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (967)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3350)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (524)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (684)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1412)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1060)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (853)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1875)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (471)
RSS feliratkozás: Óra Óra (913)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1316)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1807)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4313)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (878)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1192)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1126)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (247)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1863)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (245)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (165)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (55)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (482)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (375)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1627)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1071)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (355)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (854)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (175)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (156)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1649)
RSS feliratkozás: Sport Sport (167)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (509)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (497)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (478)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (259)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (559)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt

Művész adatbázis: Nagy Balogh János festő (1874–1919)

Vissza a művész adatbázisba
 
Megosztás
Oldal felvétele a könyvjelzők közé Tovább küldés emailben Nyomtatás
Nagy Balogh János festő (1874–1919) Nagy Balogh János (Budapest, 1874. augusztus 2. – Budapest, 1919. november 22.) magyar festő, grafikus.

Művészete a nagybányai neósokéval és a Nyolcak művészetével rokon, sajátos kubista stílust alakított ki, s belülről jövő természetességgel ábrázolta saját szűk környezete, édesanyja, maga és a kubikosok mélyszegénységét.

Tartalomjegyzék [elrejtés]
1 Életpályája
2 Művei (válogatás)
2.1 Vegyes témák
2.2 Önarckép sorozatából
2.3 Műveiből
3 Emlékezete
4 Szakirodalom (válogatás)
5 Források
6 Jegyzetek
7 Külső hivatkozások


Életpályája [szerkesztés]
Proletársorból származott, Budapest akkori külvárosának számító Kispesten született. Gyermekkora és késő ifjúsága is Kispesten telt, nagyon nagy szegénység közepette. Ám ő különös módon a kényszerűséget elfogadva, harmóniában élt ezzel a szegénységgel, elfogadta, szerette, inspirációt szerzett belőle, művészete szolgálatába állította idővel azt. Iskoláit elvégezvén szobafestőinasnak állt, ahol az egyik részeges mázolómestere ütlegelései, káromkodásai világították meg számára a civilizáció sóvárgott útját. Feléledt benne a tudásvágy és ettől kezdve minden lehetséges pénzt félretett, hogy tanulhasson, képezhesse magát, hogy igazi festővé válhasson. Viszont ő is ahhoz a generációhoz tartozott, akiknek az életét, sorsát az I. világháború jelentősen befolyásolta, megszakította, vagy éppen elvette örökre.

Gondoljunk August Macke, Franz Marc német expresszionista festőkre, kik közül Macke mindjárt bevonulása után életét vesztette, még 1914-ben, Marc két évvel később, 1916-ban, magyar festők közül pld. Mednyánszky László frontrajzolóként sebesült meg, 1919-ben sebesülése következtében meghalt, Derkovits Gyula fél karját vesztette el a háborúban, s további alkotásait fél kézzel hozta létre. Nagy Balogh János is fél karjával adózott a háborúnak, 1919-ben belehalt sérüléseibe. E generáció számos tagjának igen rövid élet jutott, tekintsük át ezt a rövid, de értékekben gazdag festői és grafikusi pályát.

Az Iparrajziskolában Györgyi Kálmánnál tanult. Szobafestéssel kereste kenyerét, mellette az Iparművészeti Iskola esti tanfolyamait látogatta, 1899-ben a müncheni festészeti akadémiára is kijutott, aktokat rajzolt Herterich iskolájában, de lényegében autodidakta volt, nem látogathatott nappali kurzusokat, nem „valcolhatott” hosszabb ideig nyugati országok mesteriskoláiban, de még hazai művésztelepeken sem, mindezt anyagi okokból. Egész egyszerűen, mert nem engedhette meg magának.

Minden képe egy-egy önvallomás, magányos, visszafogott életének egy-egy intim megnyilatkozása. Csak akkor festett, rajzolt, ha arra múlhatatlanul szüksége volt. Hatott rá Paul Cézanne térelmélete és a korai kubizmus, ezek mentén alakította ki formanyelvét, amellyel ábrázolta saját szegényes és egyszerű környezetét, s a kubikos munkások életét. Utolsó festői élménye Millet volt, az ő hatására fordult érdeklődése az egyszerű munkások ábrázolása felé. Talicskázó, görnyedő kubikusok rózsaszín-lila ködbe álmodott egymásutánjai kerültek ki ecsetjei alól. A munka szimfóniáját akarta majd egyszer megfesteni, méretes figurákkal, ahogy erről barátjának, Bálint Jenő újságírónak beszélt. Édesanyjáról készített rajz- és festménysorozata, saját önarcképsorozata, csendélet-sorozata, enteriőrjei jelzik művészi fejlődésének állomásait, egyéni stílusa megtalálásához vezető útját, összefoglaló kompozícióteremtő képességét. Visszafogott, halvány, választékos színvilága még csak jobban kiemeli kompozícióinak geometriai meghatározottságát. Drámai hangvételű önarcképein a festő Hals- és Rembrandt élményei tükröződnek. Megható az a mély-, de mégis tisztes szegénység, amelyet képei nagy őszinteséggel tükröznek.

Egy önarcképén dolgozott, amikor az összeomlás érte. Ecsettel a kezében, hanyatt fekve találtak rá a szomszédok. Haldokolt, de még élt néhány órát a kórházba szállítását követően. Szoba-konyhás kispesti lakásának fehérre meszelt falai a kastélyok selyemkárpitját jelentette számára. Egy rossz, nagykarimájú kalapnak örök hűséget esküdött, nem értve, hogy vannak fényűző kirakatok telve vadonatúj kalapokkal… Egy ibrik, egy kék fazék, egy gyúródeszka, egy cselédágy, vagy egy avítt légynyomos tükör olyan reminiszcenciákat ébresztettek benne, mint antikvitások szerelmeseiben a korhű, főúri relikviák. Ezek között nőtt fel, ezeket választotta képtémául, és édesanyját, a zsámolyon üldögélő öreg tótasszonyt, aki egyszer azonban végérvényesen itthagyta, s azon túl nem volt aki helyette modellnek leüljön. A város nem jelentett művészi értelembe véve élményt számára. Igazi élete Kispesten folyt. Úgy ment haza - mint mondják kevés számú ismerői - mint egy uzsorás az eldugott páncélszekrényéhez. Titok övezte, mint él, mint dolgozik. Folyton gyűjtögette képeit, de megmutatni keveseknek mutatott meg egy-egy festményét. Az egészet senkinek. Inkább szobafestést vállalt, semhogy eladott volna egyet is közülük. Kevés keresményét pedig festékek, vásznak, festőeszközök vásárlására fordította, pénz nemigen gurult zsebeiben, de mindezt olyan kedves és könnyed mosollyal viselte, mint aki a kávéház ajtajából közvetlenül a saját autójába lép…

Barátja, Bálint Jenő temettette el a Rákoskeresztúri temetőben, úgy halt meg, hogy senki ismerősei közül nem tudott róla. Sírja alig tíz év alatt elhanyagolt lett, beomlott.

"Nagy Balogh János magára húzta a földet, mint egy ágytakarót. Elbújt, játszadozva velünk, hogy rá ne találjunk soha" - írja halálának tízéves évfordulója kapcsán Bálint Jenő. (Pesti Napló, Vasárnapi melléklete, 1929. március 24.)

Életében kiállításra nem kerültek művei, nagyközönség, és a szakma először művészetét a kommün idején fedezhette fel. Igazi áttörést a Szépművészeti Múzeumra maradt hagyaték 1922-ben megrendezett gyűjteményes kiállítása jelentette. Innentől fogva elfogadottá vált, hogy Nagy Balogh János művészete kitörölhetetlenül része a XX. századi Magyar Festészetnek. Elek Artur, Petrovics Elek, Bálint Jenő együttes könyvet írt róla (Budapest, 1922). Majd 1945 után, a kommunizmus idején, mint szegénysorsú festőt felkarolta művészetét a kor művészetpolitikája. A szocialista realizmus, vagyis a szovjet mintájú szocreál lezárását jelentette az 1959-ben, halálának 50. évfordulója alkalmából megrendezett emlékkiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Németh Lajos művészettörténész írt róla könyvet (Budapest, 1960, 1982). Valódi és tényleges felfedezése ennek a kiállításnak a kapcsán következett be, azzal együtt is, hogy a szocialista művészetszemlélet fénye kísérte ekkor még munkásságának értékelését. A hetvenes nyolcvanas években azonban egyre tisztábban rajzolódott ki munkássága.

Műveiből:

A művész anyja (olaj, vászon, 57 x 45 cm; Magyar Nemzeti Galéria, Budapest)
A művész anyja (olaj, vászon, 68 x 49 cm; MNG, Budapest)
A művész anyja (olaj, vászon, 60 x 44 cm; MNG, Budapest)
A művész anyja (olaj, vászon kartonon, 67 x 49,5 cm; magántulajdonban)
Csendélet 1910-es évek (olaj, vászon, 49,5 x 69,5 cm; MNG, Budapest)
Csendélet szitával, zsemlével és bögrével (olaj, karton, 33 x 47,5 cm; magántulajdonban)
Földmunkások (olaj, vászon, 37 x 50 cm; MNG, Budapest)

Martsa István Nagy Balogh János emlékműve, Budapest, Kós Károly tér, (1975)Konyhacsendélet (tus, toll, papír, 23,5 x 29,9 cm; MNG, Budapest)
Kubikos (1912 körül) (olaj, vászon, 27 x 33 cm; MNG, Budapest)
Kubikos (Olaj, lemezpapír, 26 x 32 cm; MNG, Budapest)
Műterem (1912 körül) (olaj, vászon, lemezpapírra ragasztva, 25,5 x 32 cm; MNG, Budapest)
Taligások 1912 (olaj, vászon, 19 x 26 cm; MNG, Budapest)
Önarckép (1910 körül) (olaj, vászon, 51 x 38,5 cm; MNG, Budapest)
Önarckép (1913) (olaj, vászon, 44 x 30 cm; MNG, Budapest)
Önarckép (olaj, vászon, 35 x 24 cm; MNG, Budapest)
Önarckép (olaj, vászon, 41 x 30,5 cm; MNG, Budapest)
Önarckép (1910-15) (olaj, papír, 32 x 21 cm; Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Emlékezete:

Nagy Balogh János sírja Budapesten. Kerepesi temető: 34/2-1-11. (Borsos Miklós alkotása)1929-ben tiszteletére megalakították Nagy Balogh János Képzőművészeti Kört, 1979-ben még működött. 1969-ben került postabélyegre az egyik önarcképe. Emlékszobrot 1975-ben állítottak tiszteletére Budapest XIX. kerületében, a Kós Károly téren. A szobor alkotója Martsa István.

2000-ben a Home Galéria rendezett emlékkiállítást Nagy Balogh János és Czimra Gyula műveiből.

Népszerűsége mind a mai napig töretlen, köszönhető ez Nagy Balogh modern stílusának, összefoglaló kompozícióteremtő képességének és témájának, a mély szegénységnek. A modern stílusok által közvetített kihívások folyamatosan jelen vannak, s a mély szegénység újra való kiterjedtsége, s az azzal való együttélés és szembenézés bátorsága élteti művészetét mind a mai napig.

A művész hagyatékát a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény őrzi, e helytörténeti gyűjtemény Nagy Balogh János Kiállítótermet működtet, melyben a múzeum időszakos kiállításai kerülnek megrendezésre.[1]

Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Porcelán monogram
Tudnátok nekem segíteni hogy ki lehet a festő?
Festmény szignó
Festmény0305
Kik rejtőznek a szignók mögött?
porcelán jelzések
melyik korból származhat,és mennyit érhet?
kor meghatározás
Mikor készülhetett?
Sziasztok!
 
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍRRSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREKRSS feliratkozás: Mozgóképes hírek VIDEÓKRSS feliratkozás: Antikrégiség.hu Mesetár MESETÁRRSS feliratkozás: Naptár időpontok NAPTÁR
Legfrisebb hírek:
További hírek >>
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek
Történelmi hírek

KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest
© 2019 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetőség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei