Legfrissebben feltöltött hírek az Antikregiseg.hu-n https://www.antikregiseg.hu/piacter/index.php Legfrissebben feltöltött hírek az Antikregiseg.hu mûkereskedelmi portálon hu <![CDATA[2023.06.22. - Csontváry Kosztka Tivadar a táltos Napút-festő]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/csontvary_kosztka_tivadar_a_taltos_naput-festő_4682.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/csontvary_kosztka_tivadar_a_taltos_naput-festő_4682.php
Csontváry festményei önmagukban, pusztán képzőművészeti értékük okán is maradandó élményt nyújtanak. Hatalmas, akár harminc négyzetméteres vásznakra festett szédítő távlatai, élénk színei beleégnek a szépet értékelni képes szemlélő emlékeibe. Nem kétséges, vitán felül áll, hogy világviszonylatban is a legnagyobbak egyike volt, nem stíluskövető, hanem anyaghasználatával, saját maga által kikevert, teljes egészében ma sem ismert összetételű festékeivel is különleges stílusteremtő.

Ám Csontváry személyisége, életműve, öröksége nem csupán az egyetemes értékű magyar művészettörténet monolitja. Sokkal több annál. Életútja, sorsa, sőt festményeinek sorsa is szimbólum. Örökösei kis híján kocsiponyvának adták el azokat, és ha egy fiatal építész, Gerlóczy Gedeon nem keres épp akkor és épp ott műtermet, ahol a Csontváry-képek összetekerve hevertek, akkor a nagy festő hagyatéka talán örökre az enyészeté lett volna. Szerencsés véletlen? Aligha. A véletlen valójában, ahogy mondani szokták: Isten inkognitóban.

Csontváry művei ugyanis nem könnyed kézzel vászonra vitt l’art pour l’art csendéletek, nem flaszteren termett elvágyódás szülte plen-air piknikek.

Az utánozhatatlan, egyedi Csontváry-univerzum zsilip az égi és a földi világ között. Csontváry az Istentől kapott küldetés felelősségének terhét kínnal, szenvedéllyel hordozó, látó ember volt prófétai hevülettel, átszellemült küldetéstudattal. Médium, akinek éppen ott, a felvidéki Iglón és éppen akkor, 1880. október 13-án kellett küldetést kapnia; önéletírásából tudjuk, hogy a „lángoló Kárpátok” alján bandukoló ökrösszekérről készített rajzán tűnődve egyszer csak egy hang azt mondta neki: „Te leszel a világ legnagyobb napútfestője, nagyobb Raffaelnél.”

E kifejezést ő használta először. A napúton járt, nem csatlakozva semmilyen divatos képzőművészeti irányzathoz, iskolához, izmushoz. Mágnesként vonzotta a fény, meg akarta érteni, meg akarta festeni annak minden árnyalatát és azok teljességét. Korábban soha senki által vászonra nem vitt színeket elevenített meg, megértve, hogy ezek érzéseket keltenek fel, mintegy stimulálják a szellemet és a lelket, ilyképp formálják, építik és, ne féljünk a szótól, javítják az embert – végső soron ez az alapja a színterápiának. Fény és árnyék, világos és sötét egymásba áttűnő árnyalatait, elmosódó határait egyedülálló valósághűséggel megmutató, mégis álomlátó festészete egyetlen nagy kitörés az éjfeketeségből, a kortárs létvakságból.

Önéletírása esszenciája mindennek. Ez nem annyira személyes visszaemlékezés, inkább tanúságtétel és a felszínessé vált, Istentől elszakadt, létrontó nyugati civilizációt vádoló kiáltvány. A mából visszatekintve különösen dermesztő az a váteszi éleslátás, amellyel vádolja az Isten tagadására, a tekintély lerombolására, a történelem meghamisítására, a „fajbeli erény” elpusztítására szövetkezett titkos társaságokat. (E kifejezésnek semmi köze a későbbi hamisan biologizáló nemzetiszocialista fajelmélethez, Csontvárynál, miként a korban általában, nemzetkaraktert, nemzeti sajátosságok együttesét jelenti.) Ugyancsak elgondolkodtató mai európai viszonyaink ismeretében az a megállapítása, miszerint a Római Birodalomból istentelen káosz áradt szét, s a nagy hun király, Attila küldetése volt a közerkölcs helyreállítása.]]>
Thu, 22 Jun 2023 10:56:02 +0200
<![CDATA[2023.05.01. - Az új vármegye- és országbérletek előnyeit a Balatonhoz utazva is ki lehet használni]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_uj_varmegye-_es_orszagberletek_előnyeit_a_balatonhoz_utazva_is_ki_lehet_hasznalni_4681.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_uj_varmegye-_es_orszagberletek_előnyeit_a_balatonhoz_utazva_is_ki_lehet_hasznalni_4681.php
Május 15-től – a vakációt egy hónappal megelőzően – már sűrűbben közlekednek vonatok a Balatonhoz. A már több mint 330 ezer vármegye- és országbérlet tulajdonos érdeklődése az előszezoni menetrend bevezetésével tovább fokozódott a balatoni járatok igénybe vételével kapcsolatban. Az új díjtermékek elsősorban a vármegyéken belül, vagy a legalább két megyén át rendszeresen ingázóknak kínál új és versenyképes alternatívát, de a főváros és a Balaton között a sűrűbben, jellemzően 1-2 óránként közlekedő InterRégió vonatokon kivétel nélkül érvényesek az országbérletek.

Az orszagberlet.hu weboldalon már külön Balaton menüpontban tájékozódhatnak az utasok az új bérletek igénybevételi lehetőségeiről, továbbá segítséget, javaslatokat kapnak, hogy azok előnyeit miként tudják kihasználni a tóhoz vagy annak partmenti települései között utazva.

A tájékoztatás szerint május 15-től június 16-ig ismét előszezoni menetrenddel várja az utazókat a MÁV-START: a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránkénti követésű vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé váltak. A téli menetrendhez képest több InterCity-kocsi és motorvonat állt forgalomba, a vonatokon a kora tavaszi időszakhoz képest több férőhely áll az utasok rendelkezésére. A Déli pályaudvar és Keszthely közötti Balaton InterCity vonatokon pedig már bisztró rész is biztosítja a teljes körű ellátást az 1. és prémium osztályú IC+ kocsiban.


A vármegye- és országbérletek csak felármentes vonatokon vehetők igénybe

A vármegye- vagy országbérlettel utazóknak számos balatoni vonat vehető igénybe.A személyvonatok és sebesvonatok mindegyike felármentesen használható, így a Déli-Parti, a Katica és a Vízipók InterRégiókon, valamint a Tanúhegy, Lesence és Fenyves sebesvonatokon és a balatonfenyvesi kisvasúton az új bérletfajtával is lehet utazni. InterCity és expresszvonatokon utazva csak felármentes szakaszokon belül érvényesek a bérletek. A felármentes szakasz jellemzően az első (Budapest felőli) tóparti állomás vagy megállóhely és az adott vonat végállomása közötti szakasz. A Balaton és a Tópart InterCity-k esetében Siófok és Keszthely, illetve Siófok és Nagykanizsa között a kijelölt, nem InterCity-minőségű kocsik a felármentesek. A Kék Hullám expresszvonatok Balatonalmádi és Tapolca, a Jégmadár expressz pedig Balatonaliga és Fonyód között vehető igénybe ország- és vármegyebérlettel. Ezeket, továbbá a vonattípusok útvonalát, főbb közlekedési ismérvet térképekkel illusztrálva is bemutatják az orszagberlet.hu oldalon.

A vármegye- és országbérletek csak felármentes vonatokon vehetők igénybe, így IC-ken nem, ez alól csak bizonyos kocsik vagy szakaszok jelenthetnek kivételt.Ahogy a korábbi években mindig, a Balatonnál ezek a kivételek az idei elő- és a főszezonban is megszűnnek, hogy IC-szolgáltatást választó utasokat is ki tudják szolgálni.

A Volánbusz Budapest és a Balaton között mindkét irányban naponta néhány alkalommal közvetlen autóbuszokat is indít, melyekre az országbérlet is érvényes. Az autóbuszokkal többek között a tó északi partján fekvő Balatonkenese, Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany, Révfülöp, Keszthely, Hévíz, illetve a déli parton Siófok, Balatonlelle, Balatonboglár települések is elérhetőek a fővárosból.

Forrás: MTI]]>
Thu, 18 May 2023 18:07:22 +0200
<![CDATA[2023.04.17. - Történelem a konyhában – Megvan a három legizgalmasabb közel-keleti étterem Budapesten]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/tortenelem_a_konyhaban_–_megvan_a_harom_legizgalmasabb_kozel-keleti_etterem_budapesten_3844.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/tortenelem_a_konyhaban_–_megvan_a_harom_legizgalmasabb_kozel-keleti_etterem_budapesten_3844.php
Az elmúlt években a szabadidőm tetemes részét egy olyan hobbinak szenteltem, aminek nem titkolt célja az, hogy minél több emberrel ismertessük és szerettessük meg a sajátosan átértelmezett cigány konyhát. Lehet, hogy klisének tűnik, de őszintén hiszek abban, hogy az evés híd a kultúrák között, a legegyszerűbb és legalapvetőbb módja annak, hogy megismerjük egymást. A megismerés pedig alapvető feltétele annak, hogy eltűnjenek a félelmek. Pont emiatt tartottam az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb feladatának felkutatni azokat az éttermeket, ahol a háborús övezetekből érkezők konyháját ismerhetjük. Szóval félre a félelmekkel, ez a cikk Budapesten megtalálható legjobb éttermekről szól, ahol olyan ízekkel találkozhatunk, amelyek a Közel-Keletről érkező menekültek konyhájának is sajátja.

A gasztrokultúra bölcsője?
A hazánkba érkező menekültek jelentős része a Közel-Keletről érkezik. Ha valaki bele szeretné magát ásni a régió gasztronómiájába, legalább annyi bonyodalommal és kifürkészhetetlen kölcsönhatással találkozik, mintha ugyanezen térség politikai és történelmi viszonyait szeretné kibogozni. Birodalmak és népek emelkedtek fel, süllyedtek el, vagy keveredtek össze egymással. Ha a karakterisztikákat szeretnénk megragadni, akkor látnunk kell, hogy a közel-keleti konyha alapjai a régi Perzsiában alakultak ki. Erre az alapra rakódtak aztán rá újabb rétegek, az Ottomán Birodalom olvasztótégelyének évszázadaiban és egészültek ki kölcsönhatásokkal Oroszország és az Újvilág (az Ibériai-félsziget mór államainak hála) irányából. A térség persze közel sem alkot egységes egészet – rengeteg az országonként, régiónként tapasztalható sajátosság.

Ez a hihetetlen örökség és rengeteg külső hatás pedig egy olyan konyhában egyesült, amelyből sugárzik valamiféle nehezen megmagyarázható ősi erő. Technológiailag gyakran egyszerűbb eljárások jellemzik, a kifinomult fűszerhasználat eredményeként pedig olyan fogásokat kapunk, melyek egyszerre átütően intenzívek és mégis nagyon letisztultak és harmonikusak.

A fentiekből nem nehéz leszűrni, hogy a témában kellőképpen elfogult vagyok, mind a felhasznált alapanyagok, mind a fűszerezés igen közel áll hozzám, az örök kedvencek: a bárány, a datolya, a füge, a csicseriborsó, a szumák, a római kömény, a szezámmag és a gránátalma. Ezek ma már mind-mind könnyen, vagy minimális utánajárással beszerezhetők itthon is. Részben ez az oka annak, részben pedig néhány rossz tapasztalat, hogy ezek az ételek főleg otthon kerülnek az asztalomra, azonban a Migraiton Aid közreműködésével három megbízható helyet derítettünk föl, ahol kipróbálhatjuk a térség konyháját. A közös pont a három étteremben, hogy a hazai, magyar közönség egyikben sem volt jellemző, sőt olyan is akadt, ahol még a magyar nyelvű étlap is hiányzott. Volt viszont szuper kedves és segítőkész kiszolgálás, mesés ételek és elképesztő ízek.

Al-Amir Étterem – Szíria
Az ország elmúlt négy évtizedét az Aszad-rezsim diktatúrája töltötte ki, 2011-ben viszont elérte a térséget az arab tavasz. Végtelenül leegyszerűsítve az első néhány, békésen induló tüntetéssel kezdetét vevő eseménysorozat után öt évvel később olyan véres és megrázó eseményeken vagyunk túl, mint nemrég Aleppó ostroma. Mindeközben több mint 13 millió embernek van és volt szüksége humanitárius segítségre, sok millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, és Szírián belül vagy az ország határain kívül biztos menedéket keresni.

A Szervita tér közvetlen közelében található étteremről első látásra nem is sejtettem volna, hogy ekkor kincs lesz. Berendezését tekintve nem túlságosan hivalkodó hely, sőt inkább kissé kifőzde jellegű, ám az ételek messze kárpótolnak mindenért. Tökéletes humusz; sűrű, testes és egyben friss labneh. Ezekről fél-fél adagot kértem, a tetejére kellemes, karakteres olívaolaj került, ahogy kell. A bárány kebabjuk puha és pont megfelelően fűszeres. A fettust (olajban kisütött lepénykenyérrel és szumákkal tálalt saláta) gránátalmaszirup tette még izgalmasabbá. Jól elkészített ételek, átütő ízek, mindezt átlagos, a környéket tekintve inkább olcsó árakon, két főre bőven 10 ezer forint alatt meg lehet úszni a többfogásos ebédet vagy vacsorát.

Baalbek Lebanese Restaurant – Libanon
A mindössze 4,4 millió fős lakossággal rendelkező ország az I. világháború után vált függetlenné. Előtte Szíriához tartozott, így nem csoda, hogy a konyha nagyon hasonló, sőt akad olyan, aki szerint nem is létezik külön libanoni konyha. Az étterembe járásnak egyedül ebben az országban vannak meg a hagyományai, gyakori, hogy ezen alkalmakkor csak mezzéket fogyasztanak, több órán keresztül. És valóban, a Váci és Kígyó utca sarkán található helyen – az egyébként Szíriából szárazó séf ezekben a hideg és meleg apró fogásokban remekel. Érdemes végigpróbálni többet – célszerű minél nagyobb társasággal érkezni, így annál többfélét tudunk kipróbálni. A humuszt persze itt sem tudtam kihagyni, ezúttal kevésbé puritán – bárányhúsos és fenyőmagos verziót választottam, ami komoly függőset képes okozni, de szerepel az étlapon a szokásosnál intenzívebben ízesített bejrúti humusz is, mindehhez mesés, friss, házi lepénykenyér. Diós paprikakrém, rák római köményes paradicsomszószban, rétestésztában sült friss sajt, a harirájuk pedig fantasztikus. Ezt a fogást én még Marokkóból ismerem – az a leves volt, amit nagy biztonsággal szinte minden sarki kifőzdében megtaláltunk – tudom, fura ilyet mondani, de ennyire jót még ott sem ettünk. Nemcsak bárányhús került itt bele, hanem rengeteg kardamom is. A három hely közül ez a leghangulatosabb egyben, a fedett, világos terasz, a vízipipázási lehetőség és a tökéletes kiszolgálás mellett azonban az árak sincsenek elszállva: két főre borravalóval 15 ezer forintba került a főként mezzékből álló ebéd.

Darband Restaurant – Irán
Irán lakosságának körülbelül fele perzsa identitással rendelkezik, a hivatalos nyelve is a perzsa, azaz fárszi. A Szemere utcában található, perzsa szakáccsal működő hely mellett könnyű elsétálni, ha nem célirányosan megyünk. A pincehelyiségben található étterembe leérve azonban nyilvánvalóvá válik, hogy nem kifejezetten csárdajellegű hellyel van dolgunk, ha másról nem is, hát a mozaikos asztalokról és a fárszi feliratokról rá fogunk jönni. Az előétel válogatás lavash-szal érkezik, (ami a megszokott khubznál kicsit vékonyabb kenyérféle) a kétféle padlizsán mindegyike szuper, a harmadik, majonézes fogás kissé váratlan volt, nem is mondanám maradandónak. A már-már szokásos kebabból viszont ismét egy kiváló példányt kapunk, a bárány és marha keverékéből készült fogáson egyszerre érezhetők a fűszerek és a hús természetes, karakteres íze. Az igazi különlegességeket azonban a perzsa fogások között találjuk. Az egyébként hivatalosan is fotózhatatlannak számító gorme sabzi például egy zöld húsos ragu, rengeteg zöldfűszerrel és fekete, vagy szárított lime-mal. Két főre itt sem könnyű 10 ezer forint feletti számlát összehozni.

Közel-keleti gasztrokisokos
Laposkenyerek: hívhatjuk pitának de az arab neve, khubz, khoubz esetleg khobz.
Mezze: leginkább az általunk használt előétel fogalmához közel álló apróbb fogás, annyi különbséggel, hogy időnként a teljes, többórás étkezések csak különféle mezzékből állnak. Sokból, időnként nagyon sokból. Léteznek hideg és meleg változatok, először a hideg utána a meleg mezzéket szolgálják fel.
Humusz: csicseriborsóból, fokhagymából, tahiniből (szezám paszta) és citromból álló sűrű krém. Amennyire egyszerű, pont annyira gyakran sikerül elrontani, leggyakrabban azzal, ha nem elég selymes az állaga.
Labneh: lecsepegtetett joghurtból készült sűrű sajtkrém.
Muhammara: diós paprikakrém.
Köfte, kebab (esetleg kafta, kofta, kufta): elég tág fogalom, a közös jellemző, hogy húsból készült ételt takar. Lehet darált, de nem feltétlenül. Az elkészítés általában sütéssel történik, de ez sem kőbe vésett szabály.
Piláf: fűszeres, rizses egytálétel, mely általában húst is tartalmaz.
Kibbe: bárányhús, bulgur és hagyma keveréke, amit fogyaszthatunk sülve, főve vagy nyersen.]]>
Wed, 17 May 2023 18:58:08 +0200
<![CDATA[2023.04.27. - Ezért is kell odafigyelni az édesanyák boldogságára]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ezert_is_kell_odafigyelni_az_edesanyak_boldogsagara_4670.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ezert_is_kell_odafigyelni_az_edesanyak_boldogsagara_4670.php
Mit jelent a hála? Észrevenni a jót, a szépet, azokat az apró örömöket az életben, amelyek jóleső melegséggel töltik el a szívet. Anyák napján kicsit toljuk arrébb laptopunkat, tegyük el okostelefonunkat, és töltsük együtt az időt édesanyánkkal, akinek oly sokat köszönhetünk. A várandósság hónapjai, az aggódás, az álmatlan éjszakák és a tőle kapott tanítások mind okot adnak arra, hogy elismerjük, ünnepeljük, és boldoggá tegyük őt. Márpedig az ő boldogsága mindennél többet ér, hiszen kutatások kimutatták: a depressziós anyukának a gyermekei is stresszesebbek.

Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, énekesnő szerint, ahogy a párunk vagy egy közvetlen munkatársunk hangulata is nagymértékben befolyásolhatja a lelkiállapotunkat, úgy a szülő-gyerek kapcsolatra is igaz ez. „A gyerekek olyanok akarnak lenni, mint a szüleik. Akarva akaratlanul átveszik a szülői mintákat, amely a felnőtt életükben nagyon meghatározó lesz. Ezért fontos, hogy az anyák ne csak a gyereküket akarják boldoggá tenni, hanem saját magukat is, mert a gyerek akkor lehet igazán boldog, ha az anyuka is az” – hangsúlyozza az országos Boldogságprogram elindítója.

„Valójában a legértékesebb örökségünk, amit a gyermekeinkre hagyhatunk, az nem a vagyonunk, hanem azok a minták, ahogyan élünk. Ezért szülőként felelősségünk fejleszteni a boldogságszintünket a gyermekeink boldogságának érdekében” – szögezi le Bella hozzátéve, hogy ebben nagy segítséget nyújthat a Boldogságprogram, ami a pozitív pszichológia boldogságtudományának eszköztárával ismerteti meg az anyákat is.]]>
Wed, 17 May 2023 18:56:17 +0200
<![CDATA[2023.04.17. - Tévhitek a magzati szűrésekről]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/tevhitek_a_magzati_szűresekről_4669.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/tevhitek_a_magzati_szűresekről_4669.php
A várandósok gyakran az interneten próbálnak informálódni a különféle vizsgálati módszerekről, ám a világhálón sajnos téves információk garmadája kering. Dr. Elekes Tibor klinikai genetikus segítségével összegyűjtöttük a magzati szűrésekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

A kombinált szűrés biztos eredményt ad

A várandósság alatt elvégezhető kombinált teszt – azaz a genetikai ultrahang vizsgálat és vérvétel – nagyon fontos vizsgálat, amely a kromoszóma-rendellenesség előfordulásának valószínűségére, kockázatára mutat rá, biztos eredményt azonban nem ad. Amennyiben ez a kockázati érték magas, úgy további vizsgálatokat javasolnak a kismama számára

Minden kromoszóma vizsgálat veszélyezteti a magzatot

Ha a fent említett kombinált teszt eredménye emelkedett kockázatot mutat, magzati kromoszóma vizsgálat elvégzése javasolt. „E vizsgálatról a legtöbb szülőben a pocakhoz közelítő tű és az 1%-os vetélési kockázat képe jelenik meg, jogosan. Ez az eljárás ugyanis magzatvíz- vagy méhlepény-mintavétellel történik, és valóban rejt magában kockázatot. Ugyanakkor ma már nem ez az egyetlen módszer a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására” – magyarázta Dr. Elekes Tibor, a PrenaTest Központ genetikusa. Manapság elérhetőek ugyanis az ilyen orvosi beavatkozást nem igénylő, ún. non-invazív prenatális genetikai tesztek, amelyek a magzatra nézve teljesen biztonságosak, mert anyai vérből, egyszerű vérvétel segítségével lehet elvégezni ezeket.

A non-invazív vizsgálat mindenre választ ad

Bizonyos kromoszóma-rendellenességek, mint például a Down-kór gyanúja esetén kiváló alternatívát nyújtanak a kockázatos „hasba szúrós” beavatkozásokkal szemben. Ezek a vizsgálatok közel 100%-os pontossággal mutatják ki a Down-kór, az Edwards-kór vagy a Patau-kór jelenlétét a magzatban, de más eredetű fejlődési rendellenességek kiszűrésére nem alkalmasak – ezek hatékony kiszűréséhez alapos, magas színvonalú ultrahangvizsgálat szükséges.

35 év alatt nem fontos a Down-kór szűrés

Napjainkban a leggyakrabban előforduló kromoszóma-rendellenesség a Down-kór, amelynek kockázata együtt nő a várandós anya életkorával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a 35 évnél fiatalabb várandósok esetében ne lenne szükség az ilyen jellegű szűrővizsgálatokra. „A legtöbb Down-kórral sújtott gyermeket, fiatalabb édesanyák hozzák világra” – hívta fel a figyelmet a szakorvos.

Ha a családban nem volt Down-kór, nem szükséges a szűrés

Az esetek több mint 90%-ában a Down-kór minden korábbi családi előzmény nélkül alakul ki a magzatban, ezért a magzati Down-kór szűrés minden várandós számára javasolt. Amennyiben a gyermeket váró szülőknek már volt korábbi, rendellenességgel sújtott terhessége, fontos a genetikussal történő konzultáció – optimális esetben még a fogamzás előtt, hogy ismétlődési kockázat esetén időben megtervezhessék az elvégezendő speciális vizsgálatokat.]]>
Wed, 17 May 2023 18:55:35 +0200
<![CDATA[2023.04.15. - Így gyógyítható a körömbenövés orvosi beavatkozás nélkül!]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/igy_gyogyithato_a_korombenoves_orvosi_beavatkozas_nelkul__4668.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/igy_gyogyithato_a_korombenoves_orvosi_beavatkozas_nelkul__4668.php
Körömbenövés gyógyítása - így történhet

A körömbenövés gyógyítása hagyományos esetben orvosi beavatkozás útján, műtéttel történik, azonban ezt sokan szeretnék elkerülni. Egy műtét ugyanis rengeteg felesleges stresszel és fájdalommal jár, valamint a beavatkozás után sem múlik el még napokig sem a fájdalom.

Erre nyújt remek megoldást az Arkada kezelés, amely csaknem fájdalommentesen oldja meg a körömbenövés problémáját. A technika lényege, hogy a pedikűrös szakember, aki a megfelelő pedikűrös továbbképzés keretein belül elsajátította a képzés minden elemét, akár egy kezelés nyújtásával tud segíteni abban, hogy az érintett körömlemez egészségesen nőjön a továbbiakban.

Arkada kezelés - így zajlik
Az Arkada kezelés során a pedikűrös alaposan kikérdezi az érintettet a problémáiról, valamint megvizsgálja az érintett körmöt és lábat. Ezután átbeszéli a pácienssel, hogy pontosan mi is lesz a kezelés menete, illetve ismerteti vele a 10 napos előkezelés részleteit, mely során az Arkada tc16 szérum használatával kell elkészítenie az érintett területet.

Amint letelik a 10 nap és az érintett terület készen áll a kezelésre, a pedikűrös végrehajtja magát a technikát. Az Arkada technika során a pedikűrös szakember körmönként haladva az Arkada kockának nevezett eszközzel kivezeti a benőtt körmöt, amely a továbbiakban így a megszokott, egészséges módon fog nőni. A kezelés után az Arkada acryl segítségével rögzíti a körmöt. A kezelés minden eleme fájdalommentes.

A kezelés után a pedikűrös ajánlja az Arkada tc16 szérum használatát további 10 napig. Az utókezelés leteltével a szakember ellenőrzi az érintett körmöket és amennyiben szükséges, rövidít is rajta. Egészen addig kell havonta egyszer ellenőriztetni az érintett területet a pedikűrössel, amíg az Arkada acryl teljesen le nem nő.]]>
Wed, 17 May 2023 18:55:06 +0200
<![CDATA[2023.04.25. - Visszér kezelése – így szabadulhatsz meg tőle]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/visszer_kezelese_–_igy_szabadulhatsz_meg_tőle_4667.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/visszer_kezelese_–_igy_szabadulhatsz_meg_tőle_4667.php
Mi is az a visszér?
A visszér lényege, hogy az adott vénában a billentyűk zárása nem megfelelő, emiatt rossz az áramlás. Ennek eredményeképpen a vér pangani kezd az adott területen, az ér fala pedig kitágul. Ez hozza létre azt a látványt, amivel már mi is találkozunk: duzzadt, kanyargós, széles, kék ereket, melyek minél közelebb vannak a felszínhez, annál inkább kidudorodnak.

Sokan úgy gondolnak a visszérre, mint valami esztétikai problémára, pedig közel sem az, legalábbis nem merül ki ennyiben. A visszérrel nem csak az a baj, hogy nem szép látvány, hanem az is, hogy kezeletlen állapotban egy sor szövődmény léphet fel, amik pedig már igen súlyosak lehetnek.

Kinél alakulhat ki visszér?
Jellemzően 35-40 éves kor fölött jön elő, de lényegében bárki lehet érintett, a visszér nem válogat. Megfigyelhető ugyanakkor genetikai hajlam, tehát ha az idősebb felmenők küzdenek ezzel a problémával, akkor magunk is számíthatunk rá. Környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában, úgymint a mozgásszegény életmód, valamint a túl sok állással, vagy épp ellenkezőleg, túl sok üléssel járó munkavégzés.

Megelőzésképp annyit tehetünk, hogy igyekszünk rendszeresen mozogni, ülve nem lógatjuk a lábunkat, hanem ha lehet, akkor feltesszük valahová. A keringést javító ételek, vitaminok, ásványi anyagok is segíthetnek valamelyest, de semmi sem helyettesíti a végtagok rendszeres mozgatását! Munka közben is időnként álljunk fel, sétáljunk pár percet!

Mik lehetnek a visszér szövődményei?
Nos, eleinte jellemzően fájdalom fog jelentkezni az érintett területen: a lábfájás elég jellemző azoknál, akiknél az alsó végtag hajlamos visszeresedésre. A fájdalom mértéke fokozatosan változik. Eleinte csak nagyobb megterhelés hatására érezzük, mondjuk egy hosszú, kirándulással töltött nap után. Később azonban már egyre inkább előjön a fájdalom magától is, míg végül szinte állandóvá válik, és olyan mértékűvé, ami már határozottan rontja az életminőséget.

Ezzel azonban sajnos nincs vége a sornak. A kezeletlen visszér következménye lehet lábszárfekély, mélyvénás trombózis, vagy éppen tüdőembólia. utóbbi kettő akár halálos kimenetelű is lehet, éppen ezért nem szabad félvállról venni a „csak egy visszeret”.

Vannak-e visszeres lábra krémek, balzsamok?
Szerencsére számos készítménnyel találkozhatunk, amik a visszeres lábon hivatottak segíteni. Eltüntetni valószínűleg egyik sem fogja a visszeret, de azért lehet tenni, hogy ne romoljon tovább a helyzet, valamint, hogy a fájdalom enyhüljön.

Ezek a készítmények mindenekelőtt csökkentik a visszeres láb fájdalmát, mérsékelik az elnehezedettség érzését. Serkentik továbbá az érintett területen a keringést, így nem fog tovább romlani a helyzet.

Visszér kezelése házilag
A visszér kezelése házilag leginkább a végtagok mozgatásából áll, ugyanis ezzel lehet leginkább elősegíteni a vér áramlását a problémás részeken. Fontos tudni, hogy az ugrálással és erőlködéssel járó mozgásformák a visszereseknek kerülendők. Az úszás ugyanakkor nagyon jót tesz, ahogy a sétálás is.

Létezik kifejezetten visszértorna, ami azokat a területeket mozgatja át leginkább, amik érintettek, serkenti az izompumpák működését. Ezt érdemes elsajátítani, hogy javítani tudjunk a saját állapotunkon.

Üléskor a lábunkat ne lógassuk, puffra, alacsony székre tegyük fel. Zuhanyzásnál nem jó se a hideg, se a túl forró víz, kellemesen langyosat válasszunk. Ha van túlsúly, azt minél előbb le kellene adni, hogy ezzel se terheljük a végtagokat, ez ugyanis fokozza a nyomást a vénákban!

A visszér gyógyszeres kezelése
Sajnos van az a pont, amikor a visszeret már nem lehet kordában tartani a vény nélkül kapható készítményekkel, illetve az otthoni praktikákkal. Ebben az esetben az orvos felkeresése javasolt. Számos opció van, amivel lehet kezelni a visszeret, persze a helyzet súlyosságától függ, hogy melyiket választja az orvos.

Receptre írható krémek, balzsamok is léteznek, de szóba jöhet műtét, lézeres eltávolítás, valamint szkleroterápia is, ami egy speciális eljárás. Ennek során injekciókkal steril gyulladást idéznek elő, az érintett érszakasz pedig ennek hatására elhal, majd felszívódik.

Minél hamarabb jutunk orvoshoz, annál több esély van az invazív kezelések megúszására, ezért nem érdemes sokáig halogatni – a visszér magától nem múlik el!]]>
Wed, 17 May 2023 18:54:18 +0200
<![CDATA[2023.05.03. - Mennyire egészséges valójában a tea?]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mennyire_egeszseges_valojaban_a_tea__4666.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mennyire_egeszseges_valojaban_a_tea__4666.php
“Számos adat létezik a tea pozitív hatásairól a vérkeringésre, a vércukorszintre és az immunrendszer működésére nézve” - mondja Andreas Michalsen professzor, természetgyógyász.

Elmondása szerint arra nézve is vannak adataink, hogy a tea erős rákmegelőző hatással bír, amiért a benne megtalálható EGCG nevű anyag felel. Ez egyéb egészséges antioxidánsok mellett nagyobb mennyiségben van jelen a zöld teában, mint a fermentált fekete teában. A zöld tea tehét egészségesebbnek tekinthető.

Bátran ihatjuk a gyógynövényből készült teákat is, amelyek azonban a szó szoros értelmében nem teák, hiszen a nem a teanövény leveléből, hanem más növények szárából, leveleiből és virágából készülnek.

A professzor arra is számos példát hozott, melyik tea mire hasznos. A kamilla például kiváló gyulladáscsillapító, míg a citromfű gyomornyugtató és az emésztési panaszokat enyhíti. A borsmenta frissít és élénkít, míg a gyömbér segít a fertőzések leküzdésében, a hárs pedig kiváló fájdalomcsillapító.]]>
Wed, 17 May 2023 18:53:38 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Szállodanyitási boom várható a következő években]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/szallodanyitasi_boom_varhato_a_kovetkező_evekben_3861.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/szallodanyitasi_boom_varhato_a_kovetkező_evekben_3861.php
Az utóbbi években jelentősen növekedett Magyarországon az új szállodák száma és úgy tűnik ez tovább folytatódik. Míg 2015-ben 22 új szálloda, köztük 4 budapesti, 2016-ban pedig 15 új létesítmény, köztük 3 budapesti nyitott meg, addig idén már most 5 szállodanyitásról számolhatunk be. A következő két évben közel 40 szálloda nyitását tervezik. Az MSZÉSZ információi alapján már most 26 új szálloda nyitásáról tudunk, csak Budapesten. Ha a tervek megvalósulnak, egy újabb szállodanyitási boom elé nézünk, hiszen az új beruházásoknak, bővítéseknek köszönhetően a közeljövőben várhatóan 3500 szállodai szobával bővül a hazai szállodai kapacitás.

2017 első negyedévben nyitott szállodák

Exe Danube Budapest, Asbóth u., 4*, 101 szoba, 2017. január

President Hotel bővítése Budapest, Hold u., 4*, 48 szoba, 2017. január

Garden hotel Medical Spa Debrecen, 4*, 24 szoba, 2017. január

Hotel di Verdi Budapest, Üllői út 89 - 91, 5*, 92 szoba 2017. február

Villa Vitae Balatonfüred, 14 szoba, 2017. március

Tervezett nyitások

Budapesten

Three Corners Lifestyle Hotel Budapest, Hőgyes E. u., 4*, 60 szoba, 2017 III. negyedév

Three Corners Hotel Budapest Gyulai Pál utca, 3*s up, 44 szoba, 2017 III - IV. negyedév

Budapest, Akadémia u., 4*, 100 szoba, 2017

Ibis Styles Budapest Airport Hotel Budapest, Liszt Ferenc Repülőtér, 4*, 145 szoba, 2018.február

Párisi Udvar Budapest, Ferenciek tere, 5*, 110 szoba, 2018. május

Meininger Hotel Budapest, Fővám tér, 4*, 184 szoba, 2018. tavasz

Budapest, Petőfi S. utca, 3*, 50 szoba, 2018

Dorottya 8 Hotel Budapest, Dorottya u. 8., 3*, 120 szoba, 2018

Hotel Clark Budapest, Clark Á. tér, 4*, 86 szoba, 2018

18 Boutique Hotel Budapest, Belgrád rakpart 24., 4*, 92 szoba, 2018

Zenobia Palace Hotel Budapest, Horváth Mihály tér, 4*, 150 szoba, 2018

Déli Klotild Palota - Luxury Collection Budapest, Ferenciek tere, 5*, 156 szoba, 2018

Budapest, Nagydiófa u. 14.,190 szoba, 2018

Apartman Hotel Budapest, Ostrom u., 2018

Rózsa 55. Szálloda Budapest, Rózsa u. 55., 200 szoba, 2018

Business Hotel - Tópark, Biatorbágy, Törökbálint, 4*, 200 szoba, 2018

Renaissance Hotel MARRIOTT Budapest, Vörösmarty tér, 5*, 180 szoba, 2018-19

18 Private Palace Hotel Budapest, Petőfi S. utca, 5*, 200 szoba, 2018

19 Hilton Garden Inn Budapest, Lázár u., 5*, 214 szoba, 2018 IV. negyedév

W Marriott Hotel Budapest, Andrássy út, 5*, 165 szoba, 2018. IV.negyedév

NM38 Hotel Budapest, Nagymező u., 4*, 130 szoba, 2018 IV. negyedévVidéken

Medic & Wellness Hotel BONVITAL Hévíz, 4*superior, 90 szoba, 2017

Aura Medical and Wellness Hotel Balatonfüred, 4*, 40 szoba, 2017

Hotel 135**** Villánykövesd, 4* superior, 24 szoba, 2017

Fresh Hotel Siófok, 4*, 70 szoba, 2017

Medi hotel Esztergom**** , Esztergom, 4*, 19 szoba, 2017

Panoráma Hotel Noszvaj Noszvaj, 3*, 41 szoba, 2017

Hotel Provance Hajdúszoboszló, 4*, 12 szoba, 2017

Sportszálloda Mezőkövesd, 42 szoba, 2017

Hell Ring Hotel Szikszó, 4*, 22 szoba, 2017

Krúdy Vigadó átépítése Nyíregyháza, 5*, 2017

Park Inn Hotel Zalakaros, 4*, 236 szoba, 2017

Oroszlány, 24 szoba, 2017

Sportszálló Kisvárda, 52 szoba, 2017

Hotel (kollégium átalakítása) Esztergom, 2018

Hotel Levendula Bük, 78 szoba, 2018

Hotel Sóstó Nyíregyháza, 112 szoba, 2018-19]]>
Wed, 17 May 2023 18:50:24 +0200
<![CDATA[2023.04.18. - Új négycsillagos szálloda nyílt Hévízen]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/uj_negycsillagos_szalloda_nyilt_hevizen_3860.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/uj_negycsillagos_szalloda_nyilt_hevizen_3860.php
A tizedik születésnapját ünneplő Accent Hotels lánc 17. szállodája összesen kilencven szobával várja a vendégeket, vagyis inkább a kisebb méretű, intim hangulatú hévízi hotelek közé tartozik. Ezért is lehet ideális választás elsősorban a párok számára.

Kovács Nikoletta hoteligazgató megnyitó beszédében elmondta, hogy egy hosszú, másfél éves építkezési időszak áll mögöttük, most viszont egy következő feladat elé néznek: Hévíz vezető szállodájává szeretnék tenni a tófürdőtől néhány lépésre található házat. „Adott a tulajdonosi kör, az üzemeltetés szakértelme, mindehhez pedig egy kiválóan felkészült személyzetet is sikerült összeválogatnunk. Jó csillagzat alatt születtünk” – mutatott rá. Az igazgató szerint mindez garancia lehet arra, hogy a Bonvital Hévíz meghatározó szállodája legyen. A hotelben több mint 60 alkalmazottat foglalkoztatnak. A magyar tulajdonban lévő szálloda kialakítására az elmúlt másfél évben egymilliárd forintot fordítottak.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról beszélt, hogy a város örül az új szállodának, hiszen az egyúttal több vendégéjszakát és növekvő idegenforgalmi adóbevételt is jelent. „Szerintem helyes a hévízi hoteltulajdonosok felfogása, amely szerint örülni kell a konkurenciának. Mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy nagyobb legyen a verseny” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy mivel Hévíz városként a napokban ünnepli a 25 éves születésnapját, egy szálloda átadójánál jobb ajándékot nem is kívánhatott volna magának a település.

A négycsillagos, prémium kategóriás Bonvital főleg a wellness-szolgáltatások terén nyújt kiemelkedőt, de ezek mellett prevenciós és rekreációs funkciókkal is bír. Rendelkezik például saját sóbarlanggal, amely kiváló megelőző kezelést jelent a légzőszervi panaszokkal küzdőknek. A hotel szolgáltatásai között a beauty és fitness lehetőségek is megtalálhatók, a kínálat egyik különlegessége az ún. hydrorider, amely egy speciális víz alatti bicikli fizikoterápiás célokra, de személyi edzésekre is használható. A Bonvital menedzsmentje arról is gondoskodott, hogy a mozgásra vágyók impozáns környezetben tudjanak felfrissülni: a modern design szerint épített medencetérből és a jakuzziból rálátás nyílik a hévízi sétálóutcára. A testmozgás fáradalmain végül a pihenőtérben lehet átlendülni, amelyet a 30 és 40 Celsius-fok közötti hőmérsékletre felmelegített tepidárium (a szauna egyik fajtája) tesz különlegessé.

A szálloda „Brix Bistro” névre keresztelt a la carte éttermét is megéri kipróbálni, már csak azért is, mert a fő specialitása, hogy helyi termelőktől származó élelmiszerekből dolgozik, amit kávé- és koktélkülönlegességek széles kínálatával koronáz meg. A gazdag gasztronómiai választékhoz természetesen széles borlap is dukál, azt pedig, hogy mit is tud a Brix a szálloda vendégein túl bárki próbára teheti.A Bonvitalban a négylábú családtagok is jól érezhetik magukat, hiszen a hotel 80 szobája és további 10 exkluzív lakosztálya erre az igényre is felkészült.

Az 1980-as évek végéig SZOT-üdülőként üzemelt a Bonvital épülete, ami ezt követően a szomszédos Panoráma Hotel részeként működött, majd a 2010-es évek elején elindult az újjáépítése. A mintegy öt évvel ezelőtt már önálló szállodaként újranyitott hotel azonban anyagi viták miatt csak néhány hónapig üzemelt, majd három év után most új tulajdonossal indította el szolgáltatásait.]]>
Wed, 17 May 2023 18:49:32 +0200
<![CDATA[2023.04.19. - Két év múlva nyílik a világ első Star Wars-hotele]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ket_ev_mulva_nyilik_a_vilag_első_star_wars-hotele_3858.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ket_ev_mulva_nyilik_a_vilag_első_star_wars-hotele_3858.php
Az orlandói Disney Worldben nyílik a világ első hivatalos Star Wars-szállodája a Star Wars Land témapark részeként, amelynek nyitását 2019-re tervezik, a hotel állítólag a filmbéli Millennium Falcon űrhajóra fog emlékeztetni.

A vendégek állítólag a film karaktereivel lesznek körülvéve a szállodában, és „titkos” küldetésekben is részt vehetnek a fedélzeten (vagyis a hotelben) vagy egy másik bolygón (a témaparkban).

A szállodában lesznek medencék, vízipark és fitneszközpont is, az étteremben pedig inas droidok fogják kiszolgálni a vendégeket. A maximum négy férőhelyes szobák ablakaiból a galaxisra nyílik kilátás.

A csak két éjszakára foglalható szobák 900 és 1000 dollár közötti összegbe fognak kerülni fejenként, amely tartalmazza az étkezéseket és a Star Wars-parkba való belépést is.]]>
Wed, 17 May 2023 18:48:56 +0200
<![CDATA[2023.04.10. - Egyre többen látogatják az ökoturisztikai létesítményeket]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/egyre_tobben_latogatjak_az_okoturisztikai_letesitmenyeket_3862.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/egyre_tobben_latogatjak_az_okoturisztikai_letesitmenyeket_3862.php
V. Németh Zsolt elmondta: az igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeibe belépőjegyet váltott és az igazgatóságok ökoturisztikai szolgáltatásait igénybe vevő regisztrált látogatók száma 2016-ban már megközelítette az 1,6 milliót. Az elmúlt évek dinamikus látogatószám-növekedése figyelemre méltó a turizmus szemszögéből is - tette hozzá.

A Föld Napjának magyarországi központi rendezvényét az idén a korábbiaktól eltérően nem a fővárosban, hanem Farmoson tartják - közölte. Kifejtette, a tárca is csatlakozik a nemzetközi programhoz, 192 országban több mint 1 milliárd emberrel együtt hívják fel a figyelmet a bolygó környezeti problémáira. Ráirányítják a figyelmet a környezettudatosabb életmódra, amely kiterjed többek között az élővilág sokszínűségének és a természeti kincseknek a megismerésére és megóvására, a nyersanyagokkal való takarékos gazdálkodásra, a másodnyersanyagok felhasználásának növelésére, vagyis a hulladékká vált anyagok megfelelő válogatására és hasznosítására - tette hozzá az államtitkár.

A Föld napját világszerte április 22-én tartják, a farmosi rendezvény egy nappal korábban lesz. V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy az ENSZ közgyűlése 2017-et a Fenntartható turizmus a fejlődésért nemzetközi éve néven a fenntartható turizmus tematikus évévé nyilvánította, amelyben a nemzeti parkok kiemelkedő szerepet töltenek be. Megjegyezte: a parkok számos természetvédelmi bemutatóhelyet, ökoturisztikai és környezeti nevelési létesítményt működtetnek. A központi nyilvántartás szerint több mint 800 létesítményben folyik ökoturisztikai, környezeti nevelés, amelyből 343-at részben vagy teljes egészében valamelyik nemzeti parki igazgatóság tart fenn.

V. Németh Zsolt beszélt arról is, hogy a Föld napja alkalmából szervezett családi rendezvényen Farmoson, a Vízparti Élet Háza előtti területen felállított sátrakban várják a kiállító szervezetek április 21-én 10 és 17 óra között az érdeklődőket, elsősorban a gyerekeket, családokat.]]>
Wed, 17 May 2023 18:48:07 +0200
<![CDATA[2023.04.18. - Szlovénia is belépett a Hotelstars Unionba]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/szlovenia_is_belepett_a_hotelstars_unionba_3859.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/szlovenia_is_belepett_a_hotelstars_unionba_3859.php
A Hotelstars Union örömmel fogadta a Szervezet bővüléséről szóló híreket legutóbbi ülésén, melyet az európai hotelek, éttermek és kávézók ernyőszervezete, a HOTERC Közgyűlésének alkalmából tartottak Tallinban.

Szlovénia csatlakozásával egy újabb európai ország kötelezi el magát a harmonizált szállodaminősítési kritériumrendszer mellett, mely az idei évtől minden szlovén szállodára kötelező érvényű lesz.

„Szeretettel üdvözöljük Szlovéniát tizenhetedik tagunkként. A hotelek harmonizált minősítési rendszere nemcsak a szállodavezetők számára átlátható és érthető, de a szállóvendégek számára is garancia a minőségre. Az internetes portálok által összegyűjtött vendégvélemények korában még fontosabb, hogy kiterjesszük ezt a megbízható és objektív minősítési rendszert Európa szerte. Szlovénia belépésével egy újabb népszerű desztinációval bővült a Közép-Európai régió az Alpok, a Mediterráneum és a Kárpát-medence metszésében”- mondja Gabriella Esselbrugge, HSU jelenlegi Elnöke.

„A HSU tagjává válni nagy öröm számunkra. A Szervezet szabványai nemzetközi viszonylatban is összehasonlítható kritériumrendszert képviselnek. A HSU bevezetésével az a célunk, hogy a szlovén szállodák elismertségét és hírnevét növeljük. Szlovéniában a szállodák számára kötelezővé tesszük a HSU minősítés megszerzését"- tette hozzá Renata Martinčič, a Szlovén Köztársaság Gazdasági Fejlesztési és Technológiai Minisztériuma Turisztikai Igazgatóságának vezetője.

A Hotelstars Union a HOTREC támogatásával jött létre. Az alapító országok közé tartozik Ausztria, Csehország, Hollandia, Magyarország, Németország, Svájc és Svédország. Az alapítást követően még 9 ország csatlakozott a HSU rendszerhez – Belgium, Dánia, Észtország, Görögország, Lettország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg és Málta.

Az általuk kidolgozott HSU minőségbiztosítási rendszer a vendégek és szállodások számára is átláthatóbbá teszi a szállodai kategorizálást és garanciát nyújt.

Részletes információért kérjük látogasson el a www.hotelstars.eu oldalra.

HOTREC

A HOTREC a szállodaipar, az éttermi és kávéházi vendéglátás európai szintű képviseletét látja el. Az iparág kb. 1,8 millió vállalkozásából 99% kis- és középvállalkozás (91% pedig 10 főnél kevesebbet alkalmazó mikrovállalkozás). Ezek adják az iparági termelés 59%-át. A szállodaipar 10.2 millió munkahelyen foglalkoztat dolgozót az EU-ban. A többi turisztikai iparággal együtt a szektor az egyik legnagyobb Európában. A HOTREC-ben 29 EU ország 43 nemzeti szervezete képviseli a szektort. www.hotrec.eu]]>
Wed, 17 May 2023 18:47:41 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Újra megnyílik a trópusi lepkekert Szegeden]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ujra_megnyilik_a_tropusi_lepkekert_szegeden_3857.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ujra_megnyilik_a_tropusi_lepkekert_szegeden_3857.php
Az egyetemi füvészkert munkatársai csöppnyi esőerdőt varázsoltak az egyik fóliasátor alá, ahol a bábszekrényben lévő bábokból - amelyek havonta érkeznek Costa Ricából - folyamatosan bújnak elő a pillangók. A szemet gyönyörködtető rovarok növényről-növényre libbennek, a lepkeetetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak.

A sétautat bejárva húsz lepkefaj csaknem 400 színpompás példányával találkozhatnak az érdeklődők. Nem mindennapi élményt jelent ezeknek a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése, fotózása. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a több száz lepke színes kavalkádot alkotva cikázik a növények között, borongósabb időben pedig szívesen pihennek meg összecsukott szárnyakkal a leveleken, ágakon.

Ahhoz, hogy a lepkekertben a növények és a rovarok számára ideális körülményeket biztosítsanak az állandó magas páratartalom mellett a hőmérsékletet folyamatosan 30-35 Celsius-fokon tartják.

A látogatókat a helyszínen rövid szakvezetéssel várják, emellett információs táblák is segítik a trópusi pillangók megismerését.]]>
Wed, 17 May 2023 18:46:36 +0200
<![CDATA[2023.04.19. - Júliustól indul újra a TAP légitársaság lisszaboni járata]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/juliustol_indul_ujra_a_tap_legitarsasag__lisszaboni_jarata_3856.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/juliustol_indul_ujra_a_tap_legitarsasag__lisszaboni_jarata_3856.php
A Budapest Airport és a TAP Portugalt a régióban képviselő CEAS Kft. közös rendezvényen tájékoztatta a szakmát a járat újraindulásával kapcsolatos tudnivalókról. Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi vezérigazgatója a rendezvényen elmondta, hogy tavaly újabb rekordot döntött a repülőtér forgalma: 11,4 millió utas fordult meg Ferihegyen. Az utóbbi három év során, minden évben egymillióval, vagyis több mint 10%-kal bővült a forgalom, ezzel a Budapest Airtport nem csupán a régió, hanem egész Európa egyik legdinamikusabban fejlődő repülőtere.

Kam Jandu kiemelte, hogy komoly beruházások kezdődtek a repülőtéren. 25 millió euróból elindult az új, B utasmóló építése, folyik a 150 szobás Ibis Style repülőtéri szálloda építése, melyenk átadása év végére várható. Megújult a keresdelmi kínálat, olyan új üzletek nyíltak a reptéren, mint a Victoria’s Secret vagy a Desigual. Heti szinten 1644 ülést kínál júliustól budapesti járatain a TAP.

A sajtótájékoztatón Szolnok Péter, a TAP Portugalt a régióban képviselő CEAS Kft. sales menedzsere elmondta: miután a portugál nemzeti légitársaság privatizációjára 2015-ben sor került, és a cég új tulajdonosa a brazil Azul légitársaságot is birtokló David Neeleman vezette befektetői konzorcium lett, egy reorganizáció következtében úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a járatokat hét olyan útvonalon, amelyek nem hozták az elvárt bevételi eredményeket – ezek közé Budapest is beletartozott.

Az utóbbi időben azonban fellendült Portugália turizmusa, és az átszálló utasok száma is nőtt, a légitársaságnál ezért úgy döntöttek, hogy július 1-jén újraindítják a budapesti járatot, amely heti hét alkalommal fog közlekedni a két város között. A 3,5 órás járatok péntek kivételével minden nap repülnek – vasárnaponként napi kétszer –, ha pedig olyan nagymértékű lesz a kereslet, akkor szombatonként két járatot – a reggeli mellett egy délutánit – is indítani fognak.

A budapesti mellett a légitársaság június 10-ével újraindítja járatait Torontóba, a spanyolországi Las Palmasba, Alicantéba és Stuttgartba, július 10-én pedig Bukarestbe is. A légitársaság összesen 1176 járattal többet kínál éves szinten az idén, mint tavaly. A Budapest-Lisszabon útvonalon 129 üléses A319-es és 157 férőhelyes A320-as gépek fognak közlekedni. Szolnok Péter elmondta: a TAP Portugal járatain a catering és a szolgáltatás színvonala a régi marad, vagyis az utasok a gépen meleg ételt kapnak, az esti járatokon pedig takarót és párnát.

Az sem utolsó szempont, hogy a Budapestre közlekedő gépeken öt sorral kevesebb van, mint a direkt versenytárs járatán. TAP flottabővítést is tervez, összesen hét új gépet fognak beszerezni – három Airbust és négy Embraert. A légitársaság budapesti kirendeltsége továbbra is a régi helyszínen, a megszokott kollégákkal, a Rákóczi út 1-3. alatt várja az érdeklődőket.

A TAP Portugal Budapest-Lisszabon járatának menetrendje:

Járatszám Indulás Érkezés Napok
TP1311 Budapest - 05:50 Lisszabon - 08:35 szombat, vasárnap
TP1315 Budapest - 15:50 Lisszabon - 18:35 hétfõ, kedd, szerda, csütörtök, vasárnap

TP1310 Lisszabon - 10:35 Budapest - 15:05 hétfõ, kedd, szerda, csütörtök, vasárnap
TP1312 Lisszabon - 00:30 Budapest - 05:00 (+1) péntek, szombat

Csatlakozások Marokkóba, Spanyolországba, Észak- és Dél-Amerikába

Szolnok Péter hozzátette, a Budapestről indulók között eddig is sok volt az átszálló utas, és ezentúl is nagy mértékben építenek rájuk, éppen ezért nagyon jó csatlakozásokat lehet elérni a portugál fővárosból. Ráadásul, tette hozzá, a nyári szezonra „Portugália megtelt”, így érdemes a TAP járataival továbbutazni. Brazíliában például tíz városba (Sao Paolo, Rio de Janeiro, Fortaleza, Recife, Belo Horizonte, Brazíliaváros, Salvador, Porto Alegre, Natal és Belém) is repül a légitársaság Lisszabonból közvetlenül, 2017-ben összesen heti 69 járattal lehet eljutni a dél-amerikai országba.

Észak-Amerikán belül a már említett torontói járat mellett New Yorkban a Newark és a JFK repülőtérre is közlekedik járata a TAP-nak, de Bostonba és Miamiba is repülnek. Marokkó három városába (Casablanca, Marrakesh és Tanger) heti 31 járattal lehet eljutni Lisszabonból, Spanyolországban pedig 11 városba indítanak járatot (Madrid, Barcelona, Bilbao, Coruna, Vigo, Valencia, Sevilla, Oviedo, Malaga, Las Palmas és Alicante). Portugálián belül pedig a főváros és Faro között napi négyszer, míg a Lisszabon-Porto közötti 300 kilométeres útvonalon óránként indulnak a belföldi járatok. Szolnok Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az igények változása miatt egyre több útvonalra kínálnak egy útra érvényes jegyárat is.]]>
Wed, 17 May 2023 18:46:09 +0200
<![CDATA[2023.04.19. - Nagy bejelentést tett a Green Holidays]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/nagy_bejelentest_tett_a_green_holidays_3855.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/nagy_bejelentest_tett_a_green_holidays_3855.php
A Főnixjárat 2017-re keresztelt törökországi utazás keretén belül az antalyai Sunis Kümkoy Beach Hotel & Spaban jelentették be partnerségüket az Uniqával. Göktas Merdol az előadáson elmondta, hogy nehéz hónapokat tudhat maga mögött a cég. 2015-ben fennállásuk egyik legjobb évét produkáltak, az utaztatás tíz és fél milliárd forint forgalmat hozott.

2016-ban a törökországi politikai problémák, a terrorcselekmények és a puccskísérlet hatására az utazóközönség bizalma megrendült az országban, amit akkor még Green Travelként futó utazásszervező cég is megérzett. Két hónappal ezelőtti külsős cég felmérése alapján, azonban utasaik 98%-a továbbra is a Greennel szeretne utazni. Merdol kifejezte köszönetét a partnereik iránt, akik a nehéz időkben is kitartottak mellettük. A Főnixjárat 2017-tel az újjászületésüket szeretnék kifejezni és megmutatni, hogy Törökország mind ár-érték arányban, mind szolgáltatás terén továbbra is az élvonalba tartozik. Az üdülőhelyek biztonságosak, nyoma sincs a terrorcselekmények hatásainak.

Ezután Torma Péter a hajóágazati cégrész vezetője bemutatta az idei év árualapját. Péter elmondása szerint, igyekeztek egy olyan kínálatot kialakítani, mely minden rétegnek megfelel. A hajótársaságok mind újrakötötték a szerződésüket, a most már Green Holdiaysként működő céggel. A tengeri hajóutak előnye a kedvező ár, amiért komplex szolgáltatást kapnak az utasok és a változatos úti célok.

Továbbra is megtalálható a kínálatba az MSC Cruises, az utasok egyik kedvence. A Princess Cruises 19 hajóval a világ legnagyobb flottájú hajótársasága. A társaság nem ad korhoz köthető kedvezményt, így elsősorban a pároknak ajánlják. A Cunard, a világ legrégebbi hajótársasága, a Queen Mary 2-vel, mely a világ egyetlen óceánjáró hajója. A társaság az állatbarátoknak is kedvez, hiszen kutya is vihető a hajóra.

Az árualapban megtalálható a Variety Cruises, mely kishajókkal utaztat, ennek előnye, hogy olyan helyekre is el tud jutni, ahová más nagyobb hajók nem. Egyedüli hajóstársaságként csinál utakat a Seychelle-szigetekre is. Szintén a kínálatba van a Windstar Curises, a Pullmantur és Carnival is. A Carnival jelenleg 24 hajóval rendelkezik és 2018-ban terveznek még többet vízre bocsájtani. Az árualapból elmaradhatatlan a Norwegian Cruise Line, mely tervezi az európai piac meghódítását is.A hajósutak már foglalhatók a greenhajo.hu oldalon.

A jó hangulatú Főnixjárat 2017 keretén belül napoztunk az antalyai parton, bazároztunk és megnéztük az antalyai régióban található Side városban az egykori színház és agóra romjait. Az esték hangulatáról Dj Junior gondoskodott.]]>
Wed, 17 May 2023 18:45:42 +0200
<![CDATA[2023.04.18. - Immár ötszázezren követik a Nemzeti Sport Online-t]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/immar_otszazezren_kovetik_a_nemzeti_sport_online-t_3854.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/immar_otszazezren_kovetik_a_nemzeti_sport_online-t_3854.php
Nagy sikerrel indult a 2017-es év a Nemzeti Sport internetes oldala számára: január első napjaiban elérte az 500 ezer kedvelőt a Facebookon.

Az elmúlt években folyamatosan növekvő és piacvezető pozícióra szert tevő portál rendkívül aktív a közösségi médiában, és 2016-ban több mint 150 ezer új követő csatlakozott a legsportosabb oldal követőihez.

Az elmúlt esztendő kiemelkedő sikereket hozott az NSO-nak, a nyári Európa-bajnokság és olimpia egyes napjain több mint 600 ezer ember kereste fel az oldalt, és augusztus 13-án a teljes magyar auditált internetes piac leglátogatottabb portálja volt a Nemzeti Sport Online a két legnagyobb hazai ernyősite, az Origo és az Index előtt. ]]>
Wed, 17 May 2023 18:43:00 +0200
<![CDATA[2023.04.20. - A print továbbra is az egyik leghatékonyabb hirdetési forma]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_print_tovabbra_is_az_egyik_leghatekonyabb_hirdetesi_forma_3853.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_print_tovabbra_is_az_egyik_leghatekonyabb_hirdetesi_forma_3853.php
A közel négy hónapig tartó kampányhoz 44 médium csatlakozott.

Az MLE kampányának célja volt, hogy tudatosítsák: a printpiac él és virul, a printhirdetéseket vásárlóképes fogyasztók olvassák, és az alacsony reklámzaj közepette a hirdetőknek jelentős forgalmat és konverziót produkálnak, nem utolsó sorban az imázs építésében is nélkülözhetetlen szerepük van.

Az MLE és a Repropress kampányát Havas Katalin, Hivatal Péter és Kovács Tibor elnök vezette, az operatív menedzseléssel pedig Torma Tibort bízták meg. A kampány stratégiai hátterét és a Whitereport-adatokat a Mrs. White Media Consulting, míg a Goldfish-adatokat a Whitereport és az Ipsos biztosította. A kampány különlegessége, hogy - a Brand Avenue által készített reklámkampányon és a Whitereport, a Goldfish, a Nielsen, a Kantar és a NOK felhasznált adatain túl - a négy hónap alatt számtalan hazai és külföldi, illetve ad hoc mérés, elemzés és gyakorlatorientált esettanulmány született.

"A nyomtatott sajtó végre elkezdte megmutatni valódi értékeit. A kampánnyal kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzést érkezett, ami megerősíti, hogy a printben érdemes hirdetni, kommunikálni, hiszen számos előnye van más médiatípusokkal szemben." - foglalta össze a kampány legfontosabb eredményét Kovács Tibor. "A 2016-os év nem volt eseménytelen, és az országos napilapok terén történt sajnálatos változásokkal sem lehetett előre számolni, amikor zöld utat adtunk a kampánynak. Így utólag még nagyobb jelentőséggel bír az MLE piacépítő kommunikációja, hiszen a negatív hírek mellett olyan jól működő szegmensek is napirendre kerülhettek, amelyek eddig rejtve voltak a nagy nyilvánosság előtt. Ezért volt különösen fontos, hogy a nagyobb eseményektől mentes, de kiváló kampány-megtérüléseket (ROI eredményeket) hozó magazinpiacról és a megyei lapportfóliók hatékonyságáról minél több hír lásson napvilágot." - tette hozzá Kovács Tibor.

A kampány PR munkáit szintén a Brand Avenue biztosította, a médiatervezési-vásárlási feladatokat Mező Erzsébet végezte. A kampányt a Neticle médiafigyelő szolgáltatása is segítette.]]>
Wed, 17 May 2023 18:42:21 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Portfólió bővítés az Adaptive Mediánál ]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/portfolio_bővites_az_adaptive_medianal__3852.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/portfolio_bővites_az_adaptive_medianal__3852.php
Az utazni vágyó közösség tagjai 6,8 millió szállás, étterem és látnivaló között böngészve tervezhetik meg utazásaikat, sőt a korábbi értékelések és vélemények alapján tájékozódhatnak kívánt úti céljaikról. A megadott keresési paramétereket figyelembe véve a weboldal automatikusan összeállítja a legoptimálisabb utazási csomagot.

A desktop és mobil platformon egyaránt elérhető TripAdvisor felhasználóinak aktivitása a havi mintegy 435 millió értékelésen és megosztott véleményen keresztül is nyomon követhető.

"A TripAdvisor napjainkban az első lépés, ha utazást tervezünk. Az Adaptive Media portfóliója nemcsak egy új nemzetközi termékkel, hanem számos új natív és display hirdetési lehetőséggel is bővült, melyekkel hirdető partnereink kampányait segíthetjük." - nyilatkozta Sopov István, az Adaptive Media ügyvezető igazgatója.]]>
Wed, 17 May 2023 18:41:54 +0200
<![CDATA[2023.04.20. - A Magyar Reklámszövetség ismertette a 2016-os reklámköltési adatokat.]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_magyar_reklamszovetseg_ismertette_a_2016-os_reklamkoltesi_adatokat__3851.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_magyar_reklamszovetseg_ismertette_a_2016-os_reklamkoltesi_adatokat__3851.php
A 2016-os évre vonatkozó televíziós reklámpiaci felmérés összesítése még nem zárult le, így a 2015-ös reklámtorta TV nélküli számait hasonlítottuk össze a 2016-os reklámköltés számokkal. A 2015-ös Reklámtortához képest (142,7 milliárd Ft) a 2016-os Reklámtorta (160,06 milliárd Ft) 12,11 %-os növekedése biztató képet fest a reklámpiacról, de a változás mögött tendenciák áttekintésével kevésbé mutat pozitív képet.

Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke hangsúlyozta: "2015-ről 2016-ra több mint 80%-kal nőtt az állami költés mértéke . Ugyanakkor tavaly kiemelt sportesemények is, mint a Foci EB és Olimpia, pozitív irányba befolyásolták a hazai reklámköltéseket. Ezzel szemben a reklámadó továbbra is hátráltatja a reklámipart, pénzt von el az iparágtól és a reklámadó EB határozat miatti bizonytalanság pedig nyugtalanító az iparág számára. A reklámköltések továbbra is elmaradnak a válság előtti GDP arányos szinttől, mint ahogy azt a Reklámszövetség PwC-vel tavaly készített reklámhatás tanulmányából jól látható: Az egy főre jutó reklámköltés az egy főre jutó GDP arányában 2008-ban 0,9%, míg 2015-ben 0,6% volt."

Kiszámíthatatlan szabályozási környezet fokozta a piaci bizonytalanságot
2016-ban tovább folytatódtak az utóbbi évekre jellemző - az alapos, előzetes iparági egyeztetéseket mellőző - szabályozások: tavaly sor került a az ún. Bónusz törvény módosítására és értetlenül érte a piacot a közterületi reklámszabályozást érintő két törvény, amellyel az OOH piac működése komoly veszélybe került. Összességében a tejes iparágra nehezedően piaci bizonytalanság tovább fokozódott a tavalyi évben.

A hirtelen jött médiapiaci változások erős befolyással voltak nemcsak az iparági szereplőkre, hanem a fogyasztókra is

Az iparági változások, több médium váratlan megszűnése (Metropol, Népszabadság, Class FM), az új szereplők piacra lépése (Ripost, Rádió 1, Lokal) és a médiatulajdonosi változások nemcsak a média-, hanem a szolgáltatói- és hirdetői szegmensek működésében is megtorpanást okoztak mindamellett, hogy a fogyasztók média fogyasztási szokásait is felbolygatták és átrendezték.

A digitális reklámtorta-szelet nagysága és a nemzetközi szereplők térhódítása tovább nőtt

Hivatal Péter, a Magyar Reklámszövetség ügyvezetőségének tagja hangsúlyozta: "A TV-s számok ismeretének hiányában is egyértelműen látszik, hogy az online piac vezető szerepe tovább emelkedett: 2015-ben 37,5%-ot, 2016-ban pedig több mint 40%-ot hasított ki a reklámtortából. A globális szereplőknél elköltött reklám forintok markánsan, 25%-kal emelkedtek, így a globális szereplők reklámköltés aránya 51%-ra emelkedett a hazai online tartalomszolgáltatókkal szemben. Mindemellett biztató, hogy minden szegmens növekedést mutatott 2016-ban."

"A 2016. évre vonatkozó televíziós reklámpiaci felmérés a korábbi évekhez hasonlóan az EY-jal együttműködésben készül, ugyanakkor az adatok összesítése még nem zárult le, így egyelőre sajnos nem áll módunkban megosztani az eredményeket. Természetesen amint lezárul a felmérés, idén is sor kerül majd az előző évi televíziós reklámpiaci adatok ismertetésére."- kommentálta Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke.

A digitális, nyomtatott, direktmarketing, közterületi és rádiós reklámszeletek háttere:
Barnóth Zoltán, az IAB Hungary elnöke kiemelte a digitális reklámköltések kapcsán: "A várakozások feletti mértékben, 22%-kal bővült itthon a digitális reklámköltés, melyre 68 milliárd forintot fordítottak a vállalkozások. A mobilon történő reklámozás kezdi utolérni az emberek médiahasználati változását, nagyságrendje 80%-os bővüléssel megközelíti a 17 milliárd forintot. Az IAB Hungary AdExpect felmérése alapján 2017-ra további kétszámjegyű növekedést várnak a piac szereplői."

Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke kiemelte: "A sajtó reklámbevételei és a lapeladásból származó bevételei is minimálisan növekedtek a 2016-os évben, a print vállalatok digitális bevételei pedig ugrásszerűen, a tavalyi évhez képest 23%-kal nőttek. Ezzel a sajtó megőrizte a harmadik helyét a reklámpiaci tortában úgy, hogy növekedni tudott. A sajtópiac 32,352 milliárd forint reklámbevételt (+118 millió Ft) és 58,124 milliárd forint lapeladásból származó bevételt (+172 millió Ft) ért el 2016-ban. A kiadóvállalatok a print költésen kívül 7,708 milliárd Ft online hirdetési árbevételt, + 23%-ot realizáltak az ezt megelőző évhez képest. A print piac összesített árbevétele így98,184 milliárd Ft lett. Növekedést prognosztizáltunk 2016-ra és ezt látjuk a sajtópiaci számokban is. A szektor hirdetési bevételeinek 50%-át továbbra is a napilapok és a női lapok reklámbevételei adják. A szektor hirdetési bevételeinek 90%-át a napilapok, női lapok, ingyenes hetilapok és hirdetési újságok, gazdasági és közéleti magazinok és B2B magazinok reklámbevételei adják."

Huszics György, a Direkt- és Interaktív Marketing Szövetség elnöke a direkt marketing piac számait összegezte: "Közel 10 százalékot nőtt a hazai adatvezérelt marketing piac a tavalyi évben, mely összességében 31,9 milliárd forintos teljesítményt mutatott 2016-ban. További jó hír, hogy a mérések alapján a bővülésből minden csatorna kivette a részét, még a legkisebb pluszt produkáló mobil terület is 4% körül nőtt, leginkább pedig az E-mail marketing erősödött (12%). A várakozások felett - 8% illetve 10%-os eredménnyel - teljesítő papíralapú (címzett és címezetlen) csatornák mellett, továbbra is határozott emelkedést mutatnak a contact center és az adatbázis területek számai. Az eredmények jól tükrözik az adatvezérelt marketing iránti egyre intenzívebb érdeklődést."

Turi Árpád a Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesületé (RAME) elnöke elmondta: Annak, ellenére, hogy a Class FM földfelszíni sugárzása november 20-án megszűnt, a rádiós piac 5,6%-os növekedésre tett szert, ami önmagában is rekord eredmény! A 9,57 milliárdos bevétel azt mutatja, hogy a piac összes szereplője nagyszerű munkát végzett az elmúlt évben. Számos változás volt tavaly a rádiós iparágban, ennek ellenére a lakosság 89%-a továbbra is hallgat rádiót havi szinten, átlagban naponta több, mint 4 órát. A rádió, mint médiatípus erejét mutatja, hogy a Class FM földfelszíni sugárzásának megszűnésével nem pártoltak el a rádiózástól a hallgatók.

Fecske Zoltán az MRSZ OOH Tagozatának elnökségi tagja kiemelte: "Az OOH piac 2016-ban jó évet zárt. A felületszámok nem mutatnak szignifikáns változást a piacon, azaz nagyságrendileg ugyanannyi hirdetési felületet állt a hirdetők rendelkezésére 2016-ban mint a 2015-ös évben. A 2016-os év pozitív oldala, hogy a szegmens bevételei jelentősen növekedtek (8%) a 2015-ös évhez lépest. Fontos kihangsúlyozni, hogy az "állami" költések 2015-ről 2016-ra összességében csökkentek, tehát a kereskedelmi bevételek növekedése jelentősebb volt, mint a teljes piac növekménye. Jelentős pozitívum továbbá, hogy az OOH szegmensben tovább növekedett (3%) a felületek összesített kihasználtsága is. 2016-os év végén -állami szinten- jelentős szabálymódosítások kezdődtek, melyek elsődleges alanya a hazai OOH médiacégek. Ezen szabályozások hatásai jelenleg megjósolhatatlanok, mivel a szabályozások részletei a piac számára még nem ismertek (helyi adó és Településkép védelméről szóló kormányrendelet)." Újjáalakult az MRSZ - OOH szekciója, melynek eredményeként a hazai OOH médiapiac minden jelentős szereplője egységesen foglalt állást vizuális környezetszennyező reklámzaj csökkentése és az egységes és átgondolt szabályozás mellett. A kereskedelmi ügyfelek súlya tovább nő és az "állami" költések is előreláthatóan növekedni fognak 2016-hoz képest.

"Az Ambient szektor 2015-ről 2016-re tovább tudta növelni részesedését a reklámtortából. Az előző évhez képest az egyedi járművek, promóciók, építési hálók, esetében növekedés látható, a többi ambient eszköz tekintetében pedig stagnálás tapasztalható." - tette hozzá Fecske Zoltán.

Kiss Zsuzsanna a Cinema City/New Age Advertising Médiaértékesítési igazgatója hansúlyozta: "A 2009-es trendforduló óta évről-évre folyamatosan nő a magyarországi mozik látogatottsága, így a total mozi nézettség 2016-ra közel 50%-os növekedést hozott 2009-hez képest azaz egyre nagyobb minőségi tömeget lehet elérni, megszólítani a mozireklámokkal. Évek óta dolgozunk azon, hogy egyre több ügyféllel ismertessük meg a mozireklámok varázsát és hatékonyságát, hiszen az on- és off-screen valamint szponzorációs lehetőségeinken keresztül a mozis hirdetéssel integráltan, célzottan és minimális meddőszórással érhetőek el a fogyasztók. A mozi médiban évről-évre egyre többet költenek a hirdető partnerek, de a tavalyi 50%-os reklámköltés növekedő olyan kiemelkedő eredmény, amelyre nagyon büszkék vagyunk." ]]>
Wed, 17 May 2023 18:41:12 +0200
<![CDATA[2023.04.10. - Interaktív plakátkampány az Accenture-től]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/interaktiv_plakatkampany_az_accenture-től_3850.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/interaktiv_plakatkampany_az_accenture-től_3850.php
A plakátokra irányítva telefonunkat ugyanis előjön a plakát egyedisége: a telefonon életre kelnek a szemeink előtt az Accenture kollégái, Zsófi, Dávid és Reding, akik különböző élettörténeteket mesélnek el, hangeffektekkel megfűszerezve.

Az Augmented Reality - magyarul kiterjesztett valóság - egy olyan technika, amely során valós időben manipulálnak egy videoképet egy 3D-s objektum beillesztésével. A 2016-os évben a VR (Virtual Reality), vagyis a virtuális valóság és az AR (Augmented Reality), jelentős teret hódított magának, amelyet a hirdetési piac is elkezdett felfedezni és a technológiát használni. A piac felfutását támogatja az okostelefonok magas száma is, melyek nagy többsége képes a szükséges minőségű videók lejátszására és kamera is van bennük - vagyis tökéletes terepet biztosítanak az AR-technológia számára.

Most bárki könnyűszerrel szerezhet saját tapasztalatokat is az AR-ben rejlő látványos és forradalmi lehetőségekre, mivel az Accenture a főváros 100 különböző pontjára helyezett ki olyan plakátokat, amelyek AR effektekkel vannak felturbózva. Ez azt jelenti, hogy amennyiben letöltünk egy appot a telefonunkra - hogy ezen keresztül vehessük szemügyre a plakátokat - akkor megnyitás után azok hihetetlen módon kelnek életre a szemünk láttára.

Az interaktív plakátkampány jól illeszkedik az Accenture profiljához, amely a világ 120 országában közel 400 000 munkatársával az innováció ösztönzésére és a munkavégzés feltételeinek javítására törekszik nap mint nap - miközben izgalmas és érdekes projektjeihez folyamatosan keresi az új munkaerőt Magyarországon is. ]]>
Wed, 17 May 2023 18:38:59 +0200
<![CDATA[2023.04.16. - Élesben veti be elektromos haszonjárműveit a Mercedes]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/elesben_veti_be_elektromos_haszonjarműveit_a_mercedes_3849.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/elesben_veti_be_elektromos_haszonjarműveit_a_mercedes_3849.php
Németország legnagyobb magánkézben lévő logisztikai szolgáltatója, a Hermes megállapodott a Mercedesszel 1500 elektromos Vito és Sprinter furgon forgalomba állításáról. Minderre pilot, vagyis kísérleti program részeként kerülhet sor.

A cég vállalta, hogy a Mercedes által fejlesztett kisáruszállítókat Németország-szerte alkalmazni fogja. Az első példányok Stuttgartban és Hamburgban állhatnak forgalomba 2018-ban, a megállapodásban szereplő mennyiség pedig az évtized végéig érkezne meg a Hermeshez.

2025-re viszont a logisztikai cég valamennyi németországi városban lévő központját elektromos haszonjárművekkel szolgálná ki. A járművek hajtásához szükséges áramot teljes mértékben megújuló forrásból állítanák elő, így a kritikusok még csak azt sem mondhatnák, hogy ha lokálisan nem is, de globálisan nézve mégiscsak szennyezik a levegőt.

Az együttműködés azonban nem csak a környezetbarát hajtásra terjed ki. A Mercedes és a Hermes szeretné, ha a Vitókat és Sprintereket a lehető leggazdaságosabban használnák, ezért olyan intelligens, költségoptimalizáló rendszerbe kapcsolják őket, melynek köszönhetően gazdaságos útvonaltervezés válik lehetővé a fuvarok bonyolítása során. Emellett a járműveket intelligens rakodási megoldásokkal látják el, ami a Mercedes által korábban belengetett okos szállítórobotok alkalmazását is jelentheti.

A Hermes tulajdonosa, az Otto-csoport úgy határozott, hogy 2020-ig 30 százalékkal csökkenti a cégcsoport károsanyag-kibocsátását, így a Mercedes által felkínált pilot program éppen kapóra jöhet nekik.]]>
Wed, 17 May 2023 18:38:17 +0200
<![CDATA[2023.04.21. - Indiában feltámad a Jawa motorkerékpár-márka]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/indiaban_feltamad_a_jawa_motorkerekpar-marka_3848.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/indiaban_feltamad_a_jawa_motorkerekpar-marka_3848.php
Tovább folytatódik az indiai Mahindra és Mahindra konszern terjeszkedése a motorkerékpárok piacán, tavaly a PSA Csoport motorkerékpár-üzeltágát vásárolták meg, most pedig a Classic Legends Private Limited nevű leányvállalatukon keresztül szerezték meg a BSA és a Jawa márkaneveket. Előbbit Európában és világszerte akarják majd prémium-motorkerékpárokon használni, utóbbival pedig az indiai és Dél-Kelet Ázsiai piacon akarnak hódítani. Ennek magyarázata, hogy Indiában az 1950-es évektől voltak megvásárolhatók a Jawa motorkerékpárok, a hatvanas évek elejétől pedig Mysore városában készítették helyi piacra szánt gépeket, 1996-ban állították le a termelést; azóta rengeteg rajongója van a szubkontinensen a márkának. Most kezdődik majd az újjászülető BSA és Jawa márkák számára az új motorkerékpárok fejlesztése, az első megvásárolható gépek két éven belül megjelennek majd a piacon.]]>
Wed, 17 May 2023 18:37:42 +0200
<![CDATA[2023.04.25. - Abarth motorkerékpár a Yamahától az XSR 900 alapján]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/abarth_motorkerekpar_a_yamahatol_az_xsr_900_alapjan_3847.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/abarth_motorkerekpar_a_yamahatol_az_xsr_900_alapjan_3847.php
Jelenleg hódítanak a retrós megjelenésű motorkerékpárok, a Yamahának is van már ilyen gépe, de ez nem akadályozta meg őket egy újabb piacra dobásán. Ehhez megnyerték az olasz Abarth márkát partnernek, az eredmény pedig az XSR 900 Abarth elnevezésű gép, amelyből pontosan 695 darabot készítenek.]]>
Wed, 17 May 2023 18:37:19 +0200
<![CDATA[2023.04.21. - Kiderült, mit tud az új Škoda, a Karoq]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/kiderult__mit_tud_az_uj_Škoda__a_karoq_3846.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/kiderult__mit_tud_az_uj_Škoda__a_karoq_3846.php
Az újdonság valamivel nagyobb, mint a Yeti: a hossza 4,38 méter, a szélessége 1,84 méter, a magassága 1,6 méter, a tengelytávja pedig a 2,63 illetve 2,638 méter lesz, kiviteltől függően. A méretek alapján kifejezetten a Nissan Qashqai ellenfelének szánják a Karoq-ot – tulajdonképp még a lehetetlen elnevezés is erre enged következtetni. A Škoda az adatok alapján valamivel nagyobb csomagteret kínál a japán konkurensénél: alaphelyzetben 521, lehajtott hátsó üléssorral 1630 liternyi térbe lehet majd pakolni. Aki est keveselné, rendelheti majd az autót a Varioflex hátsó üléssorral, amely hosszában eltolható, így a csomagtér-méret 479 és 588 liter közt változtatható.

A számok alapján egyébként adja magát a feltételezés, hogy az új Škoda nem más, mint a Seat Ateca minimálisan átöltöztetve, hisz a cseh újdonságnak mindene pont akkora, mint a spanyol modellnek. Vannak persze eltérések, de az orr-részen, illetve a harmadik oldalablak formáján kívül nagy eltérést nehéz felfedezni a két modell között. Műszaki szempontból is csak egy ilyen várható: a VW csoport új, 1,5 literes benzines turbómotorja. Ez az Ateca bemutatójára még nem készült el, így azt még az 1,4 literessel mutatták be. A motorválaszték teljesítménye 115 és 190 lóerő között lesz.

A Seat rokonság egyébként cseppet sem meglepő, hisz már az Ateca is a Škoda egyik gyárában készül, egy gyártósoron a hosszabb, de műszakilag szintén közeli rokon Kodiaq-kal. Csodálkoznánk rajta, ha később nem mutatnának be egy negyedik modellt, egy Kodiaq méretű, de Seat feliratos SUV-t.]]>
Wed, 17 May 2023 18:36:57 +0200
<![CDATA[2023.05.04. - Új takarékos Volkswagen Golf érkezik, benzinmotorral]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/uj_takarekos_volkswagen_golf_erkezik__benzinmotorral_3845.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/uj_takarekos_volkswagen_golf_erkezik__benzinmotorral_3845.php
Itt használják először az 1.5 TSI Evo motor 130 lóerős változatát, ahol húsz lóerőért cserébe alacsonyabb fogyasztást kapunk. Ezt a DSG200 nevű dupla kuplungos váltóval együtt alkalmazzák, amelyek együttesen alkotják a Coasting 2.0 jelzésű rendszert. Ennek a lényege, hogy nem csak álló helyzetben állítja le a motort, de egyenletes tempó mellett menet közben is. Ezzel állítólag négy deci üzemanyagot tudnak spórolni száz kilométeren – bár a dolog nyilván erősen függ a használat jellegétől – de az elv megvalósítása nem olyan egyszerű, amilyennek hangzik.
Az autóban ugyanis minden segédberendezésnek működnie kell álló motornál is – elsősorban a fék- és a kormányrásegítés fenntartása életbe vágó – ezért a hagyományos, 12V-os elektromos rendszerbe egy kis Li-ion akkumulátort is bekötöttek. A motor újraindítását a kuplung zárásával, illetve az indítómotor segítségével is elvégezheti a rendszer, hogy épp melyiket használja, azt a vezérlőelektronika dönti el számos paraméter figyelembe vételével.

Ez persze csak egy közbenső állomás a 48 voltos hibridekkel és villanyautókkal szegélyezett úton, amely a null-emmissziós Volkswagen kínálat utópiája felé vezet, viszont ez legalább közel van. Már az idén nyáron kapható lesz, míg a többi megoldás még évekre van a megvalósulástól, vagy túl drága ahhoz, hogy a Golf-vásárlók zöme számára a hagyományos modellek alternatívája lehessen, mint a Golf GTE vagy az e-Golf.
]]>
Wed, 17 May 2023 18:35:53 +0200
<![CDATA[2023.04.29. - Az amerikai éttermek aranykorának vége?]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_amerikai_ettermek_aranykoranak_vege__3843.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_amerikai_ettermek_aranykoranak_vege__3843.php
Egy igazi amerikai történet – happy end nélkül
A San Fransisco-i AQ étterem története jól szemlélteti az amerikai vendéglátóipar problémáit. Matt Semmelhack 2011-ben nyitotta meg egy tapasztalt séffel, Mark Liberman-nel együttműködve, aki több Michelin-csillagos étteremben dolgozott már. Közösen egy olyan éttermet akartak létrehozni, ahol a menü és a dekoráció az évszakokkal változik. Télen fehér falak, az étlapon kelbimbó és sütőtök, ősszel a meleg színek dominálnak, az alma és a gomba, nyáron paprika-paradicsom és így tovább. Az étlap a szezonalitás szerint változott.

Majdnem egymillió dollárjukba és tizenhárom hónapba tellett mindent elrendezni, mielőtt megnyitottak, ami az éttermek világában átlagos költségnek és viszonylag rövid időnek számít. Érdemes megemlíteni, hogy az éttermek bérleti díja mindig komoly problémát jelent a tulajdonosok számára. Két lehetőség közül választhatnak: egy népszerű környéken nyitnak meg, ahol sok vendég várható, de óriási összegeket kell majd költeniük a bérlésre, vagy kockáztatnak egy olcsóbb negyedben, ahol nem lehet tudni, hogy mire számíthatnak. Ha az utóbbi opció mellett döntenek – ahogy azt Semmelhack és Liberman is tette – és mégis sikereket érnek el, meg van az esély arra is, hogy éppen miattuk válik felkapottá a környék. Vagyis az ingatlanok bérleti díja megemelkedik, és esetleg pont az étterem nem tud majd lépést tartani velük, amelyik népszerűvé tette a kerületet.

Az AQ-nak mindenesetre ilyen téren óriási szerencséje volt, olcsón megúszták. Egy olyan negyedben telepedtek meg, ami leginkább hírhedt volt, semmint híres, bármiről is. Merész választás volt, amivel könnyedén megüthették volna a bokájukat. De nem így történt. Az AQ már a kezdettekkor pozitív fogadtatásban részesült, a kritikusok odavoltak az étteremért. Az első év végére 250 ezer dolláros profitot tudhattak magukénak. Ám a legnagyobb elismerést mégis az jelentette számukra, amikor 2012-ben jelölték őket a neves James Beard Awards-on a legjobb új étterem kategóriában. Ezzel országos szenzációvá váltak. 2013-ban tovább növelték a bevételüket, méghozzá 200 ezer dollárral, a profit, a megnövekedett költségek miatt mégis 50 ezerrel kevesebb volt, mint az azt megelőző évben. És a helyzet egyre csak romlott: amíg korábban egy este 240 vendéget is kiszolgáltak, 2016-ban a csúcs kb. 100 fő volt. Tavaly a bevétel egymillió dollárral volt kevesebb, mint az előző évben, így már egyértelmű volt, hogy nem tudják tovább fenntartani az AQ-t. Az étterem 2017 elején zárt be.

Money, money, money
2016-ban a független éttermek (vagyis azok, amelyek nem étteremláncokhoz tartoznak) aránya 3%-kal csökkent Amerikában. Mi lehet a bezárások oka? Ha egyszerűen akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk: az emelkedő költségek. Azt már tisztáztuk, hogy a bérleti díj kifizetése komoly fejfájást okoz a tulajdonosoknak, ez mindig is így volt. Az igazi nehézséget az jelenti, hogy minden másra is egyre többet kell költeniük. De nézzük csak, pontosan mit is jelent ez.

Kezdjük a minimálbérrel. Amerikában 2,6 millióan keresnek ennyit, köztük a legnagyobb arányban a vendéglátóipari dolgozók vannak. Tavaly huszonegy állam és huszonkettő város emelte a minimálbért, ami alapvetően pozitív intézkedésnek hangzik, hiszen az emelés célja, hogy a legkevesebbet kereső munkások is meg tudjanak élni a fizetésükből. Ezért ezt a döntést tulajdonképpen az egész vendéglátóipar támogatja – legalábbis elméletben. Merthogy a gyakorlatban komoly összegről van ám szó. Ha egy étteremben tíz ember kap minimálbért, akik heti öt nap dolgoznak nyolc órában, és a bérük óránként csupán egy dollárral emelkedik, az egy évre 20 ezer dolláros pluszköltséget jelent. Ez, még az AQ legjobb évében is – ami Amerikában egy fenomenálisan jó évnek számít az iparban – a profit majdnem 10%-át teszi ki.

Ráadásul nem csak a minimálbér emelkedésével kell számolniuk a tulajdonosoknak. Az egyik fő problémát az jelenti, hogy egyszerűen túl sok étterem nyílik. San Fransiscóban az AQ megnyitásakor, 2011-ben 3600 étterem üzemelt, tavaly ez a szám már 7600-ra rúgott. Sok az étterem, de nincs elég szakképzett munkaerő. Vagyis őket is jobban meg kell fizetni. Az is extra költségekbe és erőfeszítésbe kerül, hogy valaki kitűnjön a tömegből és a felszínen tudjon maradni. Ha egy városban nyílik egy új hely, és népszerűvé válik, nemsokára megjelenik még öt-hat azt utánzó, hasonló stílusú étterem.

A vendégek elvárásai pedig egyre csak nőnek. Olcsón szeretnének enni minőségi ételeket. Minden egyes étkezésnek egy élménynek kell lennie, és a közönség már nincs lenyűgözve attól, ha minden bio, helyi alapanyagokból, kézzel készült – ezt már alapvetőnek tekintik. A séfek pedig büszkék, és szeretnék elkészíteni a saját kenyerüket, és azt tenni az asztalra a saját konyhájukban köpült vajjal együtt, de közben azt is tudják, hogy jóval kevesebb pénzt és energiát venne igénybe, ha egy péktől vásárolnák meg a kenyeret, ami minőségben ugyanott van.

A megnövekedett elvárások a házhoz szállításra is kiterjednek. A mobil alkalmazások egyre felkapottabbá válnak, szép lassan kiszorítják az éttermeket a piacról. Hogyha egy helyi étterem bevételének csak 10%-át „nyúlják le”, az már komoly érvágást jelent.

Mit hoz a jövő?
Nem várhatóak tömeges bezárások, inkább lassú folyamatra kell számítani, de az biztos, hogy az amerikai vendéglátóipar komoly változásokon megy keresztülmenni az elkövetkező néhány évben. Az éttermek tulajdonosai, ha nem akarják végleg lehúzni a rolót, akkor megemelik az áraikat, hogy megfelelő bért tudjanak fizetni az alkalmazottaknak és továbbra is a saját kenyerüket szolgálják fel a házi vajjal.
A másik lehetőség, hogy jelentős átalakuláson esnek át: kisebb választék és pultos kiszolgálás lesz jellemző. Ezeké az éttermeké lehet a jövő, egyre több neves séf tér át az ilyen típusú vendéglátásra. És lehet, hogy ez nem jelent gondot a vendégek számára, akik könnyen tudnak alkalmazkodni a változó körülményekhez. Az is meglehet, hogy hosszú távon az ipar egészére nézve is kedvezően fog hatni a változás, hiszen az ilyen vendéglátó-egységek remek lehetőséget adnak a kísérletezésre a séfek és a tulajdonosok számára. De azt a mennyiségű pénzt és erőfeszítést, amit eddig beleöltek az éttermeikbe, már sosem kapják vissza.]]>
Wed, 17 May 2023 18:32:47 +0200
<![CDATA[2023.04.22. - Mit esznek a gyerekek a menzán?]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mit_esznek_a_gyerekek_a_menzan__3841.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mit_esznek_a_gyerekek_a_menzan__3841.php
Krumplis tészta, csontleves, tökfőzelék
Sokunknak kapásból ezek az ételek ugranak be, ha az iskolai ebédre gondolunk. Na meg persze az a rémes krumplileves, ami tényleg képes traumatizálni az éppencsak kibontakozó gasztro-ént. Tavaly szeptembertől azonban meglehetősen drasztikus változásokat vezettek be a magyar iskolai és óvodai étkeztetés szabályozásában, ami, annak ellenére, hogy eleinte szimpatikus és szükséges kezdeményezésnek tűnt, összességében még több éhes gyereket és a moslék mennyiségének növekedését eredményezte. Vajon lehet-e alacsony pénzügyi keretből egészséges ételeket felszolgálni a gyerekeknek, amik ráadásul még finomak – vagy legalábbis ehetőek – is? Egyáltalán mi volt a baj a menzarendelettel? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott rendelet célja tulajdonképpen az volt, hogy egészségesebb ételek kerüljenek a gyerekek elé. A tavalyi tanév kezdetétől jelentősen csökkent az ételek só-és cukortartalma, több gyümölcsöt és zöldséget kell felhasználni az ételekhez – ezeknek egy részét nyersen kell felszolgálni – és több teljes kiőrlésű gabonából készült terméket kell adni a gyerekeknek. 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús nem adható a menzákon (a 15 évnél fiatalabb korosztály esetében ez a határérték 23%), és a szénsavas vagy cukrozott üdítőket is száműzték az ebédlőből. Ez mind kifejezetten jól hangzik, hiszen ki ne értene egyet azzal a célkitűzéssel, hogy kerüljön egészséges étel a bölcsisek, ovisok és iskolások elé mindennap? A 2015-ös tanév kezdetétől azonban megindult a panaszáradat a szülők, a tanulók és a konyhai dolgozók részéről is, ezek lényege pedig egyszerűen összefoglalva a következő volt: a gyerekek nem eszik meg az ételt.

Ne légy ilyen sótlan!
A legnagyobb problémát a felhasznált só mennyiségének szigorú szabályozása jelentette. Ezt olyan radikális mértékben csökkentették, hogy az ételek gyakorlatilag ehetetlenné váltak. Már pedig, ha a gyerekek otthagynak egy fogást, akkor nem sokat számít, hogy az egyébként mennyire egészséges. Ez különösen nagy gondot jelent a rendszeresen sportoló gyerekek esetében, akik így nem jutnak elegendő tápanyaghoz, és akkor még meg sem említettük a hátrányos helyzetben élőket. Az MTA és a Máltai Szeretetszolgálat 2015-ös tanulmánya szerint az időszakosan – hétvégén, iskolai szünetekben – éhező kiskorúak száma Magyarországon eléri a 200 ezret. Sok gyerek csak az iskolában vagy óvodában jut elég vagy megfelelő ételhez, de még ők sem hajlandóak megenni a „megreformált” menü ételeit.

Bezzeg Jamie!
Ha menzareformról beszélünk, nem lehet kikerülni Jamie Oliver nevét. A sztárszakács már 2005 óta munkálkodik azon, hogy a gyerekek az iskolákban szerte a világon jobb minőségű, finom ételekhez jussanak. Létrehozta a Jamie’s Food Revolution elnevezésű alapítványt, amely az egészséges táplálkozást igyekszik népszerűsíteni– elsősorban az iskoláskorú gyerekek körében. Programjának egyik kulcsfontosságú pontja, hogy a gyerekeket tanítani kell az egészséges étkezésre. „Ha nem tudják valamiről, hogy micsoda, nem fogják megenni.” – hangzik el tőle egy tévéműsorban miután szembesül vele, hogy egy tipikus brit általános iskolás osztály tanulói mennyire nem ismerik fel a nekik mutatott zöldségeket. Jamie azt hangoztatja, hogy az iskolai tantervbe be kellene iktatni a főzés és az egészséges táplálkozás témakörét is.

Akár tantervbe
Ez pedig a magyar helyzetre is könnyen vonatkoztatható gondolat. Nálunk is komoly gondot jelent ugyanis, hogy a hátrányos helyzetben lévő gyerekek számára nagyon idegennek számítanak azok az újfajta ételek, amik tavaly óta megjelentek a menzákon. „Otthon teljesen más ízekhez vannak szokva, így éhesen is előbb nyúlnak még egy szelet kenyér után, mint a céklás túrókrémhez. Az egészséges táplálkozás pénztárcafüggő, ezért a szemléletváltás így nem megy: hiába a tejtermék és a zöldség az egészséges, ha a legszegényebb családokban a paprikás krumpli és a krumplis tészta a sztenderdkaja, és az ünnepi étel alapanyaga sem jobb a csirke far-hátnál vagy az olcsó húspépnél” – magyarázta L. Ritók Nóra, a mélyszegénységben élő gyerekeket segítő Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, a HVG-nek. Azt is kiemeli, hogy a legrosszabb helyzetben élő gyerekekhez is eljutnak a különböző reklámok, így ők is legszívesebben pizzát ennének és hamburgert, nem pedig teljes kiőrlésű zsömlét. Nagyon fontos lenne az iskolában egészséges életmódra nevelni a diákokat, ez azonban úgy nem megy, ha ilyen hirtelen ennyire szokatlan ételek akarnak „letuszkolni a torkukon”. „Ehhez asszisztencia, tudatos pedagógiai munka kellene, ott lenni velük, egy asztalnál enni a gyerekekkel, rábeszélve őket, példát mutatva nekik. És a tanórákon is időt szánni a témára, akár együtt elkészítve és megkóstolva a salátákat. Amit a család nem tud, azt az iskolának kell bepótolnia, innen kell plusz segítség, de ehhez persze többletforrás kell” – folytatja a szakértő.]]>
Wed, 17 May 2023 18:32:24 +0200
<![CDATA[2023.04.22. - Nicsak, gyorséttermet nyit az ország egyik top séfje!]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/nicsak__gyorsettermet_nyit_az_orszag_egyik_top_sefje__3842.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/nicsak__gyorsettermet_nyit_az_orszag_egyik_top_sefje__3842.php
Meg persze azért, mert délelőttönként még az is megeshet, hogy a New York Palota executive séfje adja ki a rendelésünk.

Már kezdtük megszokni, hogy piacon is főznek a csúcsgasztonómia képviselői, erre jön az újhullám, és ha bejön a Séf Asztala mögött álló cégcsoport elképzelése, akkor ezentúl gyorséttermi körülmények között is találkozhatunk minőségi gasztronómiával. A Westend food courtján nyíló étterem koncepciójáról kérdeztük Wolf Andrást, a hely szakmai vezetőjét, a Salon étterem séfjét.

Ez itt a Séf Asztala
„A Séf Asztala számunkra a törődésről, gondoskodásról szól, méghozzá egy olyan környezetben, ahol olykor elfeledik azt, mennyire is fontos, hogy mit eszünk, és azok milyen alapanyagokból készülnek. Mindennapi kedvenceket készítünk, de szakértelemmel és gondossággal. Amikor így teszik elénk ezeket az alapfogásokat, akkor jövünk rá igazán, mekkora élmény is őket elfogyasztani, miért is rajongunk értük annyira. Ezt az élményt szeretnénk mi is minden nap visszaadni” – meséli lelkesen a séf, aki gyakran szembesült azzal, hogy egy bevásárló központ éttermi részén, nem tudott jó szívvel semmit venni a gyerekeinek.

Kiváló minőséget, gyorsan!
Ez a hely nem a luxusról szól, csupán igényes, természetes, szerethető és éppen ezért hiteles, ugyanakkor korszakalkotó is egyben, hiszen a csúcsgasztronómiában jártas séf ilyen környezetben még nem nyitott gyorséttermet. „Amikor először hallottam a cégnél az ötletet, hogy nyissunk egy éttermet plázában, eléggé meglepődtem. A célok tisztázása után azonban már száz százalékban magaménak éreztem a koncepciót: közkedvelt ételeket szakértelemmel, minőségi alapanyagokból, frissen elkészíteni, méghozzá elérhető áron. Arról azért mindenkit lebeszélnék, hogy a Salon minőségéhez hasonlítsa az itt fogyasztott ételeket, mert az olyan lenne, mintha egy almát egy körtével szeretnénk összehasonlítani” – intett óvatosságra Wolf András, aki már Bíró Lajos mellett a Bock bisztróban is a magyar konyha jobbá tételén munkálkodott, és ebből azóta sem enged. A Séf Asztalánál sem lesz ez másként, csak éppen a komfortételek szintjén. Ezek lényege, hogy egyszerű receptúra alapján, jó minőségű alapanyagból, gyorsan és frissen készülnek. De vajon miért pont ez a három étel került a választékba?

Itt naponta 3-szor fogunk enni!
„Nagyon analitikusak vagyunk, ezért rengeteg felmérést csináltunk az áruházban és az ismerősök körében is, hogy ne csak az intuícióinkra hagyatkozzunk. Az nem volt kérdés, hogy csak olyat csinálunk, amit mi is szívesen megennénk akár minden nap, és csak úgy csináljuk, ahogy megennénk. A rántott húsnak sincs titkos panírja, viszont úgy készül, ahogy szerintünk a legjobb. A nudliban az a trükk, hogy nincs benne trükk: jó minőségű a burgonya meg tojás és csak kevés benne a liszt, valamint nem ipari zsemlemorzsát és lekvárt adunk hozzá. Használjuk a New York Kávéházban vagy a Salonban már bevált partnereinket, akik egyedi receptúra alapján dolgoznak nekünk: a kolbászok és a mustárok a Rosinante egykori séfje, Gál Zsolt kezei közül kerülnek ki, a lekvárok a Lek-vár-laktól, a teljes kiőrlésű és fehérkovászos kenyerek a Pékműhelyből érkeznek” – avat be Wolf, aki általában kritikusan nyilatkozik az utánpótlásról, ám most meglepődött. Sokan jelentkeztek a meghirdetett állásokra, köztük nagy arányban voltak a jó kvalitásúak. A szakember ezt elsősorban annak tulajdonítja, hogy a Séf Asztalát megvalósító cégcsoport (Eventrend Holding) megfelelő életpályamodellt kínál közel 800 alkalmazottjainak, akikből akár partner és tulajdonos is válhat idővel.

A Séf Asztaláról pár másodpercben Wolf András séftől:
Nyitás?
2017. február 8., 15:00

Egyediség?
Minőségi gasztronómia még nem volt gyorséttermi formában

Mottó?
Mindennapi kedvenceket készítünk szakértelemmel és gondossággal

Ételválaszték?
Rántott hús, házi kolbászok és friss nudli

Környezettudatosság?
Csak papír poharak, kizárólag újrahasznosított papírból

Franchise?
A terjeszkedés nem kizárt, és ha lesz, akkor még a kínálat is változhat lokációk szerint]]>
Wed, 17 May 2023 18:31:37 +0200
<![CDATA[2023.05.04. - A Globalista Konyha nagy dobása: Michelin-csillagos francia séf Budapesten]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_globalista_konyha_nagy_dobasa__michelin-csillagos_francia_sef_budapesten_3840.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_globalista_konyha_nagy_dobasa__michelin-csillagos_francia_sef_budapesten_3840.php
Eddig főleg Nagy-Britanniából érkeztek nem csak angol vendégséfek, hiszen a Globalista Konyha egyik létrehozója, Laufer Judit Londonban él. Most azonban társával, Balázsy Pannával gondoltak egy nagyot, és Budapestre csábították Loïc Villemint, Franciaország egyik legfiatalabb Michelin-csillagos szakácsát.

A francia avantgard
Loïc séf és családi étterme, a Lotaringiában található Restaurant Toya mindent tud, amit egy Michelin-csillagos helynek illik tudnia: szezonnak és az aktuális piaci kínálatnak megfelelően hetente változó menü; közvetlenül az étterem melletti Toya tó halászhajóiról vásárolt friss alapanyagok és a helyi tradíciókhoz ragaszkodó konyhai eljárások: úgy mint a savanyítás, erjesztés és ecetkészítés. És persze egy kis ázsiai ihletésű fúzió.
Kíváncsian várjuk, hogy a budapesti Le Perle Noire éttermben mivel lep meg bennünket, ahol “segédei” az étterem séfje Heiszler Olivér és Szilvásy Mihály, a Laposa Birtok szakácsa lesznek.

Mire számíthatunk?
Előételek:
Ropogós csirkebőr, Gomba és quinoa, Burgonya blini, szivárványos pisztráng ikra, torma, Retek tortácska – Friss 2016 Olaszrizling

Főételek:
Languszta, széna, gabona risotto – KőKövön 2015 Furmint; Zöldséges fogás – Selection Juhfark 2015; Kacsa, csicsóka – Apukám Világa 2015 Olaszrizling

Desszert:
Burgonya desszert, füstölt tojássárgája, tejkaramell, élesztő – Zeus 2015

Búcsúfalat:
Élesztős macaron]]>
Wed, 17 May 2023 18:31:10 +0200
<![CDATA[2023.04.20. - Titkos tipp a szakértőtől, hol érdemes most lakást venni]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/titkos_tipp_a_szakertőtől__hol_erdemes_most_lakast_venni_3839.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/titkos_tipp_a_szakertőtől__hol_erdemes_most_lakast_venni_3839.php
Az ingatlanok árát számos tényező befolyásolja, a lakás paraméterei mellett leginkább az elhelyezkedése és a közvetlen környezete. A köztérfelújításoknak és város-rehabilitációs programoknak köszönhetően korábban kevéssé preferált részek is kifejezetten vonzóvá válhatnak.

A Fővárosi Közgyűlés előző héten úgy döntött, hogy 5,5 milliárd forinttal támogat 32 budapesti köztér-megújítási programot. A főváros minden kerületében várható olyan rekonstrukció, amely már középtávon hatással lesz a környék ingatlanáraira. A zöldterület-fejlesztési és rehabilitációs projektek egyik leglátványosabb hozadéka, hogy idővel a környező lakások árai is emelkedésnek indulnak.

„Befektetési célból jó vételnek számítanak azok az akár rossz állapotú és kevésbé értékes lakások, amelyek egy jövőben fejlesztendő területen vannak. Ezek esetében a nyereség az általános piaci árnövekedéssel járó hasznot is meghaladhatja” – osztja meg tippjét Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Persze városrészenként és régiónként is ordító különbségek vannak a lakásárakban!

Minőségi lett a nyolcker

A korábbi példák azt mutatják, hogy egy kiterjedtebb városfejlesztési program hatalmas lökést ad a helyi lakásáraknak. Lassan 10 éve zajlik a VIII. kerületi Magdolna negyed rehabilitációja, amelynek hatására a korábbi hírhedt városrészből egyre kedveltebb környék vált. Az ingatlanok emelkedő színvonala a vásárlók új körét is megszólította, ma már a lakók 45%-a középosztálybeli beköltöző.
Budapest másik nagy ívű fejlesztése a Corvin negyed 2006-ban kezdődött megújítása. A beruházásoknak is köszönhető, hogy a IX. kerület tavaly 24 százalékos áremelkedéssel dobogós volt a fővárosi kerületek között. De szintén jó példa a XI. kerületi Bikás Park, ahol a parkfelújításnak és a metrómegállónak köszönhetően többszöröződtek az árak.

Kisebb léptékű átalakítások is nagy áremelkedést idézhetnek elő. Tipikus példa erre a sétálóutcává minősítés, melynek hatására a frissen kialakított közösségi terek megtelnek élettel, szolgáltatóegységek létesülnek, jóval élhetőbbé téve a környéket. A hajdani iparterület mellett lévő budai Lövőház utca például mára a környék gasztronómiai, kulturális és szórakoztató terévé vált. Az agglomerációban általában korábbi külterületeket, üdülőövezeteket közművesítenek és minősítenek át építési telkekké. „Befektetési célú ingatlanvásárlásnál évtizedes távlatban kell tervezni, ezért érdemes olyan szakértőtől tájékozódni, aki ismeri az adott környék fejlesztési terveit és ennek birtokában segít meghozni a legjobb döntést” – teszi hozzá Valkó Dávid.]]>
Wed, 17 May 2023 18:28:34 +0200
<![CDATA[2023.04.23. - Így válhatnak vonzóbbá a kevésbé népszerű városrészek]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/igy_valhatnak_vonzobba_a_kevesbe_nepszerű_varosreszek_3838.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/igy_valhatnak_vonzobba_a_kevesbe_nepszerű_varosreszek_3838.php
Az ingatlanközvetítő hálózat elemzésében kiemelte: a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy 5,5 milliárd forinttal támogat 32 budapesti köztér-megújítási programot. A főváros minden kerületében várható olyan rekonstrukció, amely már középtávon hatással lesz a környék ingatlanáraira.
A zöldterület-fejlesztési és rehabilitációs projektek egyik leglátványosabb hozadéka, hogy idővel a környező lakások árai is emelkedésnek indulnak - hangsúlyozták.

Befektetési célból jó vételnek számítanak azok az akár rossz állapotú és kevésbé értékes lakások, amelyek egy jövőben fejlesztendő területen vannak, ezek esetében a nyereség az általános piaci árnövekedéssel járó hasznot is meghaladhatja - idézi a közlemény Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét.
A szakértő szerint egy kiterjedtebb városfejlesztési program hatalmas lökést ad a helyi lakásáraknak. Csaknem 10 éve tart a VIII. kerületi Magdolna negyed rehabilitációja, amelynek hatására a korábbi hírhedt városrészből egyre kedveltebb környék vált, ma már a lakók 45 százaléka középosztálybeli beköltöző.
Budapest másik nagy fejlesztése a Corvin negyed 2006-ban kezdődött megújítása. Az elemzés szerint a beruházásoknak is köszönhető, hogy a IX. kerület a tavalyi 24 százalékos áremelkedéssel dobogós volt a fővárosi kerületek között.
Szintén jó példa a XI. kerületi Bikás Park, ahol a 4-es metró megállója, illetve a parkfelújítás miatt többszöröződtek az árak.
Az OTP Ingatlanpont kiemelte azt is, hogy kisebb léptékű átalakítások szintén nagy áremelkedést idézhetnek elő. Példaként a sétálóutcává minősítést említették: a hajdani iparterület mellett lévő budai Lövőház utca mára a környék gasztronómiai, kulturális és szórakoztató terévé vált. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hangsúlyozta, hogy befektetési célú ingatlanvásárlásnál évtizedes távlatban kell tervezni.]]>
Wed, 17 May 2023 18:27:52 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Nem unatkoztak az ingatlanosok tavaly: nagyon jó évet zárt a lakáspiac]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/nem_unatkoztak_az_ingatlanosok_tavaly__nagyon_jo_evet_zart_a_lakaspiac_3837.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/nem_unatkoztak_az_ingatlanosok_tavaly__nagyon_jo_evet_zart_a_lakaspiac_3837.php
Általában a második és a harmadik negyedév eladásai határozzák meg leginkább az éves teljesítményt, ezért mindenképpen bíztató jel, hogy idén a tavaszi szezon előtt már ilyen számban történtek tranzakciók - derült ki az Otthon Centrum közleményéből. A piac továbbra is nagyon koncentrált: 2017 I. negyedévében elsősorban a fővárosban és a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városi körzetekben vannak vásárlók. Budapest továbbra is kiemelkedő, de csökkenő részesedéssel rendelkezik: a KSH első negyedéves adatai szerint 2014 és 2016 között a fővárosi tranzakciók aránya az összes adásvételen belül 31,5 százalékról 27,6 százalékra csökkent.
Az idei év első három hónapjában, a fővárosban, a használt lakások két harmada 10-25 millió forint között kelt el, az új építésű ingatlanok 60 százaléka pedig 20-40 millió forint közötti ársávban. Az eladott ingatlanok közel fele új és használt lakásoknál egyaránt 50 négyzetméter alatti volt Budapesten. Az összes eladáson belül itt volt a legnagyobb az értékesített új lakások aránya, 16 százalékot tettek ki. Vidéken a használt ingatlanok 45 százaléka 10 millió forintnál alacsonyabb áron kelt el, az új lakás tranzakciók nagyobb része pedig a 10-25 millió forint közötti ársávban. Az új lakások aránya, az összes tranzakción belül mindössze 10 százalék volt.

Budapesten a használt társasházi lakások négyzetméterárai átlagosan 250-580 ezer forint között alakultak az első negyedévben. A legtöbb kerületben a lakások 5-30 százalékkal lettek drágábbak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, ami a fajlagos árak átlagos értékeit illeti. A vidéki megyei jogú városokban, az első negyedévben, a társasházi lakások átlagos négyzetméterár értéke 120-320 ezer forint/négyzetméter között alakult. Az átlagárak növekedésének mértéke 5-25 százalék között volt a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva.

A panellakások piacán a legdrágább lakások 350 ezer forint/négyzetméter áron keltek el a fővárosban. Ez az ár 10-15 százalékkal volt magasabb a tavaly év első negyedévéhez képest. A vidéki központokban a panellakások legmagasabb fajlagos lakására 250 ezer forint körül alakult. A családi házak négyzetméterára Budapesten 250-500 ezer forint között alakult az idei év első három hónapjában, míg a vidéki városokban 100-250 ezer forint között alakult.]]>
Wed, 17 May 2023 18:27:32 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Budapest belvárosa még tartja magát a lakáspiacon]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/budapest_belvarosa_meg_tartja_magat_a_lakaspiacon_3836.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/budapest_belvarosa_meg_tartja_magat_a_lakaspiacon_3836.php
Idén januárban a válaszadók 47 százaléka számított emelkedő árakra, most 44 százalékuk. A változatlan árakat várók aránya ugyanekkor 45-ről 50 százalékra emelkedett. A főváros egészét jellemző, a következő egy évre várt átlagos árnövekedés most is a 3 százalékot közelíti. A budai oldalon, illetve a divatos pesti környékeken ennél gyorsabb, 5 százalék körüli árnövekedés valószínű - közölték.

Budapesten a divatos helyeken nem romlottak a kilátások, továbbra is élénk forgalom várható. A külső pesti területek esetében viszont romlottak a várakozások, és a panelpiacon is jórészt kedvezőtlen irányú változás következett be.

A keleti régióban az összesített prognózis kissé emelkedett, míg a nyugati országrészben valamelyest csökkent. Az új lakások ára várhatóan 5-7 százalékkal emelkedik az elemzés szerint.]]>
Wed, 17 May 2023 18:26:58 +0200
<![CDATA[2023.05.04. - Ezek az ország legnagyobb épülő lakóparkjai]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ezek_az_orszag_legnagyobb_epulő_lakoparkjai_3835.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ezek_az_orszag_legnagyobb_epulő_lakoparkjai_3835.php
Toronymagasan vezet a lakópark építési hullámban Budapest: csak a fővárosban több ezer ilyen típusú új otthon épült az elmúlt 3-4 évben és mintegy 10-13 ezer kivitelezése zajlik most vagy nyúlik át 2019-re. A kínálati árak láttán úgy tűnik, tovább él az a kép, hogy a lakóparkokban a stabil munkahellyel rendelkező, jól kereső réteg vásárol: 600-700 ezer forintos négyzetméterár alatt ugyanis csak elvétve találni ilyen új építésű lakást Budapesten és környékén, de a vidéki nagyvárosokban is 470-500 ezer forint az alsó küszöb.

Az elmúlt 8-12 hónapban kialakult gyakorlat szerint az ingatlanfejlesztők még a kivitelezés megkezdése előtt eladják a lakások 20-40 százalékát, főleg befektetőknek, akik közül néhányan nem sokkal a befejezés után – tisztes haszonnal – ismét értékesítik az ingatlanjaikat, a többség viszont általában 3-4 évet vár és csak azután válik meg a lakásoktól, addig pedig kiadja. – fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

A legnagyobb fejlesztők beruházásait megjelenítő Otthontérkép.hu szerint a lakópark piacon javarészt a nagyok versengenek, habár tény, hogy számszerűen a projektek közel 70 százaléka inkább kisebb volumenű. Részben azért is, mert a kisebb beruházóknak nagyobb piaci és finanszírozási kockázatokat kell felvállalniuk, ami miatt nem vágnak bele 60-100 lakásnál nagyobb projektbe.
A kicsiken kívül azonban jelen van néhány több száz lakásos konstrukció is, a legnagyobb ezek közül a VIII. kerületi Corvin Átrium, melyben 551 otthon készítenek majd el 2018 végéig. Ezt a IX. kerületi Allure Residence Budapest követi 530 lakással. A bronzérmes Budai Boleroban 443 otthon készül el 2018 első negyedévében, míg a negyedik Virágvölgyben közel 400 ingatlan közül válogathatnak az érdeklődők.]]>
Wed, 17 May 2023 18:26:23 +0200
<![CDATA[2023.04.17. - SPAR: Óriási lett a bérnyomás a létszámhiány miatt]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/spar__oriasi_lett_a_bernyomas_a_letszamhiany_miatt_3834.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/spar__oriasi_lett_a_bernyomas_a_letszamhiany_miatt_3834.php
Gyorsan és különösebb vita nélkül állapodott meg a 2017-es bérekről a SPAR és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ). Pedig az ország hatodik legnagyobb foglalkoztatójának számító cégnél az idén nemcsak a garantált bérminimum, illetve a minimálbér emelkedik a jogszabályban rögzített mértékben, hanem ezen túlmenően is jelentős fizetésemelést kapnak az alkalmazottak. A 13 ezer munkavállaló közül közel négyezren a 15 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 25 százalékkal magasabb garantált bérminimumot kapják. A fennmaradó csaknem kilencezer munkatárs bére pedig különböző mértékben, de egyaránt jelentősen emelkedik.

„Egy átlagszám ez esetben félrevezető lenne, de a béremelés mértékét jól érzékelteti, hogy a SPAR a tavalyi négymilliárd forint után az idén mintegy hétmilliárd forintot invesztál a bérfejlesztésbe, amit a járulékcsökkentés csak kisebb mértékben, 1,5 milliárd forint erejéig kompenzál” – mondta lapunknak Maczelka Márk, a cég kommunikációs vezetője. A kevesebbet keresők kapják a legnagyobb emelést, de a magasabb jövedelműek fizetése is nő. A bérfeszültség elkerülése érdekében kiemelt figyelmet fordítottak a középvezetők bérének fejlesztésére is.

„Hasonló szakmai szándékokkal és elképzelésekkel ültünk le tárgyalni” – magyarázta a Világgazdaságnak a gyors megállapodást Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A szakszervezeti vezető szerint a kereskedelemben az állandósuló létszámhiány, a nagy fluktuáció és a megnövekedett terhelés miatt nagy szükség van a jelentősebb béremelésre. Erről a SPAR-t nem is kellett győzködni, ráadásul a cég forgalomnövekedése is lehetővé tette, hogy 2017-ben nagyobb mértékben emelje a fizetéseket. Sáling szerint az is kedvező eredmény, hogy az emelés „nem nyeli el” a cafeteriát. A SPAR minden dolgozója 100 ezer forintnyi készpénzes, béren kívüli juttatást kap az idén, a vállalatnál több mint 5 éve dolgozók pedig további 40 ezer forint értékű béren kívüli juttatást kapnak SZÉP-kártyán. Emellett megmarad a dolgozók 13. havi juttatása is.

A KASZ már megállapodott az OBI-val is, ahol a bolti alkalmazottak bére átlagosan mintegy 25 százalékkal növekszik az idén, és hasonlóan eredményes bértárgyalásokra számítanak a többi nagyobb kereskedelmi cégnél is – hangsúlyozta Sáling József. A szakszervezeti vezető szerint a nagy láncok mind kénytelenek belátni, hogy az egész bérrendszerhez hozzá kell nyúlniuk, mivel a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős növekedése miatt „összetorlódnak” a fizetések, ami súlyos bérfeszültséghez vezetne. A cégek arra is rájöttek, hogy a nagy fluktuáció és a létszámhiány veszélyeztetheti a forgalom növekedését, ezért is jobban járnak, ha mélyebben a zsebükbe nyúlnak a bérfejlesztésnél.

A munkaerő megtartása érdekében a kereskedelmi cégek már tavaly az országos átlagot jóval meghaladó béremelésre kényszerültek. A Lidl például 2016-ban két lépésben, összesen 20 százalékkal emelte a fizikai munkavállalóinak bérét. A TESCO 3,5 milliárd forintot fordított tavaly bérfejlesztésre, ami átlagosan 11 százalékos béremelést jelentett 14 ezer, nem vezető beosztású munkavállaló számára. Az Auchan átlagosan 10 százalékkal növelte áruházi dolgozóinak a bérét, emellett számos különjuttatást, többek között kiterjesztett baleset- és életbiztosítási rendszert vezetett be, így összesen 1,2 milliárd forintot fektetett be a bérfejlesztésbe.]]>
Wed, 17 May 2023 18:18:21 +0200
<![CDATA[2023.04.24. - Áremelkedéshez vezethet a kereskedelem újraszabályozása]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/aremelkedeshez_vezethet_a_kereskedelem_ujraszabalyozasa_3833.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/aremelkedeshez_vezethet_a_kereskedelem_ujraszabalyozasa_3833.php
A szervezet csütörtöki közleményében hangsúlyozta: megítélésük szerint olyan intézkedéscsomagot készítettek elő a kormánynak, amely fékezi a kereskedelem egészének további fejlődését, a korszerű szervezési megoldások alkalmazását, ami súlyosan sérti a vásárlók érdekeit és egyes esetekben hátrányosan érinti az alkalmazottakat is. A közlemény szerint a kormány a tervezett, egyes fogyasztóvédelmi és a munkavállalók védelmével kapcsolatos intézkedések érdemi előkészítésébe a szakmai szervezeteket nem vonta be.
Lázár János , a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján egyebek között arról is beszélt: a környezetterhelés csökkentésének indokával felvetnék, hogy a több ezer négyzetmétert parkolóként leaszfaltozó kereskedőházak hogyan tudnák megváltani zöldterületek létrehozásával az okozott károkat. Arról is beszámolt, hogy változtatnának a termékek elhelyezésének szabályain, és más uniós országokhoz hasonlóan előírnák, hogy meghatározott eladói térhez meghatározott számú eladó kell. A tárcavezető a felvetendő témák közé sorolta a munkavállalók hétvégi foglalkoztatását is.

A kereskedelmi szövetség szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék és a két szabad hétvége előírása elsősorban a vasárnap nyitva tartó kisvállalkozásokat hozza lehetetlen helyzetbe, sokuknak be kellene zárniuk a hét utolsó napján, amivel versenyhátrányba kerülnének. A kis- és középvállalkozások a megemelt minimálbért is csak nagy nehézségek árán képesek kifizetni, újabb munkaerő- és bérterhet már nem tudnak vállalni - jelezte az OKSZ.
Az OKSZ kiemelte: a parkolóhelyek utáni környezethasználati díj tervezett mértéke nem ismert, de az előirányzott 20 milliárd forint költségvetési bevétel jelentős terhet vetít előre. A szervezet szerint kérdés, hogy miért kizárólag a napi fogyasztási cikkeket forgalmazó áruházak és a bevásárlóközpontok lennének kötelezettek, több más, környezetet terhelő beruházással, vagy éppen parkolóhelyet kínáló létesítménnyel szemben.

A kötelező létszám előírása ugyancsak súlyos pénzügyi teher az eddig megismert információk alapján, ráadásul a munkaerőhiánnyal terhelt ágazatban lehetetlen egy ilyen arányú létszámnövelés - közölte a kereskedelmi szövetség. Hozzátették: a kötelező létszám előírása azért, hogy a fogyasztó több információt kapjon, a gyakorlatban nem segítené a vásárlókat. A vásárlók tájékoztatása az adott termékről a gyártó kötelessége és felelőssége, az uniós követelmények is erre épülnek.
Az online házhozszállítás esetében a kiszállítás egyidejűleg egy járművel több vásárló részére történik, így a környezet terhelése is csökken. A tervezett intézkedés kizárólag a napi cikkeket forgalmazó kereskedőkre vonatkozik, miközben az online kereskedelemben ennek az árucsoportnak a részesedése a legkisebb - egyebek mellett ezt is kiemelte közleményében az OKSZ.]]>
Wed, 17 May 2023 18:17:45 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - A dm munkahelyei a legnépszerűbbek a kereskedelemben]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_dm_munkahelyei_a_legnepszerűbbek_a_kereskedelemben_3830.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_dm_munkahelyei_a_legnepszerűbbek_a_kereskedelemben_3830.php
A győztes címeket a világ legnagyobb független munkáltatói márka kutatása alapján ítélik oda. A lista alapjául szolgáló Employer Brand Research reprezentatív kutatásban a megkérdezettek kilenc szempont szerint, többek között a karrierlehetőségek, a továbbképzések, a foglalkoztatás hosszú távú biztonsága, illetve a munka és magánélet egyensúlya szerint is értékelték a cégeket.

Az eredmény alapján immár harmadik éve a kiskereskedelmi szektoron belül a dm-ben szeretnének leginkább dolgozni a válaszadók. A kutatásból kiderült: a korábbi évekhez képest a munkahelyi légkör szerepe jelentősen felértékelődött a munkavállalók körében.

A dm háromévente nemzetközi szinten végez munkatársai körében Dolgozói Elégedettségi Felmérést is, a legutóbbit éppen 2016-ban készítették, a munkatársak 95 százaléka tartja a magyarországi dm-et nagyon jó, korrekt, stabil munkahelynek, büszkék arra, hogy a drogériahálózatnál dolgozhatnak, és szeretnének még évek múlva is a cég alkalmazottai lenni.
„Hiszünk abban, hogy a vállalat sikere a munkavállalókban rejlik, ezért nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kollégák megbecsülve érezzék magukat, kiegyensúlyozottan végezhessék a munkájukat. A dm szervezeti kultúrája egy nagyon erős összetartó erő, a vállalat alapelveivel és értékeivel szívesen azonosulnak a kollégák” – mondta el a Csoknyainé Horváth Gertrud HR és beszerzési vezető.
A dm a munkatársakkal való etikus bánásmód mellett kiemelten kezeli a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését, elköteleződött a részmunkaidős foglalkoztatás mellett. Folyamatos képzési, fejlődési és előrelépési lehetőségeket biztosít a munkatársaknak. A vállalat a környezet és társadalom iránt is felelősséget vállal, ez egyre több munkavállaló számára jelent fontos pluszt, amikor állást keres.]]>
Wed, 17 May 2023 18:16:28 +0200
<![CDATA[2023.05.05. - Az internetes kereskedelemre figyelhet a versenyhivatal]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_internetes_kereskedelemre_figyelhet_a_versenyhivatal_3829.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_internetes_kereskedelemre_figyelhet_a_versenyhivatal_3829.php
A jól működő vállalati megfelelési programok hozzájárulhatnak a versenyt sértő magatartások megelőzéséhez és felderítéséhez. Amennyiben a vállalkozások már a GVH előtti eljárás során jóvátennék az okozott kárt, azzal hatékonyan járulhatnának hozzá a versenysérelmek orvoslásához - hangsúlyozta Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke. A GVH elnökhelyettese úgy véli, a hivatalnak meg kell vizsgálnia, hogy a jövőben miként tudná a vállalkozások megfelelési erőfeszítéseit és tevőleges jóvátételét ösztönözni.

A vállalkozásoknak jelenleg is van módjuk a bírság elkerülésére vagy csökkentésére, ha együttműködnek a versenyhatósággal - mutatott rá Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Baker McKenzie budapesti irodájának vezetője, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke. Ezek közül kiemelte az engedékenység és az egyezség lehetőségét, hozzátéve, hogy a cégeknek minden esetben gondosan mérlegelniük kell eljárási lépéseik előnyeit és kockázatát.

Más európai versenyhatóságokhoz hasonlóan a GVH-nak is várhatóan a fókuszába kerül az on-line kereskedelem a következő években - hívta fel a figyelmet Horányi Márton a Baker McKenzie versenyjogi partnere. A továbbeladási ármeghatározás, a geo-blocking és árdiszkrimináció kérdésein túl az algoritmus alapú ármeghatározás problémáit is vizsgálni fogják a hatóságok.
A versenyhivatalok versenykorlátozások elleni küzdelmének egyre gyakoribb és hatékonyabb kiegészítője lehet a jövőben a polgári bíróságok előtti versenyjogi perek, amelyekben a sérelmet szenvedett piaci szereplők követelhetnek kártérítést a versenyjogot sértő cégektől. Egy európai irányelv átültetése révén 2017. január közepén változott a magyar szabályozás e téren, ami várhatóan növeli majd a perlési kedvet. Ezzel kapcsolatosan Horváth M. András, a Baker McKenzie versenyjogi szakértője külön kiemelte a bizonyítékok megszerzését segítő új eljárási szabályokat. A bíróság az uniós irányelvnek megfelelő új szabályok szerint szélesebb körben kötelezheti a károkozó cégeket a birtokukban lévő bizonyítékok kiadására, a károsultnak ugyanis nem kell pontosan megneveznie a szükséges iratokat, elegendő lesz azok típusát, kategóriáját megjelölnie.]]>
Wed, 17 May 2023 18:15:59 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Minden, amit eddig nem tudott a nyugdíjbiztosításról]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/minden__amit_eddig_nem_tudott_a_nyugdijbiztositasrol_3827.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/minden__amit_eddig_nem_tudott_a_nyugdijbiztositasrol_3827.php
Összesen három megoldás kínálkozik a nyugdíjas kori biztonság elérésére: nyithatnak nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ), megtakaríthatnak egy önkéntes nyugdíjpénztár segítségével, vagy köthetnek nyugdíjbiztosítást, melyek mindegyikére 20 százalékos állami támogatás jár. A biztosító a legfontosabb tényeket gyűjtötte össze a nyugdíjbiztosításokról.
12 milliós megtakarítás havi 5 ezer forinttal
Általános szabály, hogy minél korábban kezdi el valaki a spórolást - írja a biztosító -, annál kisebb havi összeget kell kigazdálkodnia. Ha egy 30 éves ügyfél havi 10 ezer forintot megtakarít, a nyugdíjkorhatár elérésekor mintegy 24 millió forintos összeggel fog rendelkezni, míg egy 40 éves ügyfél ugyanekkora összegű havi megtakarítással 10,5 millió forint körüli vagyont gyűjthet össze. Ha tehát valaki idejében, például már 30 évesen már elkezd takarékoskodni, és akár csak havi 5 ezer forintot félretesz, akkor a nyugdíjkorhatár elérésekor 12 milliót is felvehet.

Kiszámíthatóság vagy magas hozam?
Akik nyugdíjbiztosítást kötnek, összesen két típus közül választhatnak. Az úgynevezett klasszikus nyugdíjbiztosítások törvényileg szabályozott, előre meghatározott hozamot garantálnak. Ezek mértéke aktuálisan évi 2,3 százalék. Ha a különböző befektetések révén a biztosító ennél több hozamot ér el, annak a 80-100 százalékát is jóváírja az ügyfél befektetésén. Aki tehát klasszikus nyugdíjbiztosítást választ, az az előre meghatározott összeget mindenképpen megkapja a szerződés lejártakor, viszont mivel a megtakarítása többnyire állampapírokban fial, ennél sokkal magasabb összegre valószínűleg nem számíthat.
Ezzel szemben egy másik típus a befektetési egységekhez kötött (más néven unit-linked) nyugdíjbiztosítás, amely az alacsony kamat- és hozamkörnyezetben is magasabb hozam elérését tűzi ki célul. A unit-linked nyugdíjbiztosítások hosszú távon akár jóval magasabb – gyakran 2 számjegyű – hozamot is elérhetnek, ám így persze a kockázat is nagyobb.

Adójóváírás: évi 130 ezer forint jár az államtól
A megtakarítás nem csak a magánszemély és a biztosító révén gyarapszik. A nyugdíjcélú öngondoskodást az állam is jelentős, 20 százalékos adójóváírással támogatja, ami azt jelenti, hogy a biztosításba befizetett összegek után 20 százalék kedvezményt kapnak az ügyfelek a személyi jövedelemadóként befizetett adójukból. Így évi maximum 130 ezer forintos adójóváírás érhető el, ha valaki be tud fizetni egy adott évben 650 ezer forintot. Ám ha már havi 25 ezer forintot meg tud takarítani, akkor az állam ehhez is hozzáad évi 60 ezer forintot.
Ha nem jogosult az adójóváírásra, akkor is van megoldás
Nagyon sokan vannak Magyarországon, akik nem tudnák kihasználni a 130 ezer forintos adójóváírást nyugdíjbiztosításukon – hiába rendelkeznek akár jelentős jövedelemmel. Mintegy 1,5 millió olyan adózó van, aki vállalkozóként dolgozik, vagy akit minimálbéren foglalkoztatnak, a fizetésük többi részét pedig zsebbe kapják. Mégsem bukják el feltétlenül a 130 ezer forintos állami támogatást, akik kevés szja-t fizetnek, ugyanis a három nyugdíjcélú megtakarítás közül a nyugdíjbiztosítás esetében a biztosított (aki majd a nyugdíjat kapja) és a szerződő (aki a díjat fizeti) személye eltérhet. Ha tehát valakinek nincs bejelentett adóköteles jövedelme, de valamelyik családtagjának van, fizetheti helyette ő is a nyugdíjbiztosítást, így ki tudják használni az állami adójóváírás összegét.
Olcsóbbak és egyszerűbbek a termékek 2017-től
2017-től minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel lehet nyugdíjbiztosítást kötni, ugyanis az idei évtől a biztosítók az MNB ajánlása alapján jelentős mértékben csökkentették a megtakarítási célú életbiztosítások költségeit – így a nyugdíjbiztosítások költségeit is. 2017-től az életbiztosítások fele eltűnt, azaz tisztult a piac, ezzel együtt pedig átláthatóbb és olcsóbb termékek jelentek meg: az egy évvel korábbi 5-6 százalékról 3-4 százalékra csökkent az úgynevezett teljes költségmutató (TKM).]]>
Wed, 17 May 2023 18:14:12 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Erre költenek legtöbbet az interneten a magyarok]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/erre_koltenek_legtobbet_az_interneten_a_magyarok_3831.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/erre_koltenek_legtobbet_az_interneten_a_magyarok_3831.php
A boltokban használatos, vásárlásösztönző digitális technológiák népszerűsége is emelkedik; a fogyasztók nyitottak az online és mobil kuponok felhasználására, és hűségprogram alkalmazások letöltésére is.
A vásárlási szokások átalakulásának eredményeként a hagyományos kereskedők fokozatosan erősítik online jelenlétüket, míg az eddig kizárólag virtuálisan működő webáruházak valódi üzleti egységeket nyitnak.

Európában vezet az utazások online foglalása 67 százalékkal, ezt a válaszadók döntő többsége végzi inkább az interneten, a válaszadók negyede online és utazási irodán keresztül is foglalja le nyaralásait, és csupán 7 százalékuk ragaszkodik az utazási irodához.
A magyaroknál ez a szám kiugróan magas: száz honfitársunkból 78 online foglalja le jegyeit illetve a szállását. Dobogós helyen végeznek Európa szinten a videojátékokkal kapcsolatos termékek. Magyarországon ezzel szemben a harmadik helyen az étel házhozszállítás végzett: ezt honfitársaink mintegy fele (49 százalék) végzi az interneten keresztül.
Divatáru vásárlásakor a fogyasztók körében az adott bolt honlapja (43 százalék) és maga az üzlet (39 százalék) bizonyul legfontosabb információforrásnak Európában, fogyasztói elektronika esetén ez az arány 43 százalék és 38 százalék. Szépség- és testápolási termékeknél messze a hagyományos bolti tájékozódás vezet 37 százalékkal, míg az ismerősök ajánlására a potenciális vásárlók 24 százaléka hallgat.
Frissáru vásárlása esetén jóval óvatosabbak vagyunk Európában: a válaszadók 42 százaléka boltokból tájékozódik, és ezzel toronymagasan elhúz a szájmarketing mellett (20 százalék). Honfitársaink hozzáállása is hasonlóan körültekintő, ugyanakkor mi odafigyelünk a szórólapokon kapott információkra is (32 százalék ).]]>
Wed, 17 May 2023 18:14:12 +0200
<![CDATA[2023.04.23. - A nyári gumik miatt bukhatjuk most a kártérítést]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_nyari_gumik_miatt_bukhatjuk_most_a_karteritest_3826.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_nyari_gumik_miatt_bukhatjuk_most_a_karteritest_3826.php
A CLB kommunikációs igazgatója, Németh Péter azonban figyelmeztet: annak ellenére, hogy a biztosítók igyekeznek eleget tenni az elvárásoknak, s megtérítenek minden jogos kárt, vitathatják a nyári gumik miatti balesetek során keletkezett anyagi veszteség kifizetésének a jogosságát. A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Márpedig a nyári gumi a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak – szögezi le a szakértő. Német szerint most csak a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt, s fizetnek-e azoknak is, akik nem az „útviszonyoknak megfelelően”, vagyis, a havas úton nyári gumival közlekednek – szögezi le a szakértő.
A szakember szerint azoknak, akik már lecserélték a téli gumikat, még néhány napig nem tanácsos autóval útra kelni, mert súlyos árat fizethetnek a meggondolatlanságért.]]>
Wed, 17 May 2023 18:13:38 +0200
<![CDATA[2023.04.25. - Szinte csak cafeteriában kötünk egészségbiztosítást]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/szinte_csak_cafeteriaban_kotunk_egeszsegbiztositast_3825.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/szinte_csak_cafeteriaban_kotunk_egeszsegbiztositast_3825.php
2012 óta a munkáltatók adómentes juttatásként adhatják dolgozóiknak az egészségbiztosítást. Ennek hatására az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett a betegség- és egészségbiztosítások éves díjbevétele az Union Biztosító becslése szerint. Ugyanakkor továbbra is várat magára e biztosításforma igazi felfutása, aminek feltétele a határok régóta esedékes egyértelmű kijelölése az állami és a magánellátói feladatok között. Addig is az ügyfelek főként arra használják biztosításaikat, hogy ne kelljen megtapasztalniuk a szakorvosi ellátásban tapasztalható anomáliákat: elsősorban bőrgyógyászati, nőgyógyászati és orthopédiai magánrendelésekre jelenkeznek be.

Egészségbiztosítási szolgáltatásokból a hazai ügyfelek ma túlnyomórészt a munkáltató által nyújtott adómentes, fix vagy választható (cafeteria) juttatásként részesülnek. Ennek egyik oka az, hogy a biztosítók nagy többsége az alacsonyabb kockázatok miatt eleve csak csoportos egészségbiztosítást kínál. „Két biztosító, köztük az UNION nyújt magánszemélyek számára is ilyen szolgáltatást, de nálunk is 20 csoportos szerződésre jut egy egyéni szerződő – mutat rá a munkáltatói szerződések meghatározó szerepére Bóna Katalin, az UNION Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója. - A tapasztalatok szerint cafeteriaként a multinacionális nagyvállalatok mellett elsősorban a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozások választják munkatársaik számára ezt a juttatási formát.”

Milyen szolgáltatásokat veszünk igénybe leggyakrabban az egészségbiztosítással?

Privát egészségbiztosítási finanszírozással ma Magyarországon alapvetően szakorvosi és képalkotó diagnosztikai szolgáltatások vehetők igénybe. Az UNION által végzett sorozatos felmérések azt mutatják, hogy a magánorvosok egyre nagyobb szerepet töltenek be ezen az ellátási szinten. Míg öt éve a megkérdezetteknek csupán 37 százaléka jelezte azt, hogy igénybe veszi magánorvosok szolgáltatásait, addig ez az arány mára 50 százalék körüli szintre emelkedett. Ennek elsődleges oka a várakozási idők jelentős növekedése: a megkérdezettek 61 százaléka a bejelentkezéstől számítva legalább egy hónapot volt kénytelen várni szakorvosi rendelésre történő bejutásra.

A leggyakrabban bőrgyógyászati, nőgyógyászati és orthopédai szakorvosi ellátásra jelentkeznek be az egészségbiztosítással rendelkező ügyfelek. Ezeken kívül sorrendben az ultrahang, a fül-orr-gégészet, a gasztroenterológia, a reumatológia és az MRI számítanak az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi területeknek.

Több szempontot is mérlegelnek a választás során
Egészségbiztosítást ma a hazai piacon 10 biztosító kínál. A kínálatból jellemzően az azt cafeteria-elemként vagy adómentes béren kívüli juttatésként szolgáltató vállalatok választanak biztosítót. A kiválasztás során a szolgáltatás díja és a kínált szolgáltatási kör mellett olyan meghatározó szempontokat is célszerű figyelembe venni, hogy például az adott biztosító a szerződés előtt előír-e kötelező kockázatelbírálást, van-e várakozási idő, köthető-e a szerződéshez gyakori problémák megoldását segítő (pl. daganatos betegségekre, vagy fekvőbeteg-ellátásra kiterjedő) kiegészítő biztosítás, illetve – plusz díj megfizetése mellett – a biztosító már fennálló betegségekre is vállal-e fedezetet.

Az orvoshiány már itt is érezteti a hatását
Egyre fontosabb szemponttá válik emellett az adott biztosító ellátási rendszerének típusa is. A tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, hogy a súlyosbodó orvoshiány a magánellátásban is egyre több gondot okoz. Ezeket sokkal hatékonyabban képes kivédeni a magánszolgáltatók szélesebb körével szerződő, partnerhálózatra építő ellátási rendszer, miközben a saját ellátórendszert fenntartó szolgáltatókkal szerződő biztosítók egyre gyakrabban kénytelenek hosszabb várakozási idővel nyújtani szolgáltatásaikat.

Egyértelműbb keretekre van szükség!
Bár az egészségbiztosítási piac jelentős lendületet kapott azzal, hogy adómentes cafeteria-elemként alkalmazható, egyelőre számos tényező gátolja további felfutását. A legfontosabb feladatnak a szabályozói környezet hosszú távra szóló rendezése látszik.

„Egyelőre nem pontosan tisztázott, hogy az állampolgár milyen szolgáltatást várhat el az államtól a járulékfizetés fejében, illetve mely problémákkal kell mindenképpen magánszolgáltatókhoz fordulnia. Mely szolgáltatások esetében várhatja el, hogy az állam állja teljes mértékben az ellátás költségeit, és mely szolgáltatások esetében, milyen mértékben kell a zsebébe nyúlnia. Ameddig ez a bizonytalanság ott van a rendszerben, addig jóval nehezebb további tömegeket megnyerni az egészségbiztosítás, mint öngondoskodási forma számára” – figyelmeztet az UNION szakértője.]]>
Wed, 17 May 2023 18:13:04 +0200
<![CDATA[2023.04.25. - Félmilliárdos kárt okozott a lakásokban az áprilisi tél]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/felmilliardos_kart_okozott_a_lakasokban_az_aprilisi_tel_3824.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/felmilliardos_kart_okozott_a_lakasokban_az_aprilisi_tel_3824.php
A bejelentések lezárultával a károk darabszáma meghaladhatja a 6500-at, a kárérték pedig az 500 millió forintot - tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) hétfőn. A kárbejelentések folyamatosan érkeznek a biztosítókhoz, hétfő reggelig közel 4 ezer bejelentés érkezett a társaságokhoz, ezek becsült értéke meghaladja a 300 millió forintot.
A legtöbb kárt a vihar, a felhőszakadás, a beázás - tető- és panelhézag-beázás -, valamint a hónyomás okozta, kisebb számban élelmiszerromlás miatt is jelentett károkat a lakosság.

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2016 év végén 3,122 millió lakásbiztosítási szerződést kezeltek a biztosítók. A mintegy 4,4 millió magyarországi ingatlant tekintve a lakóingatlanok 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással.
Magyarországon egy olyan alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat, a katasztrófakockázatokat tartalmazza, már havi 2-3 ezer forint összegű díjért megköthető. A piacot 16 biztosító 85-féle terméke alkotja, közülük 37-féle típusú szerződés ma is köthető.]]>
Wed, 17 May 2023 18:12:39 +0200
<![CDATA[2023.05.03. - Egyesülnek a Vienna Insurance Group magyar biztosítói]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/egyesulnek_a_vienna_insurance_group_magyar_biztositoi_3823.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/egyesulnek_a_vienna_insurance_group_magyar_biztositoi_3823.php
Magyarország azon négy kiválasztott piac közé tartozik, ahol a VIG középtávon legalább 10 százalékos piaci részesedést kíván elérni. A Vienna Insurance Group ezzel a döntéssel megerősíti a magyar piac iránti elköteleződését. Az egyesülés az ügyfelek meglévő szerződéseit nem befolyásolja, ezzel kapcsolatosan semmilyen teendőjük nincs - ismerteti a közleményben Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója.
A három társaság együtt mintegy egymillió ügyfelet szolgál ki. A VIG a vállalatok egyesülésével olyan üzemméretet ér el Magyarországon, amelyben jóval hatékonyabban tudja végezni biztosítási tevékenységét: optimalizálni tudja működési folyamatait, erőforrásait a digitalizációs fejlesztésekre tudja koncentrálni, amelyek a biztosítási szektorban a jövő egyik fejlődési irányát és az ügyfélelégedettség növekedését jelentik, illetve még fókuszáltabban tudja kiaknázni a piaci értékesítési potenciálokat.

A három biztosító közül az Erste és a Vienna Life alapvetően a személybiztosítási szektorban érdekelt, míg az Union Biztosító a nem-életbiztosítások terén is jelentős díjbevétellel bír. Az egyesülés a szükséges jogi jóváhagyásokat követően várhatóan 2018. január elsején történik meg. Az új biztosító piaci részesedése a jelenleg rendelkezésre álló 2016. év végi piaci adatok alapján 7,6 százalékot tenne ki 69,8 milliárd forint díjbevétellel, ebből 26,1 milliárd forint nem-élet-, 43,6 milliárd forint pedig életbiztosítás, ami az ötödik helyet jelenti a piac ezen szegmensében.]]>
Wed, 17 May 2023 18:10:43 +0200
<![CDATA[2023.04.17. - Így segíti a MABISZ a pénzügyi tudatosság előmozdítását]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/igy_segiti_a_mabisz_a_penzugyi_tudatossag_előmozditasat_3822.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/igy_segiti_a_mabisz_a_penzugyi_tudatossag_előmozditasat_3822.php

Az elmúlt időszakban többszörösen bebizonyosodott, hogy a tájékoztatás önmagában nem elég ahhoz, hogy a lakosság pénzügyi magatartása hosszú távon megváltozzon.
Az OECD felmérése szerint az Európai Unió polgárainak 80 százaléka ma gyakorlatilag mindennemű előzetes informálódás vagy tanácsadás nélkül választ a pénzügyi szolgáltatók kínálatából. Sokan személyes megtakarításaik, hosszút távú pénzügyi céljaik meghatározásának fontosságával sincsenek tisztában. Ez utóbbi tény különösen aggasztó annak fényében, hogy a 65 év felettiek aktív korosztályokhoz viszonyított aránya az előrejelzések szerint 2013 és 2060 között a duplájára emelkedik majd a tagállamok össznépességét tekintve. A tanulmány ezzel együtt azt is hangsúlyozza, hogy ezen ismeretek megszerzése csak a szükséges alapokat teremtheti meg - írja a MABISZ közleményében.
Jelenleg az EU 21 országában van - legalább előkészületi fázisban - nemzeti stratégia a pénzügyi ismeretek oktatási rendszerbe történő beemelésére. Magyarországon ugyan nincs ilyen érvényben, ugyanakkor – mint azt az IE kiadványa kiemeli -, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) más országok hasonló szervezeteivel összevetve kifejezetten aktív az oktatás, a tájékoztatás és a termék-összehasonlítás támogatásában.
Az Insurance Europe kiadványa bemutatja a MABISZ által létrehozott és 2010 óta üzemeltetett aggregátor oldalt, a Díjnavigátort. Az oldal segítségével megbízható, transzparens módon hasonlíthatók össze a magyarországi biztosítók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási ajánlatai – emeli ki az IE kiadványa.]]>
Wed, 17 May 2023 18:08:57 +0200
<![CDATA[2023.04.19. - Kelendő lett a hosszú magyar államkötvény]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/kelendő_lett_a_hosszu_magyar_allamkotveny_3828.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/kelendő_lett_a_hosszu_magyar_allamkotveny_3828.php
A Kétéves Állampapírból tíz nap után újabb 50 milliárd forintnyit kellett meghirdetni, az ötéves, inflációt követő papírból két hónap alatt két rábocsátás volt.
Nagyon jól fogynak a hosszú lejáratú lakossági állampapírok. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) néhány napja büszkélkedett közleményben azzal, hogy nő a lakossági papírok átlagos futamideje. Márciusban ugyanis a legkedveltebb papír a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) lett, amelynek nettó értékesítése megközelítette a 70 milliárd forintot.

Ami még nagyobb öröm lehet az államadósság-kezelőnek, hogy a PMÁK-ból ráadásul a hosszabbik lejárat, az ötéves a kapósabb. Az ÁKK február közepén indított két új sorozatot az inflációt követő kamatozású állampapírból, az egyik 2020-ban, a másik 2022-ben jár le. Mindkettőt 100 milliárd forint értékben hirdették meg, de a 2022-est annyira viszik, hogy két hónap alatt már a második rábocsátást kellett meghirdetni. Most már 175 milliárd forintnál tart az értékesítésre felajánlott volumen. Nem véletlen egyébként, hogy a PMÁK-ot viszik, mint a cukrot. A kezdő kamat rendkívül magas, az ötéves államkötvénynél 4,05 százalékos. Az alapkamat egyébként ennél a papírnál megegyezik a decemberben mért éves infláció mértékével, ez 1,8 százalékos volt legutóbb, erre jött rá a 2,25 százalékos kamatprémium. A 2020-ban lejáró PMÁK-nál alacsonyabb a kamatprémium, csupán 1,75 százalékos, valószínűleg ezért nem vásárolják annyian.
Az új Kétéves Állampapír is sikeres. Már az első napon 2,3 milliárd forintnyit jegyeztek belőle – dicsekedett el az ÁKK. A hitelpapír népszerűsége a későbbiekben sem csökkent. A jegyzés április 3-án indult 50 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiséggel, ezt mindössze 10 nappal később, április 13-án újabb 50 milliárd forinttal emelte meg az ÁKK. A 2MÁP-ként rövidített kötvény éves kamata egyébként fixen 2,5 százalékos, ami a legmagasabb a fix kamatozású lakossági papírok körében.

Amilyen sikeres a PMÁK és a 2MÁP, olyan nehezen megy a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) értékesítése. Ennek a változó kamatozású papírnak a kamata az egyéves diszkontkincstárjegyek aukciós hozamát követi, ami egyre alacsonyabb, a legutóbbi aukción átlagosan 0,12 százalékos hozammal keltek el a papírok. A jegyezhető három sorozat értékesítési időszakát február közepén meg is hosszabbították, miután az eredetileg meghirdetett, sorozatonként 50 milliárd forintos mennyiségek egy év alatt sem fogytak el. Az új kamatperiódus szeptemberben indul ezeknél a papíroknál, és ha az állampapírhozamok a mostani szinten maradnak, a 2026-ban lejáró BMÁK hozama is 3 százalék alá süllyedhet.]]>
Wed, 17 May 2023 18:07:51 +0200
<![CDATA[2023.04.23. - Egységesen 25 bázisponttal csökken a lakossági kincstárjegyek KKJ kamata]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/egysegesen_25_bazisponttal_csokken_a_lakossagi_kincstarjegyek_kkj_kamata_3821.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/egysegesen_25_bazisponttal_csokken_a_lakossagi_kincstarjegyek_kkj_kamata_3821.php
A következő jegyzési időszaktól, 2016. február 8-a hétfőtől huszonöt bázisponttal csökken a lakosság számára értékesített kincstárjegyek éves kamata. A Magyar Államkincstárban és a forgalmazásra szerződést kötött bankok hálózatában értékesített Kamatozó Kincstárjegy (KKJ) és Féléves Kincstárjegy (FKJ) kamata 2,5 illetve 2,25 százalékra csökken.

A Magyar Postán forgalmazott papír alapú egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek (KTJ) kamata 2,25 valamint 2,75 százalékra mérséklődik. Az egyes kiemelt postahelyen, elektronikus értékpapírszámlán értékesített Kincstári Takarékjegy Plusz (KTJP) befektetések után éves szinten 2,5 százalékos kamatot könyvelhetnek el a lakossági kisbefektetők.

Az ÁKK kiemelt célja az államadósság befektetői szerkezetének diverzifikálása, ezáltal az adósságfinanszírozás biztonságának növelése. A lakossági állampapírok iránti kereslet a tavalyi évben kiemelkedő volt, 46 százalékkal nőtt az állomány. A központi költségvetés adósságából 14 százalék, a forint adósságból pedig 21 százalék van a lakosság kezében. A kereslet az idei évben is erőteljes maradt, az idei évre tervezett 14 százalékos állománybővülés nagy valószínűséggel teljesül, ami megengedi a rövid kamatok kismértékű csökkentését.

A hosszabb lejáratú, fix és változó (infláción, ill. pénzpiaci kamatokon alapuló) kamatozású lakossági kötvények kamatozását a mostani intézkedés nem érinti.]]>
Wed, 17 May 2023 18:07:13 +0200
<![CDATA[2023.04.26. - 2030-ra már mesterséges intelligenciával bankolhatunk]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/2030-ra_mar_mesterseges_intelligenciaval_bankolhatunk_3820.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/2030-ra_mar_mesterseges_intelligenciaval_bankolhatunk_3820.php
Míg korábban inkább számítógépen kezelték a pénzügyeket az ügyfelek, mára a hangsúly az okostelefonok felé terelődik – mondta a bank közleménye szerint Martin Jarolim, a K&H lakossági üzletágért felelős vezetője. 2030-ra például akár már a mesterséges intelligencia is megjelenhet a bankolásban, az ügyfelek egy virtuális asszisztenst kérdezhetnek majd a számlájukról vagy a bank szolgáltatásairól, termékeiről.
Az okostelefon-használók aránya Magyarországon 60 százalék körül van, 2016-ra elérte a lengyel szintet. Ezzel együtt van még tér a bővülésre a magyar piacon a digitális megoldásokban a K&H szerint. A Deloitte digitalizációs érettséget vizsgáló felmérésében Magyarország 8 régiós ország között a 7. helyen áll, csak Szlovéniát előzve meg. Martin Jarolim szerint a digitális innovációknak fel kell gyorsulniuk, ha utol szeretnénk érni a régió országait. A szakember szerint a digitalizáció a pénzügyi szektorban nem azt jelenti, hogy nincs szükség bankfiókokra, hanem azt, hogy az ügyfeleknek lehetőségük lesz egyre több szolgáltatást teljes mértékben online intézni.]]>
Wed, 17 May 2023 18:06:43 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Megszavazták: százszázalékos értéken kell elárverezni az adósok házait]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/megszavaztak__szazszazalekos_erteken_kell_elarverezni_az_adosok_hazait_3819.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/megszavaztak__szazszazalekos_erteken_kell_elarverezni_az_adosok_hazait_3819.php
A jogszabályra a beterjesztők szerint azért volt szükség, mert a mostani helyzetben könnyebben előfordulhat, hogy az érintett elveszíti a saját tulajdonú lakhatását, de tartozásának egy része továbbra is a nyakán marad. Az új törvény értelmében ha egy éven belül nem lenne sikeres az árverés, akkor az ár csökken minimum 90 százalékra. A javaslat azt megengedi, hogy a hitelező és az adós együtt kérjék ennél alacsonyabb minimumárat alkalmazását a végrehajtónál, de ebben az esetben a hitelezőnek el kell engednie a tartozást, és megszűnik az adós elleni végrehajtás.
A bankszakma valószínűleg nem repes az örömtől a változtatás miatt, pláne mivel a kormány épp most szegi meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) korábban aláírt szándéknyilatkozatát, amelyben a bankadó csökkentése mellett többek közt vállalta, hogy nem tesz további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és kilakoltatásokra vonatkozóan. ]]>
Wed, 17 May 2023 18:05:58 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Kezdődik a nagy bankok kivonulása Londonból]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/kezdődik_a_nagy_bankok_kivonulasa_londonbol_3818.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/kezdődik_a_nagy_bankok_kivonulasa_londonbol_3818.php
Az egyelőre nem nyilvános tervekről alig tudni részleteket, így azt sem, milyen időtávon tervezi a bank a londoni iroda leépítését. A gazdasági portálnak nyilatkozott a Morgan Stanley szóvivője, de csak amolyan "sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom"-stílusban. Hugh Fraser közölte, céljuk, hogy továbbra is szolgáltatást nyújthassanak ügyfeleiknek a brexit-tárgyalások kimenetelétől függetlenül, de még nem történt konkrét döntés.

A nemzetközi bankoknál már beindult a mozgás, mióta Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy kivinné Nagy-Britanniát a közös piacról. Egy brüsszeli kutatócsoport szerint a pénzintézeteknek mintegy 1,8 billió (ezermilliárd) eurónyi eszközüket kell majd kimenteniük a britektől a közös piacról való távozás esetén, ami 30 ezer angliai munkahelyet is fenyeget. ]]>
Wed, 17 May 2023 18:05:28 +0200
<![CDATA[2023.05.03. - Öt banknál lehet tisztára mosni a külföldi jövedelmeket]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ot_banknal_lehet_tisztara_mosni_a_kulfoldi_jovedelmeket_3817.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ot_banknal_lehet_tisztara_mosni_a_kulfoldi_jovedelmeket_3817.php
Aki tartana attól, hogy rosszabbul jár a külföldön tartott vagyonnal, az
az OTP,
az MKB,
az Erste,
a Raiffeisen,
vagy az FHB
bankoknál tud ehhez szükséges számlát nyitni július végéig. Ez már a második próbálkozás arra, hogy az állam segítsen tisztára mosni és hazahozni a külföldi számlákon tartott magyar pénzt: erre szolgált volna a Stabilitási Megtakarítási Számla rendszere, amelynek a lényege az volt, hogy a legalább 5 millió forintos összeg származását és a közteher megfizetését nem firtatja az adóhatóság, ha meghatározott feltételekkel öt évre államkötvénybe fekteti a pénzt homályos jövedelem szerzője. Ezzel tavaly 7,67 milliárd forintot hoztak haza a nagyban adóelkerülők, ami az offshore számlákon lévő magyar pénzeknek valószínűleg csak a töredéke.

A program valószínűleg azért nem volt annyira népszerű (bár egy ideig eléggé pörgött az állami pénzmosás), mert a rendszer nem volt teljesen anonim, a NAV tudhatta, hogy milyen számláról érkezik be a pénz. Az új rendszer ennél biztonságosabb az adóelkerülőknek, mert a jogszabály szerint a 10 százalékos szja-t a bankok fizetik majd be, azt pedig nem kell kiadniuk, hogy kinek a nevében teszik ezt.

]]>
Wed, 17 May 2023 18:04:46 +0200
<![CDATA[2023.04.24. - Ezekben a munkakörökben pillanatok alatt elhelyezkedhet Magyarországon]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ezekben_a_munkakorokben_pillanatok_alatt_elhelyezkedhet_magyarorszagon_3832.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ezekben_a_munkakorokben_pillanatok_alatt_elhelyezkedhet_magyarorszagon_3832.php
2015-höz képest ötödével több cég hirdetett online, miközben az új pozíciók és az azokra való jelentkezések száma is jelentősen emelkedett tavaly. A profession.hu felületén tavaly összesen több mint 12 ezer cég keresett új alkalmazottat. A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt, de jó hír az online hirdetőknek, hogy a megüresedett pozíciókra egyre többen jelentkeznek. A szakmunkás állásokra 10 százalékkal, a mérnöki pozíciókra 7 százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.

Csökkentek a képzettséggel kapcsolatos elvárások 2016-ra: egy évvel korábban az állások 62 százalékához volt szükség felsőfokú végzettségre, tavaly már csak 47 százaléknál várták ezt el. Valamilyen fokú nyelvtudás 2015-ben még a meghirdetett pozíciók 70 százalékánál volt kritérium, 2016-ban már csak 58 százalék esetében jelölték ezt meg a cégek feltételként.
Tavaly az állások 28 százalékánál nem kellett semmilyen tapasztalatot felmutatnia a jelentkezőknek, 41 százaléknál pedig már egy éves rutinnal is megelégedtek a cégek. Több mint öt éves tapasztalatra pusztán a pozíciók 8 százalékánál volt szükség.
A szakmunka vezet
A tavalyi év egyértelműen ráerősített a korábbi tapasztalatokra, a szakmunkás kategóriában adták fel magasan a legtöbb hirdetést a cégek, minden ötödik állás erre szólt. Ezt követte a fizikai-, segéd- és betanított munka, az értékesítés és kereskedelem, valamint a gyártás és termelés kategóriája.
A hiányszakmák listáját még mindig a könyvelők vezetik, de közvetlenül mögéjük zárkóztak fel a raktárosok. A fejlesztők a második helyről a harmadikra, az IT munkatársak pedig a harmadikról a kilencedik helyre csúsztak vissza. Az informatikai szektor évek óta jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ezért is jelent sokat a hirdetőknek, hogy a meghirdetett állásaikra 18 százalékkal többen jelentkeztek tavaly, mint 2015-ben.
2016 a növekedés éve volt
„Amellett, hogy egyre több a hirdető és az új állás a piacon, a munkakeresők is egyre aktívabbak online. 2016-ban 17 százalékkal többen jelentkeztek a hirdetéseinkre és 34 százalékkal többen regisztráltak a rendszerünkbe, mint egy évvel korábban. A piac fellendülése vitathatatlan, havonta átlagosan közel 10 ezer új állást és 7500 önéletrajzot töltöttek fel hozzánk a cégek és az álláskeresők” – mondta Martis István, a profession.hu ügyvezető igazgatója.
Az álláskeresők leginkább az adminisztratív, asszisztensi és irodai munkák, valamint a kereskedelem és értékesítés kategóriáiban szereplő hirdetésekre jelentkeztek. A kereslet és kínálat azonban nem állt messze egymástól abból a szempontból, hogy ezeket a szakmunka, majd a fizikai-, segéd- és betanított munka kategóriái követték. A munkavégzés helyét illetően is fedi egymást a hirdetők és az álláskeresők igénye: Budapest és Pest megye után Győr-Moson-Sopron megye volt a legnépszerűbb.]]>
Wed, 17 May 2023 18:01:32 +0200
<![CDATA[2023.04.27. - Nem volt jogszerű a Zsolnay dolgozóinak felmondása]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/nem_volt_jogszerű_a_zsolnay_dolgozoinak_felmondasa_3816.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/nem_volt_jogszerű_a_zsolnay_dolgozoinak_felmondasa_3816.php
A dolgozók képviselője az ítéletet úgy kommentálta, hogy a bíróság szerint megalapozott volt a munkavállalók felmondása, de nem érte el a rendkívüli felmondáshoz szükséges "súlyosságot"; a döntés ellen fellebbezni fognak.

Bodnár Imre ügyvéd felidézte: a porcelánmanufaktúra pert indított a vállalattól tavaly június 6-án és 7-én rendkívüli felmondással távozott egykori munkavállalói ellen. A dolgozók távozásáról azt mondta: nyilvánvaló, hogy az "szervezett akció" keretében történt. A bíróság húszmillió forint összegű - a perköltséget és dolgozónként egy havi távolléti díjat is tartalmazó - kártérítés megfizetésére kötelezte az alpereseket - ismertette az ügyvéd.

Bodnár Imre vélekedése szerint a megállapított jogellenes magatartás a manufaktúra számára lehetőséget biztosít a további kártérítések jogalapjainak megállapítására.

Szabó Iván ügyvéd, a perbe fogott dolgozók jogi képviselője az MTI megkeresésére az ítéletet úgy kommentálta: a bíróság szerint megalapozott volt a munkavállalók felmondása, de nem érte el a rendkívüli felmondáshoz szükséges "súlyosságot". Hangsúlyozta, hogy a döntés részítélet, és jelezte: az írásos indoklás kézhezvétele után fellebbeznek a határozat ellen, mivel az alperesek szerint a tényállást nem tárták fel megfelelően.

Az ügyvéd leszögezte: amennyiben szükséges, az ügyet harmadfokon a Kúriáig is elviszik. Kitért arra is, hogy a per költségeit a dolgozókat jelenleg foglalkoztató két munkáltató, a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. vállalja.

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivőjének korábbi közlése szerint a Kúria kijelölése folytán kerültek a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé a Zsolnay által a 136 volt dolgozója ellen indított perek.

A jogviták alapja az, hogy a dolgozók tavaly júniusban azonnali hatályú felmondással szüntették meg jogviszonyukat, a volt munkáltató szerint azonban e felmondások jogellenesek voltak.
A Zsolnay erre hivatkozva a Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalói felmondás esetén a felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget követeli volt munkavállalóitól.

A pécsi közgyűlés tavaly májusban hozta létre a Ledina Kerámia Kft.-t (LK) azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130 dolgozó.

Időközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette. Az LK-t tavaly nyár végén bejegyezték, ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat tavaly augusztus végén eladta.]]>
Wed, 17 May 2023 18:00:39 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Európában 80 millió munkahely, Magyarországon 11 ezer szűnt meg a hamisítás miatt]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/europaban_80_millio_munkahely__magyarorszagon_11_ezer_szűnt_meg_a_hamisitas_miatt_3815.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/europaban_80_millio_munkahely__magyarorszagon_11_ezer_szűnt_meg_a_hamisitas_miatt_3815.php
Az európai gazdaságban a szellemi tulajdonjoghoz tartozó iparágakhoz köthető a gazdasági összteljesítmény mintegy 40 százaléka. Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára a közleményben kiemelte: a szellemi tulajdonjogokhoz köthető iparágakban működő kkv-k esetében gyakorlatilag a szellemi tulajdonjog adja a vállalkozás tőkeerejét, amelyet a hamisítás térnyerése könnyen megsemmisíthet, írja a lap.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalának (EUIPO) korábbi jelentéséből az is kiderült, hogy Magyarországon a kalózkodás és hamisítás különböző fajtái által okozott veszteségnek tudható be 11 ezer hazai munkahely megszűnése is. Április 26-a a szellemi tulajdon világnapja.]]>
Wed, 17 May 2023 17:59:53 +0200
<![CDATA[2023.05.02. - Lecsapta a munkáját végző robotot]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/lecsapta_a_munkajat_vegző_robotot_3814.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/lecsapta_a_munkajat_vegző_robotot_3814.php
A Knightscope gyártósorairól legördült, 136 kilós, tojás formájú biztonsági robotot a feltételezhetőleg részeg, 41 éves Jason Sylvain ütötte ki, egy bevásárlóközpont melletti parkolóban, ahol a gép éppen szolgálatban volt - jelent meg a 24.hu-n.

A helyi rendőrség letartóztatta a támadással meggyanúsított férfit, akinek garázdaság és nyilvános lerészegedés vádjával kell a bíróság elé állnia. A biztonsági feladatokat ellátó robot az incidens során csak kisebb sérüléseket szerzett, és a támadás óta ismét munkába állt.

A gépezet képes egy perc alatt 300 rendszámtáblát beolvasni, 360 fokos kamerával van felszerelve és gyanús események láttán azonnal riasztja a biztonsági szolgálatot.

Forrás: MTI]]>
Wed, 17 May 2023 17:58:45 +0200
<![CDATA[2023.05.04. - Varga Mihály: jövőre béremelés és adócsökkentés jön]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/varga_mihaly__jovőre_beremeles_es_adocsokkentes_jon_3813.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/varga_mihaly__jovőre_beremeles_es_adocsokkentes_jon_3813.php
A 2016-ban megkötött bérmegállapodásnak megfelelően 2018-ban tovább mérséklődik a munkáltatók adó- és bérjáruléka, 2%-al. Nő a kétgyermekesek számára a családi adókedvezmény. Folytatódnak a közszféra életpálya- és béremelési programjai is, derül ki az interjúból.

Az internetszolgáltatás áfája 18-ről öt százalékra csökken, ahogy a halhús áfája is 5% lesz. A kisvállalatok adókulcsa egy százalékkal mérséklődik.

A feketegazdaság ellen is fellépnek. 2018. július 1-jén életbe léphet az online számlázás rendszere, vagyis a cégek számlázóprogramjai elektronikus úton elküldik majd az adóhivatalhoz a vállalkozások legfontosabb adatait, így a NAV-nak minden tevékenységre rálátása lesz - mondta a miniszter.

Forrás: MTI]]>
Wed, 17 May 2023 17:58:02 +0200
<![CDATA[2023.05.06. - Kipróbálhatják magukat az álommunkában a fogyatékkal élők]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/kiprobalhatjak_magukat_az_alommunkaban_a_fogyatekkal_elők_3812.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/kiprobalhatjak_magukat_az_alommunkaban_a_fogyatekkal_elők_3812.php
A Neked Munka, Nekem ÁLOM! azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a nyitott munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre. A program Írországból indult a "Job Shadow Day" keretében, amely napon az érdeklődő fogyatékossággal emberek átélhetik és kipróbálhatják milyen is lehet az "álommunkájukban" dolgozni.

„Alapítványunk 1993 óta támogatja a fogyatékos embereket munkában való elhelyezkedését, képességeik kibontakoztatását, valamint azt, hogy lehetőségük legyen megteremteni maguknak az önálló élet feltételeit. A program 2015-ben indult el Budapesten, azóta hat városban vált ismertté és közel 60 fogyatékos ember és csaknem ugyanennyi munkáltató kapcsolódott be a programba. Idén további 13 helyszínnel bővül a lista, és jelenleg várhatóan több, mint 200 vállalat fogadja a fogyatékos résztvevőket. Meggyőződésünk, hogy az integráció és a befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják és ezt hivatott elősegíteni a Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés.” - mondta el Bíró Veronika a program vezetője.

Az eseménysorozat 2017. május 30-án indul Budapesten, és május 30-ától június 2-ig kerül sor a nyílt napokra országszerte. A programba bekapcsolódó munkáltatók esetében nem csak a cég mutatkozik be a résztvevő fogyatékossággal élő embereknek, hanem egy-egy konkrét munkakört ellátó munkavállaló is. Ő fogadja a fogyatékossággal élő munkavállalót, míg a résztvevő nyomon követheti a fogadó munkavállaló napját. A folyamatot tapasztalt mentorok segítik országszerte, elkísérik a munkahelyekre a résztvevőket, és a helyszínen egész nap hozzáértő támogatást biztosítanak a munkáltatóknak is egyaránt. A programban részt vehet bármilyen jellegű, magán, nonprofit szektorban vagy a közszférában működő munkáltató, vállalkozás és szervezet.

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában és elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerő-piacon elhelyezkedni.

A nagy érdeklődésre való tekintettel Budapesten már beteltek a helyek, azonban a programmal együttműködő vidéki partnerszervezetek továbbra is várják a nyitott munkáltatók és az érdeklődő, fogyatékossággal élő emberek jelentkezését. További információ a program részleteiről: http://nekedmunka.hu]]>
Wed, 17 May 2023 17:51:48 +0200
<![CDATA[2023.05.06. - Mátyás király nyomába eredhetünk egy új internetes adatbázisnak köszönhetően]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/matyas_kiraly_nyomaba_eredhetunk_egy_uj_internetes_adatbazisnak_koszonhetően_4138.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/matyas_kiraly_nyomaba_eredhetunk_egy_uj_internetes_adatbazisnak_koszonhetően_4138.php
A Magyar Tudományos Akadémia kutatója, Horváth Richárd jóvoltából már 2011-ben napvilágot látott Mátyás király és felesége, Aragóniai Beatrix királyné úgynevezett itineráriuma. A történelemtudományban eme szakszó olyan adattárat jelöl, amelyben időrendben fellelhetjük egy adott személy valamennyi ismert földrajzi tartózkodási helyét. A középkorkutatásban különösen fontos ilyen adattárak összeállítása, ugyanis az uralkodók – és egyéb hatalmasságok – jellemzően nemcsak a székhelyükről végezték kormányzati teendőiket, hanem személyesen járták az országot, hadjáratokat vezettek és diplomáciai utakon vettek részt.

Egy középkori itinerarium összeállítása komoly tudományos munkát igényel. Elsőként össze kell gyűjteni valamennyi adatot, amelyeket leginkább az adott uralkodó által kiadott oklevelekben találhatunk meg. Ezek a dokumentumok rendszerint tartalmazzák a kiállítás helyét és idejét, így azok sorba rendezésével már megteremthető az adattár alapja. Egy ilyen sorban azonban gyakran szembesülhetünk azzal, hogy a vizsgált király valamelyik nap az ország egyik felében tartózkodik, majd másnap több száz kilométerrel arrébb. Eme ellentmondások (minthogy ekkora távolságok megtétele ilyen rövid idő alatt a korban nem volt lehetséges) magyarázata, hogy a királyok nevében és pecsétjük alatt gyakran más személyek is bocsátottak ki okleveleket. Ezen problémák feloldása csak akkor lehetséges, ha a kutató tisztában van az adott kor kormányzatának és kancelláriájának működési gyakorlatával is, így kellő kritikával tudja elemezni a rendelkezésre álló adatokat.

A Horváth Richárd által elvégzett munka eredményét most a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai jóvoltából a széles közvélemény is megismerheti egy internetes adatbázis formájában.
http://matyaskiraly.natarch.hu/

Mátyás király és Aragóniai Beatrix ismert tartózkodási helyeit a kutatók egy térképen ábrázolták, amelyet tetszésünk szerint állíthatunk be. A képernyő bal felső részén kiválaszthatjuk, hogy Mátyás vagy Beatrix tartózkodási helyére vagyunk kíváncsiak, míg alul egy idővonalon beállíthatjuk, hogy melyik évet vagy éveket szeretnénk megvizsgálni. Az egyes tartózkodási helyeket jelző ikonokra kattintva további információkat is kaphatunk, elsősorban arra vonatkozóan, hogy pontosan milyen levéltári vagy egyéb forrásból tudjuk, hogy a király az adott nap ott járt.

Jobb alul a lejátszás ikonra kattintva (vagy a léptető nyilak segítségével) nyomába is eredhetünk a több mint fél évezrede élt „Igazságos” uralkodónak. Például 1458-ban elkísérhetjük a fiatal Mátyást prágai börtönétől egészen Budáig, később mellette lehetünk moldvai, csehországi és ausztriai hadjárataiban, de 1490-ben végigkövethetjük azt, amint a királyi pár utolsó közös útjára indul Budáról a magyar uralom alatt álló Bécsbe.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:28:07 +0200
<![CDATA[2023.04.27. - Sokáig agyonhallgatták Bánffy Miklós Erdély-trilógiáját]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/sokaig_agyonhallgattak_banffy_miklos_erdely-trilogiajat_4136.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/sokaig_agyonhallgattak_banffy_miklos_erdely-trilogiajat_4136.php
A sokoldalú gróf 1912 és 1917 között a budapesti Nemzeti Színház és az operaház intendánsaként támogatta Bartók Béla színpadi műveinek bemutatását, sőt azok díszlet- és jelmeztervezője is ő volt. 1912-ben és 1913-ban szerkesztette az Erdélyi Lapokat, 1916-ban lett a Kisfaludy Társaság tagja, ugyancsak 1916-ban őt nevezték ki IV. Károly koronázási parádéja kormánybiztosának, a koronázási útvonal díszleteit is ő tervezte. A menetben hadirokkantakat is felvonultatott, ebből akkora botrány lett, hogy udvarmesteri tisztségéből azonnal felmentették.

Az I. világháború idején támogatta Tisza István miniszterelnök politikáját, a vesztes háború végén felesküdött a Magyar Nemzeti Tanácsra. 1918 novemberében Bethlen Istvánnal és Jancsó Benedekkel megalakította budapesti Székely Nemzeti Tanácsot, amely az Erdélyben alakult székely nemzeti tanácsok véleményét képviselte a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon és külföldön is próbált pártfogókat találni a székelység ügyének. A Tanácsköztársaság és a fehérterror idején visszavonultan élt, arcképfestéssel foglalkozott.

Bánffy Miklós 1921 áprilisától 1922 végéig a Bethlen-kormány külügyminisztere és egy ideig kisebbségügyi minisztere volt. Ő érte el, hogy a trianoni döntést követően népszavazást írjanak ki az Ausztriának ítélt magyar területek hovatartozásáról, ennek eredményeként került vissza Sopron és térsége Magyarországhoz. Jelentős szerepet játszott a magyar hadifoglyok hazatérésében Oroszországból és abban is, hogy Magyarország 1922 szeptemberében a Népszövetség tagja lett.

1926-ban, miután visszakapta birtokai egy részét, hazatért erdélyi, bonchidai kastélyába, román állampolgár és az erdélyi magyar szellemi élet egyik vezetője lett. Részt vett az 1926-os marosvécsi Helikon találkozón, támogatta az erdélyi színjátszást és képzőművészetet. 1928 és 1944 között az Erdélyi Szépmíves Céh elnöke és a református egyház főgondnoka volt, 1939-ben az ő vezetésével jött létre a Romániai Magyar Népközösség a magyarság kulturális és gazdasági-társadalmi képviseletének ellátására.

Észak-Erdély 1940-es visszacsatolása után a magyar országgyűlés felsőházi tagja lett. 1943-ban Kállai Miklós kormányfő megbízásából Bukarestben folytatott puhatolózó tárgyalásokat, de eredménytelenül, mivel a románok Észak-Erdély visszaadását követelték, 1944-ben Horthyt próbálta rábírni a kiugrásra. Bonchidai kastélyát a visszavonuló németek felgyújtották, a lángok között pótolhatatlan értékek semmisültek meg. 1944 után részt vett az erdélyi magyar irodalom újjászervezésében, az Utunk munkatársa lett. A németekkel való kollaborációval vádolták, emberként és íróként is megaláztatásokban volt része, birtokait elkobozták. Bánffy Miklós 1949-ben betegen és szegényen költözött Budapestre, itt halt meg 1950. június 6-án, a kolozsvári családi kriptába csak 1976-ban temethették el.

A zene, a festészet, a színpadi rendezés és a szépirodalom egyaránt érdekelte. Tervezett jelmezeket és díszleteket, 1934-ben és 1935-ben Szegeden megrendezte Az ember tragédiáját. A bemutatóra meghívta Octavian Gogát is, aki az előadás láttán döntött úgy, hogy románra fordítja Madách remekművét. Érdekelte a lótenyésztés, nagy műértő és műgyűjtő is volt, az 1922-es genovai konferencián külügyminiszterként politikustársairól készített karikatúrái külön albumban jelentek meg. Grafikusként Balázs Béla, Tompa László és Tamási Áron műveit, valamint az Erdélyi Helikon folyóiratot illusztrálta.

Íróként a konzervatív irodalmi hagyomány megújítására törekedett, korai elbeszéléseinek témáját részben az arisztokrácia életéből, részben Erdély történetéből merítette. A harmincas évekig részben közéleti elfoglaltságai miatt, részben mert úgy érezte, igazi nevén csak főúri dilettánsnak tartanák, műveit Kisbán Miklós néven publikálta. Első drámáját, a Naplegendát Ady is lelkesen üdvözölte, későbbi színműveiben történelmi személyiségek alakját idézte fel, a Nagyúr című drámában Attila hun királyét, a Martinovicsban a császári ügynökből vértanúvá vált politikusét és kiváló elbeszéléseket is publikált (Farkasok, Havasi történet, A császár titka).

Legnagyobb vállalkozása az Erdélyi történet című nagyszabású trilógiája volt, amely az erdélyi arisztokrácia sorsát, világának széthullását ábrázolja: Megszámláltattál... (1934), És híjával találtattál (1937), Darabokra szaggattatol (1940). Művét sokáig agyonhallgatták, csak évtizedek után fedezték fel újra, első megjelenése után hat évtizeddel fordították le angolra, spanyolra és németre. Utolsó éveiben emlékiratain dolgozott, A magyar politika kritikája című tanulmánya politikusi múltját összegezte.

Nevét 2001 decemberében jegyezték be a Magyar Örökség Aranykönyvébe, 2007-ben posztumusz Magyar Művészetért Díjjal tüntették ki, 2012-től a Külügyminisztérium szakkönyvtára viseli a nevét. Idén decemberben Raab Péter készítette szobrát Sopronban állították fel. A nevét viselő vándordíjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti tanácsa adományozza a színház előző évadának legkiemelkedőbb művészi teljesítményéért.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:27:22 +0200
<![CDATA[2023.04.05. - Tibet magaslatait is meghódította a rejtélyes gyenyiszovai ember]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/tibet_magaslatait_is_meghoditotta_a_rejtelyes_gyenyiszovai_ember_4174.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/tibet_magaslatait_is_meghoditotta_a_rejtelyes_gyenyiszovai_ember_4174.php
Az ilyen szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodás képességét korábban csak a Homo sapienshez kötötték. A gyenyiszovai ember maradványait 2008-ban fedezték fel a Szibéria déli részén, az Altaj-hegységben fekvő Gyenyiszova-barlangban, melyről a nevét kapta a faj. Mivel a gyenyiszovai ember maradványait eddig csak a barlangban találták meg, az antropológusok nagyon keveset tudnak erről a fajról. Az ismeretek szerint a gyenyiszovaiak Ázsiában éltek, mielőtt a mai ember meghódította volna a világot több tízezer éve. A Nature című tudományos lapban bemutatott eredmények szerint a gyenyiszovai ember örökíthette át a modern emberre azt a gént, mely segíti a magaslatokon való túlélést.

Először azonosítottak gyenyiszovai emberhez köthető fosszíliát a barlangon kívüli területen: egy alsóállkapocs-csontot találtak a Baisija karsztbarlangban, a Tibeti-fennsíkon, 3280 méteres magasságban - írja a BBC.com. A Hsziahónak nevezett csonton uránium-tóriumos kormeghatározást végeztek, melynek eredménye szerint 160 ezer éves lehet a csont.

Jean Jacques Hublin, a lipcsei Max Planck Intézet kutatója, a tanulmány társszerzője szerint meglepő volt egy ősi emberi faj létezésére utaló bizonyítékot ilyen magasságokban találni. "Az ember elődeit, neandervölgyi embert, a gyenyiszovai embert, a Homo sapiens korai formáit tekintve nyilvánvaló, hogy ezek a fajok korlátozottan képesek alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez" - mondta el a szakértő.

Európában több helyen találtak neandervölgyi maradványokat, ezeket a helyszíneket másfél évszázada tanulmányozzák a szakértők. "A legmagasabb helyszínek 2000 méteres magasságban találhatók. Nem sok ilyen van, és valószínűleg nyáron járhattak oda a neandervölgyiek vadászni" - fejtette ki Hublin. A Tibeti-fennsíkon talált gyenyiszovai leletről elmondta, hogy a fennsík nyilván elegendő forrást biztosított az embereknek ahhoz, hogy ott éljenek és ne csak alkalmanként látogassanak el oda.

Mivel a szakértők nem találtak DNS-t a Hsziaho-állkapocscsontban, az egyik őrlőfogból vontak ki proteint, amelyet ősprotein-elemzési módszerrel vizsgáltak. "Proteinelemzésünk szerint a Hsziaho állkapocscsont egy olyan homininpopulációhoz tartozik, amely közeli rokonságban volt a Gyenyiszova-barlangból származó emberekkel" - mondta Frido Welker társszerző, a Koppenhágai Egyetem munkatársa. A hominin az emberelődök hominidae alcsaládjába tartozó törzs, az evolúciós családfán ennek leszármazottja a homo faj.

A felfedezés magyarázatot ad arra, miként lehet, hogy a Gyenyiszova-barlangban talált egyedek olyan génvariánssal rendelkeztek, amely megvédi őket nagy magasságban a hipoxiától, vagyis oxigénhiányos állapottól. Ez eddig rejtély volt, mivel a szibériai barlang mindössze 700 méterrel a tengerszint felett található.

A ma élő tibetiek és a szomszédos népek ugyanezzel a génvariánssal rendelkeznek, mely valószínűleg onnan származik, hogy a Homo sapiens keveredett a gyenyoszivai emberrel több ezer évvel ezelőtt. "Csak feltételezni tudjuk, hogy ilyen környezetben élve a természetes szelekció megőrzött minden olyan mutációt, mely megkönnyíti létezést az oxigénszegény légkörben. Az elmélettel megmagyarázható, hogyan jutott el ez a mutáció a mai tibetiekhez" - mondta Hublin.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:26:54 +0200
<![CDATA[2023.03.09. - Hérodotosz által is leírt hajóroncsot találtak Egyiptomban]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/herodotosz_altal_is_leirt_hajoroncsot_talaltak_egyiptomban_4152.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/herodotosz_altal_is_leirt_hajoroncsot_talaltak_egyiptomban_4152.php
Kr. e. 450 körül a „történetírás atyjaként” is ismert Hérodotosz görög történetíró ellátogatott Egyiptomba. Az útról szóló későbbi beszámolójában, amely részét képezi „Történelem” című fő művének, részletesen beszél egy „barisz” néven ismert hajóról, amelyet állítása szerint az egyiptomiak a Níluson való áruszállításra használtak. Leírása szerint a vízi járműnek egyetlen kormánylapátja volt, amely egy, a hajótesten kialakított nyíláson át ért a vízbe, árboca akáciából készült, vitorlái pedig papiruszból. Hérodotosz művét az ókori írások újra-felfedezése óta számtalan kutató olvasta, azonban senki sem talált bizonyítékot arra, hogy ilyen hajó valóban létezett ekkoriban Egyiptomban – egészen mostanáig.

Egy csoport kutató a mai Alexandria városának partjaitól mintegy 6,5 kilométerre a Földközi-tenger fenekén lévő ókori kikötőváros, Thonisz-Hérakleión vizsgálata közben tett hatalmas felfedezést: 70-nél is több hajóroncsra bukkantak. A régészek szerint ezek egyike, egy igen jó állapotban megmaradt példány, szinte szó szerint megegyezik a Hérodotosz által leírt „barisszal”.

A 17-es hajóként listázott lelet eredetileg akár 28 méter hosszú is lehetett. Félhold alakú hajótestének 70 százaléka fennmaradt, vaskos deszkái pedig akáciából vannak, és hosszú fa vezetőbordák fogják össze őket. „Hérodotosz azt írta, a hajóknak nagy belső bordáik vannak. Senki sem tudta igazán, ez mit jelent” – mondta el Damian Robinson, az Oxfordi Tengeri Régészeti Központ igazgatója. „Ezzel a felépítéssel korábban nem találkozott a régészet. Aztán felfedeztük ezt a konstrukciót ezen a hajón, és teljesen az, amiről Hérodotosz beszélt.”

Mielőtt Kr. e. 331-ben megalapították volna Alexandriát, Thonisz-Hérakleión (a város egyiptomi, illetve görög neve) volt a világ egyik első számú kikötővárosa, amely az egész görög világból Egyiptomba érkező hajókat fogadta. Az Amun-Gereb isten óriási temploma köré épült város napjaink Velencéjére hasonlított összetett csatornahálózatával. Nem élhette túl azonban egy sor természeti katasztrófa csapásait, amelyek miatt először a központját adó sziget süllyedt a tengerbe a Kr. u. 2. században, majd utolsó részeit a 8. században nyelte el a víz.

A város romjait 2000-ben fedezte fel az Abu Kir-öbölben egy, az Európai Vízalatti Régészet Intézménye alá tartozó kutatócsoport, amelyet Franck Goddio francia régész vezetett. A mostani feltárások nem csupán az említett hajók, de aranypénzek, szobrok és a város nagy templomának megtalálását is eredményezték. Alexander Belov régész hajóroncsszakértő, aki Goddióval is dolgozott, nemrég könyvet adott ki eredményeikről, „A 17-es hajó: egy barisz Thonisz-Hérakleiónból” című műben Belov az egyiptomi és a mediterrán hajóépítési hagyomány közé helyezi a hajót, és feltérképezi a roncs és a Hérodotosz által leírt hajó közötti egyezéseket.

A „történetírás atyját” számos alkalommal megvádolták már azzal, hogy több kitalált dologról írt, mint valódiról, ez az eset azonban nem tartozik ezek közé. Hérodotosz maga nem utazott el a legtöbb helyre, amelyről írt, ehelyett utazók beszámolóira hagyatkozva írt a távoli vidékekről. Ritkán azonban igazolódnak a leghihetetlenebbnek tűnő beszámolói is: ez történt az 1990-es években is, amikor kiderült, mire is gondolt, amikor Ázsia messzi földjeinek „aranyásó hangyáiról” írt.

Hérodotosz arról írt, a hangyák, amelyek „nagyobbak egy rókánál, de nincsenek akkorák, mint egy kutya”, aranyat ásnak elő a földből. A leírást sokáig nem tudta mire vélni a történetírás, mígnem Michel Peissel francia néprajzkutató a Himalájában rá nem bukkant a megfejtésre: egy India és Pakisztán határánál lévő elszigetelt fennsíkon élő mormotákról volt szó, melyek a fennsík földjébe járataikat ásva valóban aranyport hoznak a felszínre – annyit, hogy a helybéliek több ezer éve összegyűjtik a mormotaodúk körül. Mint kiderült, egyszerű félrefordításról lehetett szó, mivel az ókori perzsa nyelven a „mormota” szó tükörfordításban „hegyi hangyát” jelent. A teljesen véletlen és váratlan felfedezés a „barisz” hajóhoz hasonlóan azt bizonyítja, Hérodotosz igyekezett a valóságra törekedni írásaiban.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:26:25 +0200
<![CDATA[2023.03.16. - Eltemetett viking hajóra bukkantak Norvégiában]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/eltemetett_viking_hajora_bukkantak_norvegiaban_4150.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/eltemetett_viking_hajora_bukkantak_norvegiaban_4150.php
A hajót földradarral fedezték fel. A régészek egyelőre nem tervezik, hogy kiássák, de a rendelkezésükre álló nem invazív módszerekkel minél többet ki akarnak deríteni a leletről.

Terje Gansum, a Vestfold megyei szóvivő hétfőn elmondta, hogy a viking korszakban a hajót temetkezéshez használták. A hajót Norvégia legjelentősebb kulturális örökségi helyszínén, a borrei temetkezési halmoknál fedezték fel. A terület jelenleg régészeti nemzeti park, ahol a viking korszak második legnagyobb épületének maradványait is megtalálták.

Gansum emlékeztetett arra, hogy a vikingek hajói legalább 15 méter hosszúak voltak. A régészek még nem tudják, hogy a most megtalált hajó milyen hosszú lehetett, mert a radar szerint csak egy része maradt fenn. A lelet azonban megerősíti, hogy a viking korszakban ez a terület fontos politikai és kulturális központ lehetett.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:26:05 +0200
<![CDATA[2023.04.13. - DNS-vizsgálattal állapították meg a Stonehenge építőinek származását]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/dns-vizsgalattal_allapitottak_meg_a_stonehenge_epitőinek_szarmazasat_4175.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/dns-vizsgalattal_allapitottak_meg_a_stonehenge_epitőinek_szarmazasat_4175.php
A kutatók az újkőkorszakban Britannia-szerte élő emberek maradványaiból kivont DNS-t hasonlították össze az akkoriban Európában élő emberekével – írja a BBC. Az újkőkorszakban élők feltehetően Anatóliából, vagyis a mai Törökországból az Ibériai-félsziget felé tartottak, mielőtt észak felé vették volna az irányt. Nagy-Britanniába Kr. e. 4000 környékén értek el. Az elemzések során kiderült, hogy a korai brit gazdák DNS-e áll a legközelebb az újkőkorszaki ibériai emberek DNS-hez. Ezek az ibériai emberek elszakadtak a mediterrán térségen átkelő embercsoporttól.

A tovább vándorló emberek észak felé haladtak a mai Franciaországon keresztül. Ők valószínűleg nyugati irányból Wales-en vagy Délnyugat-Anglián keresztül érkeztek meg Nagy-Britanniába. A szénizotópos kormeghatározás szerint az újkőkorszaki emberek nyugatra valóban valamennyivel korábban érkeztek, de ennek feltárása a jövőbeli kutatások feladata.

A vizsgálatok után úgy tűnik, hogy az újkőkorszaki bevándorlók vezették be a nagy kövek, avagy megalitok felhasználásával készülő műemlékek hagyományát. A Wiltshire-ben található Stonehenge e hagyomány részeként jött létre. Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia nyugati részét vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek lakták a gazdák érkezésekor, a tesztek szerint a két csoport DNS-e nem keveredett kimutathatóan.

A tanulmány során a vadászó-gyűjtögető emberek DNS-t is elemezték. Az egyik vizsgált csontváz a Cheddar Manként ismert ősemberé volt, amely maradvány kora Kr. e. 7000-re tehető. DNS-e szerint a legtöbb európai vadászó-gyűjtögető emberhez hasonlóan sötét bőre és kék szeme volt. A további eredmények kimutatták, hogy az újkőkorszaki emberek bőre halványabb, szemük barna, hajuk pedig fekete vagy sötétbarna színű volt.

Forrás: MTI ]]>
Tue, 16 May 2023 15:25:30 +0200
<![CDATA[2023.03.29. - Ép tojásokat találtak egy több ezer éves kínai sírban]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/ep_tojasokat_talaltak_egy_tobb_ezer_eves_kinai_sirban_4153.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/ep_tojasokat_talaltak_egy_tobb_ezer_eves_kinai_sirban_4153.php
A Nanking Múzeum régészeti intézetének munkatársai elmondták: a lezárt cserépkorsót egy nagyméretű sírhelyből emelték ki a Lijang városhoz tartozó Sanghszing településen. Hogy ne tegyenek kárt a tojásokban, számukat röntgenvizsgálattal állapították meg. Bár a tojások belseje nagyrészt lebomlott, a kutatók DNS-vizsgálattal fogják megállapítani, vajon pácolhatták-e őket - közölte Lin Liu-ken, a régészeti intézet vezetője, aki szerint a temetkezéshez használt tárgyak olykor vallásos jelentést hordozhatnak, de tükrözhetnek egyszerű, hétköznapi szokásokat is.

Lin kifejtette: a tojások szimbolizálhatják egy új élet kezdetét, melyet az elhunyt az újjászületésen keresztül remélt elérni, de utalhatnak egyszerűen arra is, hogy a sírhely tulajdonosa életében szeretett tojást enni, és ezért szeretett volna magával vinni belőle a túlvilágra. Kínában nem először találtak tojásokat régi sírhelyek feltárásakor, ám különleges esetnek számít, hogy épségben fennmaradt tojásra leljenek, ugyanis a tojáshéj ritkán marad ép ilyen hosszú időn keresztül. A délnyugaton fekvő Kujcsou tartományban 2015-ben találtak egy tojást egy 2000 évesnél régebbi sírban, de az az ásatást végző régész ecsetének érintésére azonnal darabokra tört.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:24:56 +0200
<![CDATA[2023.03.27. - A legnagyobb azték uralkodók sírhelyét találhatták meg Mexikóvárosban]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_legnagyobb_aztek_uralkodok_sirhelyet_talalhattak_meg_mexikovarosban_4149.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/a_legnagyobb_aztek_uralkodok_sirhelyet_talalhattak_meg_mexikovarosban_4149.php
Gazdag áldozat

Az egyelőre csak részben feltárt, 500 éves lelőhelyről továbbá több, kovából készült és gyöngyházzal, valamint drágakövekkel gazdagon díszített kés is előkerült. A tárgyakat kör alakban helyezték el a minden bizonnyal szertartást végző papok. A kör közepén egy nagy, szögletes kő ládában helyezkedett el a jaguáráldozat, számos egyéb kincs társaságában – a láda tartalmának egyelőre körülbelül egytizedét vizsgálták meg.

A jaguár mellett volt egy atlatl (a lándzsahajítást elősegítő eszköz), az állat hátára pedig egy faragott fa lemezt helyeztek, amely Huitzilopochtli jelképe. A nyugati irányba néző nagymacskára ezen kívül nagy számú, a tengerből származó ajándékot helyeztek, köztük kagylókat, élénk színű tengeri csillagokat és korallokat. Ezek valószínűleg a vizes alvilágot jelképezték, amelyen keresztül az aztékok hite szerint a Nap éjszakánként áthaladt, mielőtt keleten újra felkelt volna. „Óriásiak most a várakozásaink” – mondta el az ásatást vezető régész, Leonardo López Lujan. „Ahogy mélyebbre megyünk, úgy gondoljuk, újabb igen gazdag tárgyakat találunk.”

Egy rózsás kanalasgém, a flamingókkal rokon vízimadár maradványai is előkerültek az áldozati ajándékok között. A madarat az uralkodókkal és a harcosokkal hozták kapcsolatba az aztékok – ezek jelképezték lelküket, amint az alvilágba száll. „Van egy hatalmas mennyiségű korall, amely eltakarja, amit lejjebb láthatunk” – mondta el Miguel Baez régész, az ásatást végző csapat tagja.

Az áldozati sírhely az egykori legnagyobb azték templom, az egyszerűen Nagy Templomnak (Templo Mayor) nevezett piramis lépcsőjének lábánál található, a nyüzsgő Zócalo tértől nem messze. A legkorábbi történeti feljegyzések az azték uralkodók végső nyughelyeként is említik a Nagy Templomot, amely mintegy 15 emelet magasan tornyosult az azték főváros, Tenochtitlán fölé, mielőtt az 1521-es spanyol hódítást követően lerombolták. A minden azték uralkodó által némileg bővített szentélyt a világegyetem közepének tartották, tetején pedig két templom volt található – az északabbi a vihar-, eső- és termésisten Tlalocé, a délebbi pedig a had- és napisten Huitzilopochtlié. A mostani lelőhely a déli templom egykori helyéhez van közelebb.

Három azték uralkodó temetkezéséről van némi tudomása az utókornak. Az 1469 és 1502 között egymás után uralkodott három fivér, Axayacatl, Tizoc és Ahuitzotl elhamvasztott maradványait a több évtizeddel később, már a spanyolok idején keletkezett krónikák szerint a most feltárás alatt álló kör alakú emelvényben helyezték el gazdag ajándékokkal és feláldozott rabszolgák szívével együtt. 2006-ban az azték földistennő, Coatlicue monolitikus szobrára bukkantak a közelben, a rajta lévő felirat az 1502. évnek felelt meg – ekkor halt meg a harmadik fivér, Ahuitzotl.

Három azték uralkodó temetkezéséről van némi tudomása az utókornak. Az 1469 és 1502 között egymás után uralkodott három fivér, Axayacatl, Tizoc és Ahuitzotl elhamvasztott maradványait a több évtizeddel később, már a spanyolok idején keletkezett krónikák szerint a most feltárás alatt álló kör alakú emelvényben helyezték el gazdag ajándékokkal és feláldozott rabszolgák szívével együtt. 2006-ban az azték földistennő, Coatlicue monolitikus szobrára bukkantak a közelben, a rajta lévő felirat az 1502. évnek felelt meg – ekkor halt meg a harmadik fivér, Ahuitzotl.

A legnagyobb uralkodó sírja?

Ahuitzotl is 1486 és 1502 között uralkodott, és az azték birodalom legnagyobb területi terjeszkedését vezényelte le. Az ő fia, Cuauhtémoc lett később az Azték Birodalom utolsó uralkodója. Elizabeth Boone, az amerikai Tulane Egyetem ősi Mexikó-szakértője szerint Ahuitzotl temetése minden bizonnyal óriási jelentőségű esemény lett volna, és pazar megemlékezésekkel járt volna. Szerinte a jaguáráldozat akár magát Ahuitzotl-t is jelképezheti mint nagy harcost. „Lehet, hogy Ahuitzotl is ott van abban a ládában” – mondta.

A jaguáráldozat mellett a régészek találtak egy kisebb kőládát, melynek tartalma felső rétegében kopálrudak vannak. Ezeket az azték papok tömjén gyanánt égették szertartásaikon, így akár egy uralkodói temetésen is. Ennek a ládának sem tudták még megvizsgálni a tudósok az alsóbb rétegeit. Mellette egy másikban 21 darab, kovából készült és gazdagon díszített, harcosokat ábrázoló kést találtak, valamint egy, a jaguár hátán lévőhöz hasonló korongot, ez azonban gyöngyházból készült. Ebben a ládában egy miniatűr pajzs és atlatl is találhatók.

A ládákhoz közel rendeztek el az azték papok egy másik kör alakú áldozati kompozíciót, melynek közepén egy kilenc évesre becsült fiúgyermek maradványai vannak. Hátán a jaguáréhoz hasonló Huitzilopochtli-korong található, nyakában egy jáde gyöngyökből álló nyaklánc, vállaihoz rögzítve pedig héjacsontokból készült szárnyak. A nagymacskáéhoz hasonlóan az ő szívét is kitéphették az áldozat keretében, azonban ezt még vizsgálatoknak kell megerősíteniük.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:24:35 +0200
<![CDATA[2023.04.20. - Megtalálhatták a maják és a spanyolok utolsó csatájának helyét]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/megtalalhattak_a_majak_es_a_spanyolok_utolso_csatajanak_helyet_4173.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/megtalalhattak_a_majak_es_a_spanyolok_utolso_csatajanak_helyet_4173.php
A kutatók számára nem volt meglepő, hogy a tárgyak a víz alatt vannak: a maja hiedelemvilágban a víz különös jelentőséggel bírt, ugyanis ez volt a kilencrétegű alvilág, Xibalba („a csodálat helye”) kapuja. A lengyelországi Jagelló Egyetem régésze, Magdalena Krzemień által vezetett kutatócsoport több száz maja tárgyra bukkant a Petén Itzá nevű tóban, a Flores nevű sziget közelében. Lehetséges, hogy a szigeten helyezkedett el a maják egyik fővárosa is.

A leletegyüttes rendkívüli jelentőséggel bír, mivel a sziget spanyol uralom alá kerülése előtti utolsó ütközet maradványait jelentheti. A korábbi feltételezések a csata helyszínét nyugatabbra helyezték. „Az írott források és kicsit a megérzéseink szerint terveztük meg a merüléseket” – mondta Krzemień. „Azokat a helyeket akartuk megvizsgálni, amelyek fontosnak tűnnek az itza maja csoport történetében”.

A tó felszíne alatt a kutatók olyan tárgyakat is találtak, amelyek a maja temetkezési és áldozati rituálékra jellemzők, mint például tömjénfüstölőket, üvegpengéket és kerámiaedényeket, ezek közül néhány állati csontokat is tartalmazott, de volt, amelyikre rituális jeleket véstek. A tárgyak arra mutatnak, hogy ez a hely egyfajta rituális központ is lehetett az itza maják számára.

„Ez igazán jó kezdetet jelent a szokásaik, hiedelmeik és kultúrájuk megismeréséhez” – mondta Krzemień. A páratlan felfedezés ellenére azonban a kutatócsoport óvakodik a messzemenő következtetések levonásától a további vizsgálatok és kutatás előtt. Krzemień elmondása szerint a következő lépés annak megerősítése, hogy a helyszín valóban a tárgyak eredeti környezete – azaz annak kizárása, hogy esetleg máshonnan sodorhatta őket ide a víz. Ha ez kizárható, akkor kijelenthető lenne, hogy a tónak legalábbis ezen része szent volt a maja kultúra számára.

Ez azonban még nem minden. Az őslakos civilizáció áldozati tárgyaira bukkantak 600 kilométerre innen, Chichén Itzá ősi maja városánál is, amely a mai Mexikó területén található. Itt egy másik tudóscsoport bukkant titokzatos víz alatti barlangokra, ahol egy meglehetősen régi koponyát találtak, amelyben a maják tömjént égethettek. Guillermo de Anda, az expedíciót vezető régész elmondása szerint vélhetően emberáldozatról van szó, azaz a kivégzett ember levágott fejében égethettek tömjént, mielőtt a vízbe dobták. A szakértők szerint azonban nehéz megállapítani, pontosan mikor is ölhették meg a személyt.

A víz alatti barlangokat csupán nemrég fedezték fel, így de Anda csapata volt az első, akik átkutathatták azokat. A régész elképzelhetőnek tartja, hogy a barlangok egy cenotéhoz, azaz természetes vízmedencéhez vezethetnek, a maják ugyanis ezeket szent helyeknek tartották. Lehetséges, hogy Chichén Itzá legnagyobb piramisa, a spanyolul El Castillo („a vár”) névvel illetett, Kukulkán istennek szentelt templom alatt is lehet egy ilyen képződmény. Ez megmagyarázná azt is, hogy a város miért pont oda épült. Ahogy egyre több nyoma kerül elő a letűnt őslakos civilizációnak, úgy válik láthatóvá igazán, mennyire keveset is tudunk jelenleg a majákról.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:23:59 +0200
<![CDATA[2023.03.17. - Díszes temetést rendeztek a Vörös Bárónak az őt lelövő britek]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/diszes_temetest_rendeztek_a_voros_baronak_az_őt_lelovő_britek_4178.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/diszes_temetest_rendeztek_a_voros_baronak_az_őt_lelovő_britek_4178.php
Porosz junkercsaládból származott, így megillette a Freiherr titulus, amit magyarra báróként fordítanak. Tizenegy évesen került katonai iskolába, ennek elvégzése után az ulánusoknál (könnyű fegyverzetű, lándzsával ellátott lovas fegyvernem) szolgált. Az első világháború kitörése után az orosz, majd a nyugati frontra vezényelték, s rögtön kitűnt bátorságával.

A gépfegyver és a szögesdrótakadályok azonban lehetetlenné tették a lovas hadviselést és Richthofen hamarosan a gyalogosok mellett szorongott a lövészárokban. Amikor áthelyezését kérte, szállásmesteri beosztást ajánlottak fel neki, amit felháborodva utasított el, feletteseinek ezt írta: „Nem azért jöttem a háborúba, hogy tojásokat és sajtokat gyűjtögessek”. Végül a formálódó légierőhöz osztották be, jóllehet kezdetben alkalmatlannak vélték: pilótaengedélyét csak nehezen szerezte meg, első felszállásakor összetörte gépét és a légiirányítók épületét is. Két testvére is híres pilóta lett, Wolfram nevű öccse a spanyol polgárháborúban annak a Condor légiónak a parancsnoka volt, amely porrá bombázta Guernica városát.

A keleti fronton végzett felderítő missziók után Franciaország fölött indult éles bevetésekre. Az első világháborúban a pilóták még jobbára közelharcot vívtak, a párbaj kimenetelében döntő szerepe volt a személyes bátorságnak, a manőverező képességnek, a helyzetfelismerésnek. Richthofen első ellenfelét Champagne fölött lőtte le, de mivel a gép a francia vonalak mögé esett, a „szabályok” szerint nem könyvelhette el. Teljesítményét látva a német pilóta-ász, Oswald Boecke újonnan formálódó elit vadászegységéhez osztották be.

Első légi párbaját 1916. szeptember 17-én nyerte meg, a diadal után ezüst kupát rendelt, amelybe a dátumot és az ellenséges gép típusát vésette. Ezt a szokását sokáig megtartotta, csak a hatvanadik kupa után hagyott fel vele, amikor berlini ötvöse már nem jutott ezüsthöz - az ón kupát nem tartotta magához méltónak. Richthofen 1916 novemberében tizenegyedik légi harcában hosszú és heves küzdelem után legyőzte a legnevesebb brit pilótát, Lance Hawker őrnagyot, s ezzel legendává vált.

Tizenhatodik győzelme után megkapta a legmagasabb német katonai kitüntetést, és saját egység élére került. Légi századát rendkívüli mozgékonysága és a rikító színekre festett gépek miatt az újságírók „repülő cirkusznak” nevezték el. Maga Richthofen vörös színű, háromfedeles Fokker géppel repült, ezért nevezték el a franciák „vörös ördögnek”, az angolok pedig „vörös bárónak” - utóbb ez a jelző vált fogalommá.

Richthofen, ha csak lehetett, kerülte a bravúrokat és a kockázatokat, hideg fejjel, pontosan taktikázva aratta egyik diadalt a másik után. Gépének szélességét a tervezők lerövidítették, így fordulékonyabb lett ellenfeleinél. A vörös báró csak 1917 áprilisában 22 brit gépet lőtt le, volt olyan nap, hogy egymás után négyet. 1917 júniusában bevetés közben fejlövést kapott, s az orvosok minden erőfeszítése ellenére sem gyógyult fel teljesen, élete hátralevő részében orrvérzés, kínzó fejfájás gyötörte.

Betegágyán megírta önéletrajzát, amelyben nem fukarkodott saját maga dicséretével - „minden, ami az égben van, hozzám tartozik”, írta többek között. A könyv Németországban bestseller lett, még angolra is lefordították, igaz, erősen cenzúrázva. A jól működő német háborús propagandagépezet emberfölöttivé növesztette a báró alakját, azt terjesztették, hogy a britek külön egységet állítottak fel lelövésére, s hogy aki harcban végez vele, azonnal megkapja a Viktória-keresztet.

Richthofent - mivel a vezetés attól tartott, hogy hírneve miatt halála katasztrofális hatással lenne a háborús morálra - megpróbálták rábeszélni az irodai munkára. Ő erre nem volt hajlandó, tovább folytatta a repülést, s 1918 áprilisára már nyolcvan győzelemmel dicsekedhetett, többel, mint bárki más a hadviselő felek soraiban. A végzet 1918. április 21-én érte utol 25 éves pilótát. Egy harminc gép részvételével vívott légi ütközetben vesztette életét a Somme folyó közelében, az ausztrál gyalogság állásai fölött. Richthofen egy kanadai újoncot üldözött alacsony magasságban, amikor gépét találat érte. A brit légierő szerint a halálos lövést a kanadai Roy Brown repülő százados adta le, az ausztrálok szerint viszont egy Cedric Popkin nevű őrmester a lövészárokból. A báró még le tudta tenni gépét a mezőn, de nem sokkal később belehalt sebeibe.

A britek ünnepélyes temetést rendeztek az első világháború legeredményesebb vadászpilótájának, koporsóját hat díszegyenruhás tiszt vitte, sírjánál díszegység adott sortüzet. (A szinte teljesen épen maradt repülőgépet viszont teljesen darabjaira szedték az emléktárgyra vadászó katonák.) A holttestet 1925-ben a franciaországi temetőből a családi sírboltba helyezték át, nem sokkal később a nácik pompázatos külsőségek között Berlinben temették újra el. Manfred von Richthofen 1975 óta Wiesbadenben, testvérei mellett nyugszik. Alakja a populáris kultúra része lett, életéről készült képregény, regény, fél tucat film és még sláger is, s természetes, hogy számítógépes repülőszimulátor-programokban is repülhetünk vele.

Forrás: MTI]]>
Tue, 16 May 2023 15:23:15 +0200
<![CDATA[2023.05.16. - Megnyílt a veszprémi várnegyed, elkészültek a homlokzati munkák, több épület megújult]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/megnyilt_a_veszpremi_varnegyed__elkeszultek_a_homlokzati_munkak__tobb_epulet_megujult_4679.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/megnyilt_a_veszpremi_varnegyed__elkeszultek_a_homlokzati_munkak__tobb_epulet_megujult_4679.php
Megtelt a várnegyed a május 12–14-i hétvégén. A rendezvényt követően Vörös Tamás DLA főépítész és Pém Attila igazgató-helyettes mutatta be a várnegyed megújításának eddigi eredményeit, majd Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató részvételével megnyílt a Work in Progress 2023 (WIP’23) programsorozat. A Veszprémi Érsekség egyedi kiállításának résztvevői ellátogathattak a megújuló várnegyed egyes épületeibe. Az érdeklődők „sisakos” túrákon vehettek részt, amelyeken az építkezés ezen szakaszában látható kuriózumokat is felfedezhették a színfalak mögé bepillantva.

A Work In Progress 2023 kiállítás több mint klasszikus tárlat. A Körmendy Házban és a Biró-Giczey Házban hagyományos kiállítások várják a látogatókat, míg a tematikus várséták egészen más aspektust tárnak a résztvevők elé.

A WIP’23 célja, hogy az építőipari és restaurátori munkálatok közelebb engedjék a látogatókat a megújuló várnegyedben.
„A Work In Progress 2023 kiállításunk bepillantást enged a munkánk különböző fázisaiba, vezetett sisakos túrákon tekinthetnek be a résztvevők a kulisszák mögé. Ezzel párhuzamosan a Körmendy Házban olyan tárlat nyílt, ahol a fel- és megújítás tíz dilemmáját járjuk körbe. Az állandó kiállításunk majd 2025-ben nyitja meg kapuit” – tájékoztatott Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató, kurátor.

A 2020–2025 között zajló beruházás első ütemében megújult a Veszprémi Érsekség tulajdonában lévő 18 műemléki épület homlokzata és tetőszerkezete. Több épület, így a Biró-Giczey Ház, a Körmendy Ház, a Szent Mihály Főszékesegyház és az Érseki Palota egyes terei ismét látogathatóvá váltak.

A kivitelezési munkák idén szünetelnek. Csak olyan feladatokat végez el a beruházó (Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság), amely a látogatók várélményét nem zavarja. Ez azt is jelenti, hogy május 12-re lebontották az összes állványzatot és darut, és a védőrétegként lefektetett aszfaltot is visszabontották a Vár utcában. A történelmi léptékű beruházás keretében a projekt végéig mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad terület, kert újul meg. Utóbbiak közül több már az első ütemben elkészült, így többek között látogathatóvá vált a Nagyszeminárium, a Körmendy Ház és a Biró-Giczey Ház kertje.]]>
Tue, 16 May 2023 12:23:56 +0200
<![CDATA[2023.03.16. - Lecserélik a híres prágai toronyóra festett kalendáriumát]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/lecserelik_a_hires_pragai_toronyora_festett_kalendariumat_4678.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/lecserelik_a_hires_pragai_toronyora_festett_kalendariumat_4678.php
Az önkormányzatnak több mint egyéves tárgyalások után sikerült megállapodnia a felújítást végző Subterra és Avers cégekkel, hogy lezárják az ügyben folyó vitákat, és közös erővel oldják meg a felmerült problémát.

A megállapodás szerint a Subterra vállalja az óra újbóli szétszedését, a mostani naptár eltávolítását, illetve az új naptár behelyezését az órába, míg Prága az új kalendárium elkészítését biztosítja és fizeti. Közölték, hogy a kalendáriumot ezúttal a prágai Képzőművészeti Akadémia fogja elkészíteni.

Az Orloj kalendáriumának az év hónapjait ábrázoló képeit Josef Mánes festette 1866-ban a toronyóra akkori felújításakor. 1882 óta azonban a toronyórán csak a képek másolatai láthatók, a rendkívül értékes eredeti művet ugyanis múzeumban helyezték el, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól.

A kalendárium jelenlegi, felújított változatát Stanislav Jircík festő és restaurátor készítette 2018-ban. A Régi Prágáért Klub tagjainak azonban feltűnt, hogy az új kalendárium portréi nem tükrözik hűen a Josef Mánes által festett képeket, ezért másfél éve tiltakozást nyújtottak be az országos műemlékvédelmi hivatalnál.

A hivatal megvizsgálta és összevetette az eredeti kalendáriumot a felújított változattal, és igazat adott a hagyományőrzőknek. A nyilvánosságra hozott felvételek egyértelműen bizonyítják, hogy az új képek számos részletben eltérnek az eredetiektől.

Ráadásul Stanislav Jircík néhány arcképet jelentősen módosított, és ma élő személyek arcát kölcsönözte a figuráknak.
A festő azzal védekezik, hogy a szerződés szerint egy „technológiai másolat” elkészítésére kapott megbízatást, ami nem jelenti az eredeti képek teljesen hű másolatát.

A műemlékvédelmi hivatal szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az ügyben minden érintett fél – a festő, a város és a műemlékvédelem is – hibázott. A festő azzal, hogy jelentősen eltért az eredeti műtől, míg a város és a műemlékvédelem azzal, hogy a restaurálási munkálatokat nem ellenőrizték megfelelően. Büntetést végül is senki sem kapott, de a városi tanács már tavaly bejelentette, hogy rövidesen pályázatot hirdet egy újabb felújításra, és annak elkészülte után a sok kritikát kiváltó mostani kalendáriumot lecseréli.

„A megállapodás kölcsönösen előnyös, és mindenkinek jobb, mintha várhatóan évekig elhúzódó bírósági per lenne az ügyből” – mondta a megállapodás kapcsán Vít Hoffman, az önkormányzat szóvivője újságíróknak.]]>
Tue, 16 May 2023 12:22:07 +0200
<![CDATA[2023.04.16. - Rejtélyek, sorsok, múmiák Békéscsabán]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/rejtelyek__sorsok__mumiak_bekescsaban_4677.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/rejtelyek__sorsok__mumiak_bekescsaban_4677.php
A kiállítás azért egyedülálló, mert a Magyar Természettudományi Múzeum múmiagyűjteményéből tíz múmia kiegészül a feltárási hely, azaz a váci Tragor Ignác Múzeum tárgyi anyagával.

A váci Fehérek templomának 1994-es felújítása közben a munkások megtalálták a templomtorony alatt lévő kriptát, melyről az utókor megfeledkezett. A kripta a padlótól a mennyezetig zsúfolásig tele volt egymás tetejére halmozott, gazdagon díszített koporsókkal. Amikor felnyitották őket, meghökkenve látták, hogy a legtöbb koporsóban nem csontok, hanem természetes úton mumifikálódott holttestek voltak. A kriptában kialakult, barlangokéhoz hasonló klíma lehetővé tette, hogy a testek ilyen jó állapotban fennmaradjanak, továbbá a fenyőfából készült, faforgáccsal bélelt koporsók is elősegítették a kiszáradást.

A nem mindennapi leletegyüttes feltárását a Váci Püspökség engedélyével a Tragor Ignác Múzeum munkatársai végezték. A feltárás során 262 koporsót és 263 ember maradványait (az egyikben egy anyát és gyermekét temették) találtak, negyven emberi holttest egy osszáriumban pihent. Közülük több mint 200 kifejezetten jó állapotban maradt fenn. Ez Európában a második legnagyobb múmiakollekció.

A kriptát 1731–1841 között használták temetkezésre a váci lakosok. A mumifikálódott elhaltak között több egyházi személy, kereskedő, lovassági ezredes, nemesi testőrségi főtiszt és számos polgári tisztségviselő is volt. Eddig 166 embert sikerült azonosítani a koporsókra festett nevek és évszámok segítségével.

Szvák Enikő, Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa, a vándorkiállítás kurátora a megnyitón elmondta, nem lehet méltó módon bemutatni a múmiákat a történelmi kontextus és az egyéni élettörténetük nélkül, és erre eddig a három évtized alatt sosem volt példa.

Zomborka Márta, a feltárás vezetője, a váci múzeum néprajzos muzeológusa hozzátette: szeretnék a saját, 1998-ban nyílt és 2016-ban felújított állandó kiállításukat megújítani, valamint a Természettudományi Múzeum vándorkiállítását frissíteni saját leletanyagukkal, ugyanis a kriptában talált mintegy 1800 tárgy a Tragor Ignác Múzeum gyűjteményébe került.

Matkovich Ilona, Vác polgármestere elmondta, megpróbálták felkutatni a ma élő rokonokat, néhányat közülük találtak is, senkinek nem volt ellenére, hogy felmenőiket egy tárlat anyagaként lássák. Hozzátette, számára is érdekes volt nemcsak fényképen, hanem élőben látnia Würth Ferenc kétméteres múmiáját: Würth a váci nagypréposti palotát építtette, amelynek a felújítását éppen most kezdték el.

A békéscsabai tárlaton tíz múmia látható, köztük Sándor Teréziáé.
A nő pontos kilétét sokáig homály fedte, támpontot egyedül a múmián lévő apácaruha jelentett. A koporsón az elhunyt neve egyáltalán nem, csupán a halálozás éve szerepel. A halotti anyakönyvek átnézésekor kiderült, hogy 1783-ben 17 nőt temettek el, akiknek életkora 30–50 év közé volt tehető, de közülük csak egy volt apáca. A bejegyzés szerint 1783. szeptember 4-én hunyt el Sándor Terézia pozsonyi klarissza apáca.

A múmia vizsgálatakor kiderült, a szívtájékon 8 cm átmérőjű, éles peremű, kerek bemetszés nyoma látható. A mellkas radiológiai felvételein jól látszik a szív elől eltávolított bordarész helye és a tüdő meszes tbc-s gócmaradványának árnyéka. Előrehaladott tuberkulózisra utal a csigolyatest teljes pusztulása is, ami miatt a gerincvelő összenyomódott és az apáca meghalt.

Vajon miért távolították el az apáca szívét?
A rejtély megoldására több elmélet is létezik. Talán tudományos vizsgálatok céljából vették ki a szívét, vagy esetleg gyilkosság áldozata lett? Ezen feltevések azért nem állják meg a helyüket, mert egyrészt nem szabályos boncolás történt, másrészt más egyéb külsérelmi nyom nem észlelhető a testen. A szív eltávolításának egy újabb – és talán legvalószínűbb – magyarázata az elhunyt jelképes hazatemetése lehetett. Bár testét a Fehérek templomának kriptájába temették, szívét kivették, és vélhetően hazaszállították szülővárosába, hogy ott jelképesen örök nyugalomba helyezzék. Ezt alátámaszthatja az is, hogy az enyhe időjárás miatt a holttestet nem lehetett a bomlás megindulása nélkül hazaszállítani.

A tárlaton látható egy anya és gyermeke maradványa is. A 26 éves nő, Weiskopfné Borsodi Terézia 1794-ben szülés közben vesztette életét, császármetszést hajtottak végre rajta, hogy a gyermek életét megmentsék. Bár a kisfiú élve született, csak néhány órával élte túl anyját.

A kiállítás október 29-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeumban Békéscsabán.]]>
Tue, 16 May 2023 12:20:11 +0200
<![CDATA[2023.04.29. - Petőfi útkereső éveit mutatja be A Magyar Nyelv Múzeuma új kiállítása]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/petőfi_utkereső_eveit_mutatja_be_a_magyar_nyelv_muzeuma_uj_kiallitasa_4676.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/petőfi_utkereső_eveit_mutatja_be_a_magyar_nyelv_muzeuma_uj_kiallitasa_4676.php
Ezek az útkeresés évei voltak a költő számára, aki a színészetet maga mögött hagyva 1844 februárjában Pestre érkezett, és a fellendülő irodalmi életben elindította írói pályáját. Ezt követően számos utazást tett hazájában, amelyek célja az volt, hogy bejárja, megismerje, költői eszközökkel birtokba vegye az általa fontosnak tartott irodalmi és történelmi emlékhelyeket, felkeresse barátait, tapasztalatokat gyűjtsön. Tájleíró költeményei mellett könnyed és humoros hangvételű, lendületes prózában is megörökítette úti élményeit: 1845-ös felvidéki útját az Úti jegyzetekben, két évvel későbbi utazását az Úti levelek Kerényi Frigyeshez című alkotásában.

A kiállítás elsősorban ezekből a szövegekből válogat, amelyek a költői-írói válaszutakról, lelki vívódásokról, boldogságkeresésről is vallanak. A látogatók a költő vándoréveit jelképező, a terem közepén installált szekeret megkerülve követhetik végig Petőfi fizikai és lelki-gondolati útját. A kiállítótérben három asztalon interaktív játékokkal várják az érdeklődőket, akik társasjátékkal és fabábukkal eleveníthetik fel János vitéz varázsmesés történetét, vagy Petőfi útitársaként küldetéseket teljesíthetnek, megismerve a költő és kora utazási szokásait.

A kiállítás kurátora Nyiri Péter.]]>
Tue, 16 May 2023 12:17:51 +0200
<![CDATA[2023.05.10. - Megnyitották az Operaház Simándy-épületét a Hajós utcában]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/megnyitottak_az_operahaz_simandy-epuletet_a_hajos_utcaban_4675.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/megnyitottak_az_operahaz_simandy-epuletet_a_hajos_utcaban_4675.php
A föld felett kilenc-, összesen tizenhárom szintes üzemház avató ünnepségének időpontja Simándy József első fellépéséhez kapcsolódik. A Kossuth-díjas operaénekes még énekkari művészként 1943. május 9-én, A cigánybáró című operett vasárnapi matinéelőadásán énekelte első operaházi szerepét az Ybl-palota színpadán – magyarázta Ókovács Szilveszter főigazgató.

Ezt a dátumot az avatásra már jóval korábban kitűzték, noha a felső szintek teljes birtokba vételéhez még idő és pénz szükségeltetik. A tetőteraszról jó időben pazar kilátás nyílik Budapestre, sőt a budai hegyek északi pereméig is ellátni. A panorámát a terasz alatt lévő emeleteken dolgozó kórus és gyermekkar élvezheti leggyakrabban.

Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a Magyar Állami Operaház elmúlt évtizede mozgalmas volt, egymást érték az intézmény nagyberuházásai, az Erkel Színház korszerűsítése, az Eiffel Műhelyház és próbacentrum 2021-es átadása, majd az Andrássy úti Ybl-palota teljes körű felújítása. Mint mondta, a Hajós utcai üzemház a dalszínház megújulásának legújabb mérföldköve.

A nemzetnek régi adóssága tisztelegni a 20. század egyik legnagyobb tenoristája előtt azzal, hogy egy operai intézményt róla neveznek el.
Az üzemház belső újraépítése az Operaház 2017–2022-es rekonstrukciójának részeként valósult meg, utómunkálatait várhatóan 2023 végéig önerőből valósítja meg az Opera.]]>
Tue, 16 May 2023 12:15:49 +0200
<![CDATA[2023.05.11. - Hold a felhők felett – Vay Péter japán műgyűjtése]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/hold_a_felhők_felett_–_vay_peter_japan_műgyűjtese_4674.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/hold_a_felhők_felett_–_vay_peter_japan_műgyűjtese_4674.php
Vay Péter püspök családja a magyar arisztokráciához tartozott. Nem olyan magas polcon, mint mondjuk az Esterházyak vagy Festeticsek, de Vay Péter édesapja, László például főispán volt, testvére, Vay Sarolta Vay Sándor álnéven írói munkásságáról vált híressé. (Rakovszky Zsuzsa nagyszerű regényben formálta meg bizarr alakját, ahogy ő látta.)

A mintegy 2400 darabos gyűjteményi egység a Hopp Múzeum egyik legalapvetőbb és legrégibb gyűjteménye, amelyet 1907-ben az állami megbízásból eljáró Vay Péter (1863–1948) püspök vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum számára. Feltárásával és egy jelentős részének bemutatásával a múzeum régi adósságát törleszti, mondta bevezetőül Fajcsák Györgyi igazgató, a kiállítás kurátora.

Vay Péter élete és működése alig ismert, diplomáciai és misszionárius tevékenységének számos részletét homály fedi. A papi pályára lépését megelőző időkben az arisztokrata ifjak életét élte: kiváló és sokrétű oktatásban részesült, barátokkal hosszas utazásokra indult Európában és a Közel-Keletre, külföldi egyetemeken folytatott rövidebb-hosszabb ideig tanulmányokat. Pappá szentelése után pápai titkos kamarássá nevezték ki és kiemelt diplomáciai feladatokkal bízták meg (jelen volt például Viktória királynő gyémántjubileumán).

Vay Péter a római katolikus missziók vizitálása során XIII. Leó, a szociális pápa megbízásból Japánt is bejárta, emellett kiváló felkészültségű műgyűjtő volt, aki behatóan foglalkozott a szigetország művészetével. Mivel a Szépművészeti Múzeum a 20. század elején még egyáltalán nem birtokolt ázsiai – ezen belül japán – anyagot, Vay elképzelése az volt, hogy utazásai során japán fametszeteket és kard tartozákokat vásárol az intézmény számára – jegyezte meg a kurátor.

Vay háromszor kelt útra: már 1902–1903-ban eljutott az ázsiai kontinens belsejébe, sőt a Távol-Keletre is. 1907-ben ismét felkereste Kínát és Japánt. 1913-ban hosszú hajóútra indult India, Sri Lanka (akkor Ceylon-sziget), Malajzia, Szingapúr, Jáva, Borneó, Szumátra, Thaiföld (akkor Sziám), Vietnám, Hongkong és Shanghai érintésével. 1914. március 25-én érkezett meg Nagaszakiba.

Vay nevéhez fűződik az első, ennek a témának szentelt művészettörténeti könyv is magyar nyelven. Többeket (köztük a Hopp Múzeum első igazgatóját, Felvinczi Takács Zoltánt is) ő indította el pályájukon.

A kiállítás a Vay-gyűjteménynek, valamint történetének és szélesebb értelemben vett történeti kontextusának első átfogó bemutatása. A bevezető részében Vay Péter életútjáról készült összeállítás fogadja a látogatót. A püspök alakját mellszobra, személyes tárgyai és főpapi ékszerei idézik meg. A gyűjtemény súlypontja a képzőművészeti anyag, amelyben a legjelentősebb egységet a sokszorosított grafikák (fametszetek, fametszetes könyvek) és a festmények (tekercsképek) képviselik, de hétszáz kisplasztika (netsuke, inrō), valamint 11 db faszobor is a részét képezi.]]>
Tue, 16 May 2023 12:13:25 +0200
<![CDATA[2023.05.13. - Az örökké megújuló üveg magyar innovátorai]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_orokke_megujulo_uveg_magyar_innovatorai_4673.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/az_orokke_megujulo_uveg_magyar_innovatorai_4673.php
Szilágyi B. András művészettörténésszel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatójával a beszélgetés első részében az üveg természetének, európai helyzetének és a művészetben betöltött szerepének témáját jártuk körül, míg a folytatásban a magyar üveg és a magyar üvegművészet áll a középpontban.

Talán kevésbé került a figyelem középpontjába, de a magyarországi üvegművesség 2021-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. A magyar üveg helyzete azonban ennél árnyaltabb.

A magyar üvegművészet abban a formában, ahogy például magyar kerámiáról beszélhetünk, nem létezik. A magyar kerámia sokkal jobban köthető a népi kultúrához, a népművészethez, a népi kincshez. A magyar üvegművészet ennél mindig sokkal kozmopolitább volt. Természetesen ezzel nem tagadva, hogy az a fajta magyar népi üveg, ami például Parádon vagy Pécs, a Mecsek és a Bakony környékén volt, az érvényes történet. A magyar népi üveg ma már egyáltalán nem olyan élő hagyomány, mint például a magyar népi textilművészet. Az egykori üveges dinasztiák vagy kihaltak, vagy nem folytatták, vagy a gyári körülmények megszűnését követően tűntek el.

Az üzemek bezárását – tavalyelőtt történt az utolsó Ajkán – tragédiaként élte meg a magyar üvegművészet, hiszen a gyártási bázis és a gyárakhoz kapcsolódó tudásbázis is megszűnt. Szinte vadászni kell azokat a régi szakembereket, akik még értenek az üveghez, és nagyon fontos feladata lenne a magyar üvegművészetnek, illetve a kulturális vezetésnek, hogy megmentsék ezt az örökséget.

Miközben a magyarországi üvegművességet szellemi örökséggé nyilvánították, művelőiknek folyamatos fenyegetettséggel kell szembenézniük, hiszen például az energiaválság az üveget pária anyaggá tette.

Már a rómaiak is – kezdhetnénk a magyar üveg történetét, de a história összetettebb…

A történelem során Magyarországon többször is megszületett az üvegművészet, amely mint a főnixmadár, újra és újra föltámadt hamvaiból. Pécs környékéről már a római korból sok lelet került elő, azután a honfoglalás és a történelem viharai elsodorták az üvegművességet, viszont az Árpád-korban ismét megtalálhatók az üveghuták, a különböző kisebb üvegműhelyek, amelyeket majd a török kor söpör el. Újabb állomásként a 17–18. században éled újjá, amikor Bethlen Gábor fejedelem Muránóból hoz be üvegműveseket, s belőlük lesznek majd az erdélyi üvegművesség alapjait letevő nagymesterek. Az ő munkásságukat később német mesterek veszik át, és sok esetben már a szászokhoz fog kötődni kulturálisan az erdélyi üvegművesség, amibe azután a magyarok is bekapcsolódnak. A felvidéki üvegművesség pedig a sziléziai és csehországi üvegművességhez való kapcsolódást hozza létre. Olyanról tehát, hogy magyar üveg, nem nagyon lehet beszélni, mert inkább közép-európai üvegről van szó, ami Erdélytől a Felvidéken keresztül Csehországig tart, aminek vannak különböző leágazásai, és ami akkoriban egy nagy, egységes üvegművességi, üvegművészeti „dialektust” alkotott. Tehát az üvegművészetben is megtalálható egy művészeti nyelvi kontinuum, amely elkezdődik valahol Szászországban, véget ér valahol Erdélyben, és ebbe csatlakozik bele Magyarország.

A magyar nemzeti üveg atyjának tekintett Sovánka István (1859–1944) egy liptószentmiklósi szlovák nyelvű családba születik, de végül Székelyföldön hal meg. Úgy tekintjük őt a magyar nemzeti üveg megteremtőjének, hogy egy szlovák ember, aki Erdélyig jut.

A trianoni békediktátum után jelentős változások történnek, hiszen a fő gyártási központok a Felvidéken és Erdélyben voltak. Az első világháború után teljesen új helyzet állt elő, mert a magyar üveg történelmi központjai más országokhoz kerültek. Ekkortól kezdtek fölértékelődni azok az üvegműves központok, amelyek a korábbiakban egyáltalán nem voltak se művészeti szempontból izgalmasak, se pedig gyártási szempontból kiemelkedőek. Ezek közé tartoznak például a Bakony, a Mecsek, a Bükk és a Veszprémi-hegység kis üveghutái. Ilyen Ajka, Parád, Tokod és társaik, illetve a baranyai pécsi központú huták. Ezek fölértékelődtek, és ekkor jöttek létre azok az új központok, amelyek ma is érvényesek.]]>
Tue, 16 May 2023 12:10:56 +0200
<![CDATA[2023.05.12. - Csontváry, a világító sárgák, lángoló pirosak és fájdalmas rózsaszínek festője]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/csontvary__a_vilagito_sargak__langolo_pirosak_es_fajdalmas_rozsaszinek_festője_4672.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/csontvary__a_vilagito_sargak__langolo_pirosak_es_fajdalmas_rozsaszinek_festője_4672.php
„Megtalálta a napút színeket: világító sárgát, lángoló pirosat, fájdalmas rózsaszínt, borzongató kéket. Csontváry Kosztka Tivadar birodalmában tombol a napfény. Taormina romjain lángol-világít az ég a lemenő napfény sugaraitól. Baalbek Naptemplomának hat hatalmas oszlopa napként ragyog.” Így ragadta meg Szigethy Gábor a festő önéletrajzi kötetének előszavában, hogy miért is annyira kedvelt Csontváry: műveinek csodálatos színvilága és a különleges fényhatások mindenkit lenyűgöznek.

„Mit csinál, hisz maga festőnek született?!” – kiáltott fel Csontváry iglói gyógyszertári principálisa, amikor egy vénypapírra készült skiccét meglátta. A dicséret hallatán gondolataiba merült Csontváry kinyilatkoztatást vélt hallani: „Te leszel a világ legnagyobb napút festője, nagyobb Raffaelnél…” Bevallása szerint ekkor határozta el, hogy festő lesz. Hamarosan Rómába utazott, hogy élőben tanulmányozhassa Raffaello művészetét, de nem találta meg az általa keresett „élő természetet”. Húsz évet adott magának arra, hogy beteljesítse a jóslatot. Mindenekelőtt gácsi patikusi munkájával megteremtette a biztos anyagi hátteret, majd tizennégy év után elindult, hogy beváltsa küldetését.

Csontváry nem illeszthető bele egyetlen művészeti irányzatba sem, de talán éppen ezért is olyan vonzó.

]]>
Tue, 16 May 2023 12:08:20 +0200
<![CDATA[2023.05.16. - Itt lesznek jövőre is – Öt PFZ-koncert a Müpában]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/itt_lesznek_jovőre_is_–_ot_pfz-koncert_a_mupaban_4671.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/itt_lesznek_jovőre_is_–_ot_pfz-koncert_a_mupaban_4671.php
Ott van – ezt a szikár címet írták a műsorfüzet címlapjára. Ám belül az üzenet a közönség érzelmeire aspirál, ekként: „A Pannon Filharmonikusok ott van Bach, Beethoven, Bartók, Bruch és az ábécé összes betűjével kezdődő zeneszerző verejtékes és könnyes perceiben, amikor azt a művet a papírra vetette, amit te ebben a pillanatban hallgatsz.”
Öt eltérő karakterű hangversenyt játszunk a 2023–24-es sorozatban. Az összeállításunk természetesen jellemzi az együttes sokszínű játékkultúráját Beethoventől a kortárs szerzőkig – mondja a PFZ igazgatója, Horváth Zsolt. Az idei tavaszon már túl vagyunk a 135-ik müpás koncertünkön, és épp ma jutott eszembe, hogy barokk muzsikát még sosem hoztunk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, pedig öt évvel ezelőtt alapítottunk egy barokk kórust, amellyel igen intenzíven dolgozik együtt a PFZ. Nincs most olyan ambíciónk, hogy ez az öt est valamiféle mértanilag hibátlan ívet alkosson, inkább valamiféle ízelítőt kínálunk a pécsi hétköznapjainkból. A Kodály Központban évadonként mintegy 35 nagyzenekari estet adunk. Ahogy a Müpában időpontot kapunk, aszerint szervezzük ide elő- vagy utójátékként a „hazaiból” a programot. Természetesen törekszünk rá, hogy a zenekar kvalitásait, érdeklődését prezentáljuk itt is. ]]>
Tue, 16 May 2023 12:05:26 +0200
<![CDATA[2023.02.23. - Baranta a Hagyományos Magyar Harcművészet ]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/baranta_a_hagyomanyos_magyar_harcműveszet__4180.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/baranta_a_hagyomanyos_magyar_harcműveszet__4180.php
Míg a keleti stílusokban a mesterek generációi századokra visszavezethetők, a baranta esetében csak kulturális folyamatosságról tudunk. A professzionális harctudással rendelkező korai katonai csoportok felkészítési, személyiségformálási rendszereire mintegy 1300 év távlatából vannak információk.

A régi magyaroknál nem teljesen különültek el az egyes foglalkozások, ezért a közösségek tagjainak harci „előkészítése” társadalmi alapfeladatként jelent meg. Az úgynevezett baranta-képességeket mintegy 500 éve folyamatosan korlátozták törvényi rendeletekkel és helyi szabályozással.

Először 1928–41 között kezdték meg a (magyar) harci mozgások gyűjtését, amit az 1990-es évek elején az akkori szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán Vukics Ferenc folytatott tovább. Ekkorra tehető e stílus kialakulása is.

Bár a kilencvenes években kezdték rendszerbe foglalni, a baranta legkorábbi változatának a 9. század előtti időkben még létező alakulatot tekintik, ez az úgynevezett baranta had. E csoport a magyar törzsek szövetségének egy kivételes képességű, törvényeket és szokásokat védő harci alakulata volt.

Rekonstruálni a képességek jelentős részét megőrző, a hagyományokhoz ragaszkodó magyar pásztorkultúra alapján próbálják. A legtöbb mozgásos elemet a harci és eszközös táncok (pl. botolók) őrizték meg. A néprajzi kutatások kimutatták, hogy ezek mintegy „iskolagyakorlatai” voltak a valódi harci képességeknek. A mozdulatok elsősorban a harci törvényszerűségeket, és nem a zene alapritmusát követik. Mivel a harci tartalommal rendelkező táncok, az ősi küzdelmi vetélkedések, játékok áthagyományozása, a fegyveres gyakorlatokra történő felkészítés folyamatosnak tekinthető, a baranta nagyon korai tartalmakkal is rendelkezik.

A stílus mai formája a két újraalapító személyéhez köthető. Vukics Ferenc a gyalogos, Könczey Bence a lovas képességek rekonstruálását irányítja.

Ma 105 helyszínen közel 3000 fő foglalkozik barantával Magyarországon, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában. Jelentős baranta-központok alakultak a Székelyföldön és a Felvidéken. 2005 óta a Magyarországi Harci-művészetek Össz-szövetségének tagjai.]]>
Fri, 24 Feb 2023 19:17:46 +0100
<![CDATA[2021.10.01. - Mesék Attila királyról - Nimród király fiai, Hunor és Magyar]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_nimrod_kiraly_fiai__hunor_es_magyar_4665.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_nimrod_kiraly_fiai__hunor_es_magyar_4665.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Nimród királyról és néki fiairól: Hunorról és Magyarról.]]>
Mon, 27 Sep 2021 18:12:39 +0200
<![CDATA[2021.09.30. - Mesék Attila királyról - Keve vezér elfoglalja Pannóniát a Tárnokvölgyi csatában]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_keve_vezer_elfoglalja_pannoniat_a_tarnokvolgyi_csataban_4664.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_keve_vezer_elfoglalja_pannoniat_a_tarnokvolgyi_csataban_4664.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról és néki apjáról Bendegúz királyról.]]>
Mon, 27 Sep 2021 18:09:57 +0200
<![CDATA[2021.09.28. - Mesék Attila királyról - Etele király temetése a Tiszába]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_temetese_a_tiszaba_4663.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_temetese_a_tiszaba_4663.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 18:01:21 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Csaba és Aladár vetélkedése Isten kardjáért]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_csaba_es_aladar_vetelkedese_isten_kardjaert_4662.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_csaba_es_aladar_vetelkedese_isten_kardjaert_4662.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:56:18 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Csaba és Aladár csatája]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_csaba_es_aladar_csataja_4661.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_csaba_es_aladar_csataja_4661.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:54:28 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Etele király álomlátása]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_alomlatasa_4660.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_alomlatasa_4660.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:49:34 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Gyöngyvér és Ildikó]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_gyongyver_es_ildiko_4659.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_gyongyver_es_ildiko_4659.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:45:21 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Etele bosszút áll a kataláni csata után]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_bosszut_all_a_katalani_csata_utan_4658.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_bosszut_all_a_katalani_csata_utan_4658.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:42:21 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Kataláni ütközet a népek csatája]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_katalani_utkozet_a_nepek_csataja_4657.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_katalani_utkozet_a_nepek_csataja_4657.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:40:19 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Égi Hadúr végzése]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_egi_hadur_vegzese_4656.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_egi_hadur_vegzese_4656.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:30:56 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Hazát kereső hunok]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_hazat_kereso_hunok_4655.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_hazat_kereso_hunok_4655.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:29:01 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Etele király és Leó pápa]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_es_leo_papa_4654.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_es_leo_papa_4654.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:25:59 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Etele király Róma ellen indul]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_roma_ellen_indul_4653.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_etele_kiraly_roma_ellen_indul_4653.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:23:23 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Csaba királyfi a Hadak útján]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_csaba_kiralyfi_a_hadak_utjan_4652.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_csaba_kiralyfi_a_hadak_utjan_4652.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:19:48 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Buda király várost épít]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_buda_kiraly_varost_epit_4651.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_buda_kiraly_varost_epit_4651.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turuln emzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak
hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 17:17:23 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Buda és Etele a királyi testvérek]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_buda_es_etele_a_kiralyi_testverek_4650.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_buda_es_etele_a_kiralyi_testverek_4650.php
Régi táltosok ezen meséje, szól most dicső turul nemzetségből való Attila királyról, kit réges régen szittya magyarok, Etele királynak hívtak.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:54:52 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Attila leleplezi az orgyilkost]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_leleplezi_az_orgyilkost_4649.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_leleplezi_az_orgyilkost_4649.php
Réges régi táltosok még emiggyen énekelték, ama dicső turul nemzetségből való Attila királyról és az ő elleni merényletről.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:51:59 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Attila és szerelmes kezesei]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_es_szerelmes_kezesei_4648.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_es_szerelmes_kezesei_4648.php
Réges régi táltosok még emiggyen énekelték, ama dicső turul nemzetségből való Attila királyról és szerelmes kezeseiről.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:50:25 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Attila és szerelmes kezesei]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_es_szerelmes_kezesei_4647.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_es_szerelmes_kezesei_4647.php
Réges régi táltosok még emiggyen énekelték, ama dicső turul nemzetségből való Attila királyról és szerelmes kezeseiről.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:42:41 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Attila királlyá választása]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_kirallya_valasztasa_4646.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_kirallya_valasztasa_4646.php
Réges régi táltosok még emiggyen énekelték, ama dicső turul nemzetségből való Attila királyról és néki királlyá választásáról.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:35:24 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Attila hadjáratai és Aquiléja ostroma]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_hadjaratai_es_aquileja_ostroma_4645.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_hadjaratai_es_aquileja_ostroma_4645.php
Réges régi táltosok még emiggyen énekelték, ama dicső turul nemzetségből való Attila királyról és Aquiléja ostromáról.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:29:16 +0200
<![CDATA[2021.09.27. - Mesék Attila királyról - Attila lakomája és Priszkosz rétor]]> https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_lakomaja_es_priszkosz_retor_4644.php https://www.antikregiseg.hu/hirek/mesek_attila_kiralyrol_-_attila_lakomaja_es_priszkosz_retor_4644.php
Réges régi táltosok még emiggyen énekelték, ama dicső turul nemzetségből való Attila királyról és néki lakomájáról Priszkosz rétor leírásában.]]>
Mon, 27 Sep 2021 16:26:37 +0200