Mûvész adatbázis: Vastagh György, id. festő (1834–1922) - Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6266)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3219)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3708)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (362)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (901)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3304)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (541)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (705)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1381)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1027)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (737)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1983)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (430)
RSS feliratkozás: Óra Óra (830)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1301)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1680)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4391)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (808)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1181)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1081)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1876)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (242)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (188)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (59)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (445)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (367)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1816)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1227)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (324)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (785)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (176)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1736)
RSS feliratkozás: Sport Sport (169)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (539)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (478)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (463)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (243)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (578)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt

Mûvész adatbázis: Vastagh György, id. festő (1834–1922)

Vissza a mûvész adatbázisba
 
Megosztás
Oldal felvétele a könyvjelzők közé Tovább küldés emailben Nyomtatás
Vastagh György, id. festő  (1834–1922)Vastagh György, idősebb (Szeged, 1834. április 12. – Budapest, 1922. február 21.) magyar festő.

Vastagh Géza festőművész és ifj. Vastagh György szobrász apja, Kenyeres Balázs (1865–1940) igazságügyi orvos, hisztológus apósa.Vastagh Géza festőművész és ifj. Vastagh György szobrász apja, Kenyeres Balázs (1865–1940) igazságügyi orvos, hisztológus apósa.

Származása, ifjúkora:

Szegeden született nyolcgyermekes családban. A székely eredetű család az 1660-as évek táján a török-tatár pusztítás és pestisjárvány elől települt át a háromszéki Alsótorjáról Szegedre, ahol elpolgárosodott. Apja Vastagh János (Szeged, 1821 – Bécs, 1870 körül) hajósgazda volt, de művészi hajlamai voltak. Ő készítette Újfalvi Sándor (Kackó, 1792 - Kolozsvár, 1866. július 16.) a kolozsvári emlékíró - művészetpártoló birtokos, lovas képmását (kőrajz), amely 1863-ban megjelent. [1] Anyja Hegedűs Katerina volt. [2] Testvérei közül csak ketten érték meg a felnőtt kort, egy nővére és egy fivére, ez utóbbi mérnök lett.

Vastagh György élete már ifjú korában mozgalmasan alakult. Rajzkészsége gyermekkorában megmutatkozott. A szabadságharc alatt 15 évesen, 1849-ben belépett a felkelők közé, Kmety György és Perczel Mór tábornokok alatt a 16-ik vadász-zászlóajnál szolgált, mint káplár. Részt vett több csatában hadnagy fivérével együtt. A temesvári csata és a világosi fegyverletétel után az oroszok fogságába esett Nagyváradnál, akik az osztrákoknak kiadták. Mivel megbetegedett, elengedték. Szegedre ment, ahonnan közben szülei elmenekültek, s így egy asztalosműhelyben húzta meg magát két évig.
Művészeti pályafutása [szerkesztés]
Vastagh György, idősebb: Zöld kendős menyecske.
Vastagh György, idősebb: Készül a vacsora, olaj, vászon.

Stech József piarista tanárnak feltűnt tehetsége, s előbb ő, majd egy Gerstemberg nevű osztrák festő tanította festeni. Szerbián keresztül beutazta Törökországot, azután Románián át, ismét külföldre utazott. 1854-ben már a bécsi akadémián tanult. 1858-ban Kolozsvárra települt. Veres Ferenc fényképésszel közös műtermet nyitottak. Stein János könyvkereskedésénél egész tárlat volt látható „árny és színezett képeikből”. Vastagh György később Sikó Miklós festővel bérelt műtermet a kolozsvári Közép utcában, László Ferencné házánál az emeleten, de Veres Ferenccel továbbra is együttműködött, fotográfiai és festészeti műhelyként. Erdélyben, az ötvenes évek végén gróf Mikó Imre hívta fel Vastagh Györgyre a figyelmet, így egyre-másra festette a kolozsvári arisztokrácia arcképeit. 1859-ben kapta meg első nagy megbízatását: Kemény István báró az Erdélyi Múzeum-Egylet részére, Kemény Simon halálát ábrázoló, öt képből álló képciklust rendelt tőle. Ugyanez évben rendelte meg Bethlen Károly a „Vitam et sanguinem” jelenetet[3], s ugyancsak az Erdélyi Múzeum Egylet részére ekkor festette meg Kazinczy Ferenc arcképét is. Műtermét a kolozsvári Bel-közép utca régi Posta házába tette át. 1860-ban Kendeffy Ádám gróf, valamint Brandenburgi Katalin arcképe készült el, utóbbi a Porosz Királyi Képtár számára.

Két ízben is visszautasította a neki adományozott ösztöndíjat, miután azokat a Bach-korszak osztrák hatóságától nem akarta elfogadni. (Eötvös József akart neki adni, illetőleg Schwarzenbergnek, Erdély akkori katonai kormányzójának lefestéséért kínálták fel neki). 1862-től a kolozsvári Monostor utcában, a Mikes-házban lakott, s műtermében egyidejűleg fényképészettel is foglalkozott, megfestette, színezte a fotókat. 1863-ban egy hónapos székelyföldi fényképészeti tanulmányutat tettek Urlaky Jánossal, Előpatakán és Borszéken, olajjal átfestett tájkép-fotókat készítettek. Korabeli lap így írt erről a tevékenységről:

„Elismert tehetségű festészünk Vastagh György ki már annyi kitűnő művel gazdagítá Erdély, s különösen Kolozsvár nevezetes családjait, most műtermében a photográphiának is tért nyitott, melynek segítségével a festővászonra néhány másodperc alatt oda varázsolván az arcképet, annak mind nagyságát, mind színezetét úgy adja meg, hogy az illető meg van kímélve az órákig tartó fáradságos üléstől - társa néki a derék Urlaky János, s már eddig is sok sikerült képet állítottak elő - műtermük és kirakatuk van b. Monostor utcában, Korbuly-házban.” [4]

1863. október 7-én vette feleségül az anyai ágon francia származású Schell Viktóriát Kolozsvárott, majd Ploieştibe költözött. Itt született első fia Béla - későbbi közjegyző. 1865-ben tértek vissza Kolozsvárra, egy korábbi moldvai tanulmányútjáról, s ismét Veres Ferenc fotóssal társult. 1866-ban megszületett fia, Géza, akiből később neves állat-, és tájfestő lett, majd 1868-ban az ifjú György és Josefin ikergyermekei.

1868-tól megszaporodtak a bécsi megrendelései. Ugyanekkor elnyerte a kolozsvári Fő téri rk. templom főoltárának helyreállítási munkáira a megbízást.

Három ízben is lakott Bécsben. Az ötvenes évek közepén még mint tanulgató festő, később azonban, mint szívesen keresett, ismert névre szert tett művész. 1865 és 1867 között évente több hónapot Bécsben töltött.

1870-ben az osztrák műegylet májusi kiállításán két olajfestményt is bemutatott, s itteni sikerének eredményeképpen Wodianer báró veje: Nemes Vince és felesége mecénásként támogatni kezdték. 1871 március 16-tól Moritz von Schwind tanítványaként Bécsben képezte magát, de még ez évben mestere elhunyt. Berlinbe látogatott, s sikereket ért el festményeivel. 1871 júniusában visszatért Kolozsvárra, s a kolozsvári „Kék szőlőhöz címzett vendéglő” emeletén, a Híd utcában rendezte be műtermét. 1870 nyarán a gyalui-havasokban tett tanulmányutat, novemberben pedig Marosvásárhelyen dolgozott. 1872-ben ismét Bécsben festett, áprilisban tért haza családjához Kolozsvárra. Ősszel a bécsi kiállításon “A török cigányok” című képe szerepelt.

1875-1876-tól Budapesten élt, előbb a Zöldfa utcában volt műterem-lakása, majd amikor 1880-ban végleg a fővárosba költözött, a Váci utca (ma 48 számú ház helyén) vett műtermet. Számos neves személyiség arcképét festette meg 1877-1878-ban. Ez évben festette meg a gyomai templom Jézus Szíve főoltárképét és freskóit. 1877-ben megbízást kapott, hogy Petőfi Sándor költeményeihez készítsen illusztrációkat.[6] 1877-ben kezdte el festeni József nádor két leánya és fia portréját, s ugyancsak ekkor vállalta el gróf Forgách József, korány elhunyt Nógrád vármegyei alispán arcképének elkészítését. Ebben az időben nyerte el József nádor utódainak, az idős József főhercegnek udvari festője címet.

Az 1870-es évek végén Munkácsy Mihállyal is kapcsolatba került, felmerült egy közös kolozsvári látogatás ötlete is. 1880-ban az alcsúti kápolna Szent Istvánt ábrázoló főoltárát festette meg. 1882 nyarán Radna vidékére utazott tanulmányútra, s ettől kezdve minden nyáron Erdélyben tett tanulmányutakat. Az 1880-as évektől elkezdték árusítani festménymásolatait is. 1882 júliusában Demjén László újságíróval és Sárdi István festőművésszel 10 napos tanulmányutat tett Naszód-vidékére és a Radnai-havasokba, hogy az erdélyi cigány népéletet tanulmányozza, s azt a Klotild főhercegnő által megrendelt festménynél felhasználja.

Kolozsvár képzőművészeti életében 1883. február elején jelentős esemény történt: a római katolikus Lyceum dísztermében megnyílt a város első gyűjteményes képkiállítása, amelyen Feszty Árpád, Than Mór és idősebb Vastagh György országos hírű művészek mellett részt vettek az erdélyi fiatal festők is, mint Melka Vince, Mesterházy Kálmán, Kővári Endre, Sárdi István, Spányi Béla, Vastagh Géza stb. Ezzel kezdődött meg Kalotaszeg felfedezése a művészek körében. A kolozsvári kiállítás után, 1884 augusztusában több neves festő is Kalotaszegre látogatott. Bruck Lajos és Telepy Károly Bánffyhunyadon és Magyargyerőmonostoron, Sárdi István és Vastagh Géza Bánffyhunyadon láttak munkához. Vendéglátójuk Gyarmathy Zsigáné Kalotaszeg nagyasszonya volt. 1891-ben Vastagh György szintén Maros megyébe és Kalotaszeg környékére tett hosszabb utazást.

A Váci utcai műterem-lakásában együtt dolgozott fiával, ifj. Vastagh György szobrásszal. 1894. március 12-én a „Magyar Művészek és Műpártolók Egyesülete” néven 973 rendes taggal, 14 alapító taggal megalakult Nemzeti Szalon elnökévé választották gróf Zichy Jenő mellett. A társaság 1895-ben nagy kiállítást rendezett Kolozsvárott az akkor ismert legnagyobb képzőművészek részvételével. A Magyar Képzőművészek és Műpártolók Egyesületének kiállítóhelyisége. 1894-től a József körút 45.-ben, 1897-től az Újvilág utca 5.-ben, 1907-től az Erzsébet téri Kioszkban működött, s Krúdy visszaemlékezése szerint:

„Őse volt a mai Fészek-klubnak, és benne Mesterházy Kálmán a háznagy – Vágó Pali, Spányi, Vastagh György, Stetka, Feszty Árpád (nőtlen korában) várta itt frakkban, házigazdai szívességgel szombat esténként a főváros legelőkelőbb társaságát, amelyet a színésznők is élénkítettek, mint pipacsok a rétet.” (Jókai Mór utolsó tánca az úribanda előtt). [7]

1895-ben kötött házasságot leánya, Vastagh Josefin dr. Kenyeres Balázs törvényszéki orvostani kutató, egyetemi tanárral, akivel Kolozsvárott éltek.

1922-ben hunyt el, majdnem 88 éves korában.

A műcsarnokban ravatalozták fel, amelynek létrehozásában maga is aktívan részt vett.

Művei:

Elsősorban arcképfestéssel foglalkozott, de oltárképeket és népéletképeket is készített naturalista felfogásban. Ezenkívül freskókat is festett. Ujházy Ferenccel és Madarász Viktorral, mint a magyar festők nesztorait emlegeti a művészettörténet. Id. Vastagh György zsánerképei, egyházi és mitológiai témájú festményei mellett történelmi személyekről és korának nagyjairól készített portréival alkotott maradandót.
Vastagh György, id.: Nővérek, 1871.
Vastagh György, id.: Kossuth arcképe (fotója alapján)
József nádor. Einsle Antal egykorú festménye után rajzolta Vastagh György. Osztrák Magyar Monarchia írásban és képben. Magyarország. 1890.

Portrék:

* Kazinczy Ferenc arcképe, 1859 (Erdélyi Múzeum-Egyesületnek)
* Kendeffy Ádám gróf arcképe, 1860
* Brandenburgi Katalin arcképe, 1860 (Porosz Kir. Képtárnak)
* Kemény Ferenc (kancellár) arcképe, 1860 (Erd
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Porcelán jelzés keresés
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Melyik festő aláírása lehet ez?
Porcelán készlet beazonosítása
festő szignó alapján
NFT technológiák
comune di ferrara
Kérdés
Porcelán monogram
erről a jelzésről szeretnék többet tudni
 
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek VIDEÓK| RSS feliratkozás: Mesetár MESETÁR |  RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR
Legfrisebb hírek:
További hírek >>
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2022 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei