Csodaszarvas régiség- Könyv Portál
Csodaszarvas Kulturális és Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Csodaszarvas Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Belépés | Regisztráció
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!
Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy
RSS feliratkozás: Festmény Festmény
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy
RSS feliratkozás: Óra Óra
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia
RSS feliratkozás: Szobor Szobor
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak
Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat
RSS feliratkozás: Sport Sport
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv
RSS feliratkozás: Történelem Történelem
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv
Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
 
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár időpontok NAPTÁR

Elkészült a mohácsi csata animációs szimulációja

Megosztás

2011.08.29. | Történelmi hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás
Baltavári Tamás történész és csapata elkészítette a Total War stratégiai játék motorján a mohácsi csatát. A Hadtörténeti Múzeum szakértői segítségével készült, huszonöt perces animációs film bemutatja, hogy mégsem volt akkora bukás az ütközet, II. Lajos halála volt az igazi tragédia. A szimuláció szerint a magyar seregek Szulejmán sátráig jutottak, és közel húszezer törököt öltek meg, míg a taktikai képzést nem ismerő magyar nemesek menekülőre fogták. Az Antikrégiség.hu portálon most megtekintheti a film első tizenegy, diadalittas percét.

“1526 augusztus 29-én a magyar hadtestek hátuk a Borza pataknak vetve várakoztak a több mint háromszoros túlerőben lévő török seregre” - mondja a tanár, és a tábla bal felső sarkából a jobb alsó sarokig tekergő csíkot húz, majd a csík alá rajzol egy hevenyészett téglalapot. “A török seregek a pataktól délre, egy természetes teraszon vonultak fel dél körül” - mondja a tanár miközben még egy nagy téglalapot skiccel fel a táblára, hogy ezzel be is fejezze a csatatér és a csapattestek felvázolását.

Ezután már csak nyilak jelölik a Tomori Pál vezette nehézlovasság előretörését, akik Szulejmán seregének bal szárnyát rohamozva megfutamították a teljes ruméliai hadtestestet, sőt egyes források szerint néhány nehéz páncélzatú lovas egészen a szultán sátráig jutott. De végül a közel 12 ezres magyar lovasságot a janicsárok sortüze mégis megállította. A balról ívben a török téglalap felé kanyarodó lovasság mellett azért egyenes nyíl jelöli a főleg külföldi, német, cseh és lengyel zsoldosokból álló gyalogságot, amely az ágyúk előtt a török centrumot támadta. Majd jönnek a további nyilak: a magyar roham második lépcsője, a török ellentámadás, majd a magyar gyalogság bekerítése. Végül egy gyors, erőteljes satírozás jelzi a közel 8 ezer fős magyar gyalogos hadtest teljes pusztulását, és a tábla szélén egy határozott, már-már dühös pont a helyet, ahol II. Lajos a belefulladt a kiáradt Csele-patakba.

Amikor a tanár krétás kezét nadrágjába törli, és visszafordul az osztály felé, már csak a legstréberebbek próbálják füzetbe másolni a téglalapokat, nyilakat és az eszeveszett satírozást. A többiek az évtizedtől függően már vadul köpőcsöveznek, amőbáznak, a Snake-et nyomják az alsókategóriás Nokián, vagy az Angry Birds-zel játszanak veszettül. És a mohácsi csata már örökre csak téglalapokat jelent, meg a Csele-patakot, ami érthetetlenül olyan iszonytatóan nagyra duzzadt, hogy még egy király is belefulladt lovastul.

Nem rendezi, betáplálja

Ezen a sok évtizedes oktatási kudarcon akart változtatni Baltavári Tamás történész hagyományőrzőkből, hadtörténészekből, programozókból, grafikusokból, vágókból és utómunka-szakemberekből álló csapatával, amikor a Total War számítógépes stratégiai játék segítségével lemodellezték a teljes mohácsi csatát [1]. (A munkában többek közt részt vett Partig Rómeó vágó, Hajnal Ödön grafikus és Magyar Zoltán programozó.) Persze nem csak a középiskolásoknak segíthet, ha látják ahogy a kamera átsuhan a török sereg közel hat kilométer hosszú arcvonala felett, vagy ahogy a fémbe öltözött lovasával együtt közel ezerötszáz kilós csatamén nekiindul a rohamra, hanem azoknak is, akik rendszeresen a History Channelen, vagy a Spektrumon kötnek ki a fotelben szörfözés végén, de a második világháború nagy tankütközetei és Hannibál híres csatái után vágynak már valami hazaira is.

Ráadásul a Károli Gáspár Református Egyetemen végzett, jelenleg pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban tanító Baltavári nem instruálta Tomori Pált, Szapolyai Györgyöt, Szulejmánt vagy a török sereg oldalán harcoló francia tüzéreket. Nem úgy rendezte a filmet, ahogy Peter Jackson a Helm-szurdoki csatát. Hanem a játék segítségével a fellelhető történeti források alapján modellezte a csatateret, a seregeket, az egyes egységeket, a parancsnolási és irányítási rendszert, aztán betáplálta az ismert taktikát, és várt, hogy a virtuális hadseregek pont ugyanazt tegyék, mint amit 1526-ban a törökök és a magyarok. Több tucat verziót futtattak le, folyamatosan változtatva az egyes egységek morálját és fegyveres képzettségeit, amíg megkapta a helyes verziót. így tulajdonképpen a majdnem 25 perces kisfilm nemcsak elmeséli, hogy mi is történt akkor Mohács mellett, hanem arról is elmond valamit, hogy mennyire voltak jól képzettek a szemben álló felek, és persze hogy mennyire hittek a győzelemben.


A mohácsi csata helyszíne

A mohácsi csata helyszíne
A mohácsi csata animációs szimulációja


A lovagkor vége

Baltavári Tamás szerint a Total War motorján futtatott szimulációból is az derül ki, hogy nem volt szégyenletes vereség a magyar csapatok számára a mohácsi csata, viszont az egyik jelentős vereséget jelentette a lovagi harcmodor számára. A nehézlovasság kezdeti sikereit ugyanis nem tudta felhasználni a magyar vezetés, mire a második roham elérte volna a török arcvonalat, Tomori Pál jól képzett lovasai már menekültek, leginkább azért, mert a lovagi harcmodor egyszerűen nem ismerte a taktikai visszavonulás fogalmát. A gyakran csak a csatatéren találkozó nemesek ugyanis egyetlen dologra figyeltek: hogy a királyi testőrség által védett országzászló egyenesen megy-e előre, hiszen ez azt jelentette, hogy jól haladnak a dolgok. Ha a zászló lebukott, vagy esetleg elindult visszafelé, akkor az kiépített kommunikációs rendszer, előre begyakorolt hadmozdulatok, vagy legalábbis a vezetőbe vetett feltétlen bizalom nélkül csak egy dolgot jelenthetett egy XVI. századi páncélos nemes számára: hogy menekülni kell, mert minden elveszett.

Ez azonban még nem okozott volna helyrehozhatatlan kudarcot a magyar csapatok számára, hiszen több mint 15 ezres felmentősereg tartott már ekkor is Mohács felé, és az erőket akár újból is rendezhették volna. Ahogy az sem roppantotta volna meg a magyar seregeket, hogy a főként külföldi zsoldosokból álló gyalogság odaveszett, sőt ez talán még meg is nyugtatta volna a királyi kincstárat, hiszen legalább nem kellett kifizetni a zsoldot, és a győzelem esetén járó bónuszt. II. Lajos halála volt az igazi tragédia, hiszen a Csele-patakba fulladt, esetleg Szapolyai emberei által lemészárolt király halálával kihalt a Jagelló-ház is, ami felerősítette a Habsburg-párti és a nemzeti királyt akaró nemesség közti ellentéteket, ami a török támadás közben végzetesen elaprózta a magyar erőket.

Halottak mindenütt

A szimuláció török és magyar források, köztük Brodarics István kancellár elbeszélése alapján 28 ezres magyar sereggel számol, a török haderők létszámát pedig 60 ezerre teszi. Egyes források szerint ugyan a reguláris sereg mellett akár 40 ezer lovasból álló szabadcsapatok is kísérték Szulejmánt, de a történeti források szerint a főként portyázással és rablással foglalkozó segéderők nem vettek részt a mohácsi ütközetben.

A csata helyszíne a modell alapján a jelenlegi mohácsi emlékhelytől délre volt, ugyanis a legújabb kutatások szerint az emlékhely közelében talált tömegsírok nem a csata áldozatait rejtik, az l-alakú gödrök tulajdonképpen a magyar tábor sáncai, a halottak pedig a segédcsapatok és a tábori személyzet tagjai, akiket a vesztett csata után a táborba is bevonuló török erők mészároltak le, majd a holttesteket a sáncokba halmozták.

A csata körülbelül másfél órán át tartott, délután kettőre a lovasság már menekülőre fogta, bár a gyalogos egységek egészen este hétig kitartottak még. Leginkább azért, mert nem volt hova hátrálniuk. A mohácsi vész lezárásaként pedig a diadal tiszteletére Szulejmán egyetlen intésére háromezer hadifogoly fejét vágták le, de ekkor már halott volt a király, Tomori Pál kalocsai érsek, további hat főpap, tizenhat zászlósúr és tizenkét főúr. Meg persze közel 14 ezer katona a magyar oldalról, és a Perjés Géza történész kutatásai szerint kidolgozott szimuláció szerint közel 20 ezer török.

A szimuláció a Hadtörténeti Múzeum felügyelete alatt készült, a végső szakmai lektorálást még a héten végzik csak el, így most csak az ütközet első tizenegy percét mutathatjuk meg. Emlékezzünk tehát csak a szépre, jöjjenek a mohácsi csata diadalmas percei, amikor Tomori Pál és a király lovagjai egészen Szulejmán sátráig jutnak!
Hozzászólások: Új hozzászólás
1 találat 1 oldalon. Megjelenített találatok: 1-1
  • Első
  • Előző
  • 1
  • Következő
  • Utolsó
Dr. Mikó Gyula | 2012.08.25. 11:51 | #150Válasz erre
Az animáció nagyon szép és nagyon szemléletes. Végre egy olyan értékelést és bemutatást is láthattam, amely nem az úgymond bűnös magyar uark bünhődéseként tekint a harcra, hanem a magyar vitézség, a szent önfeláldozás példáját láttatja. Ez teljesen meg is egyezik a szemtanú váci püspök, Brodarics István leírásával és értékelésével.
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Mennyit érhet?
Gobelin
Kié lehet ez a rézkarc?
Zsolnay minták és jelzései
Mennyit érhet antik tárgyam, régiségem?
Porcelán monogram
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
reprodukcio
Ismeretlen porcelán jelzés
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek
Történelmi hírek

Antikrégiség.hu QR kódja KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest
© Antikrégiség.hu | e-Antique.eu | Hírlevél | Elérhetőség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei