Születésnapi újság Ajándék újságok 12 14 oldalas szülinapi újság gólyahír
Csodaszarvas régiség- Könyv Portál
Csodaszarvas Kulturális és Műkereskedelmi Portál: online piactér antik műtárgy  kortárs régiség könyv
Belépés | Regisztráció
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (5922)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3206)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (4226)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (460)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (982)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3394)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (524)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (685)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1427)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1084)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (845)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1936)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (472)
RSS feliratkozás: Óra Óra (926)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1331)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1790)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4306)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (868)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1180)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1162)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (249)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1897)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (241)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (163)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (55)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (480)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (355)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1609)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1206)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (360)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (852)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (174)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (155)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1644)
RSS feliratkozás: Sport Sport (167)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (511)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (500)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (476)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (261)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (559)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek MOZGÓKÉPES HÍREK RSS feliratkozás: Naptár időpontok NAPTÁR

Hazajáró 02.: Pieninek - A Magurán túl, a gorálok földjén

Megosztás

2013.02.13. | Kulturális hírek

Továbbítás e-mailben | Nyomtatás


Hazajáró 02.: Pieninek - A Magurán túl, a gorálok földjén
Hazajáró 02.: Pieninek - A Magurán túl, a gorálok földjén


Hazajáró 02.: Pieninek - A Magurán túl, a gorálok földjén


A Pienin-hegyság a Központi-Kárpátok legkeletibb tagja, a Szepesség és Galícia határán emelkedik. A hegység 10 km hosszú és 4 km széles, déli részén a Dunajec-folyó folyik keresztül. A folyó gyönyörű hasadékvölgyet képez, melynek meredek, sziklás és szaggatott hegyoldalai festői tájképi részletekben bővelkednek. A Dunajec széles és sekély vizű, csak a Vöröskolostornál lévő áttörésnél szűkül össze. A szoros legjellemzőbb részletei a Ligari- és Sokolica Sólyomkő-sziklák. A Pieninek hegyei a Dunajec két partján 5-600 méter magasságra emelkednek, lejtőiket fenyvesek borítják. A Pienin-hegység legmagasabb csúcsa a Koronahegy Trzy Korony, 982 m magas.

A Pienin-hegység legmagasabb és legérdekesebb orma a Koronahegy (982 m tengerszint feletti magasság), a Dunajec-áttörés bal, lengyel oldalán található.
Az orom déli oldalán öt - mintegy 100 m magas falú - sziklatorony koronára emlékeztető alakot alkot. A legmagasabb toronyról, az Okraglicáról (Okraglica, Okrúhlica) pazar kilátás nyílik a Dunajec-áttörés mélységeibe.
A csúcson lévő kilátóteraszon 15 látogató tartózkodhat egyszerre, nagyszámú látogatás esetén csupán 10 percet lehet maradni a csúcson. Az orom északi oldalán található erdei tisztásról is gyönyörű kilátás nyílik a tájra. A Pienineket természeti szépségük miatt már a 19. században is sokan látogatták.Turista szempontból legvonzóbb a tutajozás a mintegy 9 km hosszú Dunajec-áttörésen, Vöröskolostor és Erdős (Lesnica)között. Vöröskolostorba visszamehetünk gyalog a turistaösvényen vagy kerékpáron, esetleg az országúton the Dunajec River, 2. take a bus from Erdősből Vöröskolostorba közlekedő autóbusszal.
A nemzeti park közelében találjuk a Vöröskolostor múzeumot, több tájjellegű falut (Osztornya, Tavas (Jezersko), Kisfrankvágása (Malá Franková)) valamint Szepesófalu (Spiąská Stará Ves) városkát, ahol szállási lehetőség is van. Természetesen a szálláshelyről egésznapos kirándulásokat szervezhetünk a környéken (Magas-Tátra, Nagyőr (Stráľky), Késmárk (Keľmarok)).

A Lengyel-Tátra sziklás, havas csúcsaitól északkeletre egy mészkőrögökből álló, viszonylag kis kiterjedésű hegyvidék helyezkedik el, a Pieninek. A Beszkidekhez tartozó hegység mély szurdokvölgyeivel, sziklás csúcsaival, alhavasi rétjeivel és gyönyörű váraival méltán tartozik a lengyelek egyik kedvenc túracélpontjai közé. Itt kanyarog sziklák közt a Dunajec, de felmászunk a Három Korona és a Sokolica sziklacsúcsára is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Dunajec-áttörésre és a Magas-Tátrára. Megnézzük Nedec-várát, megkóstoljuk a kiváló helyi sajtokat a szomszéd legelőről, a lengyel söröket és a bölényfüves vodkát, amelyek így együtt adják meg a Pieninek meseszép vidékének hangulatát. A jól sikerült nyári programunkat kissé „téliesítve” Mikulás alkalmából újratöltve szervezzük meg, hol a nyári virágzó rétek helyett a fehér csend ölelte sziklatornyok közt túrázhatunk, gyönyörködhetünk a Dunajec fagyos világában, hatalmas jégcsapokban és az esténként a völgyet megülő fenyőfafüst illatában.


PIENINEK HEGYSÉG GYALÓGTÚRA ÚTVONAL

1. nap:
Budapest - Haligóci-sziklák - Sromowce Nizne

Reggel 6 órakor indulunk Budapestről. Az M3 – Miskolc – Kassa – Eperjes – Ólubló – Sromowce Nizne útvonalon utazva a kora délutáni órákban érkezünk meg Haligóc faluba, ahol a Pieninek déli oldalának legszebb sziklaalakzataihoz látogatunk egy pár órás kényelmes kirándulás keretében. Haligóc faluból indulunk, feltúrázunk a falu felett fekvő bizarr mészkősziklák tetejére, hogy a közel 400 méternyi emelkedés után a Plasna-tetőről csodálhassuk az elénk táruló panorámát. Innen lesétálunk a Dunajec-völgyébe, ahol kívülről megnézzük a Vörös-kolostor középkori erődített épületegyüttesét. Jó 10 perc utazás után megállunk a Czorsztynski-víztározó partján. Itt áll egy sziklafokon a Nedeci-vár. Az 1325-ben emelt vár a Trianoni békediktátumig Magyarország északi határát védte, és a környező falvakkal együtt Magyarország része volt. A várat többször kitoldották, gótikus, reneszánsz részekkel toldották meg, így alakult ki a zegzugos, tornyokkal, átjárókkal tarkított romantikus vár, amelyet az utóbbi évszázadokban elsősorban lakó célra használtak, itt is lakott és halt meg Salamon Tibor, a vár utolsó magyar ura 1945-ben – azóta múzeum. Innen a Dunajec folyón átkelve a szállásunkra érkezünk, Sromowce Nizne településen. A falu a Dunajec kanyonjának bejáratánál, a Három Korona nevű sziklatornyok alatt fekszik. Elfoglaljuk szállásunkat a PTTK turistaházban, majd megtartjuk ismerkedési estünket.
(szint: 420 méter fel, 460 méter le, menetidő: 3-4 óra, táv: 10 kilométer).

2. nap:
Pienini Nemzeti Park - Szopezanski-szurdok - Három Korona sziklatűi - Dunajec-szurdok


Reggel korán kelünk, és a szállásunk feletti Három Korona sziklatűi felé vesszük az irányt. Utunk először egy mészkőszurdokban, a Szopezanski-szurdokban vezet. Jó fél óra séta után egy meredek kaptatón kikapaszkodunk a szurdokból, és havas fenyőfák között szerpentinezünk fel a Három Korona alatt elterülő behavazott kaszálórétekig. Elérve a Három Koronát egy hosszú vaslépcsőn sétálhatunk ki a legmagasabb sziklatűre, ahonnan gyönyörű kilátás tárul elénk: alattunk a mélyben a Dunajec völgye és szállásunk, a Czorsztynski-víztározó, a háttérben pedig a Magas-Tátra sziklás csúcsai tornyosulnak. A sziklacsúcsról a már megismert úton visszaereszkedünk a völgybe, ahol a szállásunkon elfogyasztott gyors ebéd után átsétálunk a Dunajec szemközti szlovák oldalára. Innen indul a Dunajec látványos szurdoka, melyet nyáron tutajjal szoktunk bejárni. Télen a tutajok ugyan nem járnak, de nem kell lemondani a kanyonvölgy szépségéről: a sziklafalak közt kanyargó folyó partján visz egy kerékpárút, melyen néhány óra alatt végigsétálunk, és gyönyörködünk a fagyos szurdok téli szépségében. A szurdok alján Szczawnicza településen forralt bort kortyolgatva várjuk meg buszunkat, mellyel a Piennineken átkelve utazunk vissza az esti órákban szállásunkra.
(szint: 480 méter fel, 520 méter le, menetidő: 5-6 óra, táv: 10 kilométer).

3. nap:
Biala Woda - Vysoké skalky (1051 m) - Budapest

Reggel korán kelünk, összepakolunk, és elhagyjuk szállásunkat. Busszal keresztülutazunk a Pieninek gerincén és Biala Woda településhez megyünk. Itt a Homole-patak vízesésekkel tarkított szurdokvölgyében sétálunk felfelé a Rówienka-rétig, ahol egy forrás mellett megpihenünk. Innen egy öreg hagyásfákkal tarkított legelőn kapaszkodunk fölfelé az egyre meredekebbé váló ösvényen, egészen addig, míg a Vysoké skalky sziklás csúcsára nem érünk. 1051 méterével ez a Pieninek legmagasabb csúcsa: alattunk a Pieninek, a Gorce és a Kárpátok erdőrengetege, és a legelőkön birkanyájak kolompolnak. Tőlünk délnyugatra a Három Korona sziklatornyai és a Magas-Tátra havas csúcsai, délre pedig a Szepesi-Magura és Szlovákia, ezért a gerincen szlovák-lengyel határkövekkel, sőt, Trianon előttről itt maradt lengyel-magyar határkövekkel is találkozhatunk – hiszen itt vezetett Nagy-Magyarország határa. A csúcsról lefelé alhavasi legelőkön keresztül sétálunk le buszunkhoz a parkolóba. A déli órákban indulunk haza, Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk meg. (szint: 390 méter fel, 390 méter le, menetidő: 3-4 óra, táv: 8,5 kilométer).LÁTNIVALÓK A KÖRNYÉKEN

Vöröskolostor - Nemzeti Emlékhely

Červený Kláątor - múzeum 1319-ben a Dunajec folyó partján karthauzi szerzetesek kolostort alapítottak. Csak később a 14. sz.második felében építették át időálló anyagból. 1431-1432 között a kolostort elfoglalták a husziták. 1704-től a kamaldulenzi szerzetesrendé volt, 1782-ben pedig felszámolták. A 18. században barokk stílusban építik át. A 18. században kultúrális központként, a mai időkben pedig múzeumként üzemel.

Dunajec - tutajozás

Dunajec - splav na pltiachDie A Dunajec folyó a mészkőben egy szorost vájt ki, amelyet Dunajec -áttörés néven ismerünk. A helyi turista attrakció a tutajozás a mintegy 9 km hosszú Dunajec -áttörésen. A Dunajec -áttörésen egy tanösvény vezet.

Korona-hegy

Tri Koruny v Pieninách A Pienin-hegység legmagasabb és legérdekesebb orma a Korona-hegy (982 m t. m.), a lengyel oldalon, a Dunajec-áttörés bal oldalán található. Az orom déli oldalán mintegy 100 m magas sziklatornyok emelkednek. A legmagasabb torony az Okraglica, csúcsán lévő kilátóterszon 15 látogató tartózkodhat egyszerre, innen gyönyörű kilátás nyílik a tájra. A tanösvényen keresztül a Korona-hegyen át eljuthatunk a Sokolicára.

Sokolica

A Korona-hegy mellett a Pienin-hegység legnépszerűbb és legszebb orma a Sokolica (747 m t. m.), a Dunajec-áttörés végén. Sziklafalai függőlegesen szakadtak le a Dunajec - folyóba. A csúcson szintén kilátóterasz van. A turistaösvényen a Korona.-hegytől a Sokolica - ig helyenként biztosító eszközöket helyeztek el. Az ösvények Szczawnice-ből és Kro¶cienka-ból indulnak.

Haligóci-sziklák

Haligovské skaly Védett természeti objektum a Pienini Nemzeti Park területén. Egységes mészkőkomplexum. Egy szirtes táj gerincén a déli és délkeleti lejtőkön sziklatornyok csopotja található.

Tavasi-tó

Jezerské jazero Kis tó a Szepesi-Magura meredek északi lejtője alatt, védett természeti objektum. Tavas községtől délkeletre található (9 km-re Sp. St. Ves-től), 919 m tengerszint feletti magasságban. Késői negyedkorban keletkezett, egy összefüggő lucfenyvesben.

Nedec

Niedzica Magyar vár, 1320-1326 között építette a brezovicai Kokos. Kiterjedt uralom központja volt. 1948-1952 között a várat felújították. A várban ma regionális néprajzi múzeum van.

Czorsztyn

Czorsztyn Figyelemfelkeltő nemzeti műemlék a Dunajec-folyó bal partján, a Czorsztyni duzzasztógát tava mellett. A 14. században Nagy Kazimír uralkodása alatt építették időálló anyagból. A vár egy része nyitott a nyilvánosság előtt. A tavon sétahajózni, vízibiciklizni és csónakázni is lehet.
Egyéb túra lehetőség felvidéki városnézéssel

1. nap:
Elszállásolás, délután Igló város (Spiąská Nová Ves) nevezetességeinek megtekintése, a templomtoronyból gyönyörködés a körpanorámában, majd a közeli Márkusfalván a Máriássy-kastély és a Dardanella nyári lak múzeumainak meglátogatása.

2. nap:
Középkori városok megtekintése
Lőcse: Szent Jakab templom, Pál Mester Múzeuma, ill. a városháza megtekintése.
Lőcse - Mária-hegy: a Szűz Mária Menybemenetele bazilika megtekintése.
Késmárk: a vár és a város bejárása, az evangélikus fatemplom és az új templom, valamint a Thököly Mauzóleum felkeresése.
Nagyőr: látogatás a Mednyánszky-kastélyban.
Szepes várának bejárása.Szepes06
Szepeskáptalan (Spiąská Kapitula): látogatás a püspöki székesegyházban.
Zsigra: Árpád-kori római katolikus templom meglátogatása.
Szepesszombat: a főtér és a gótikus Szent Jakab templom megtekintése.
Poprád város és a környék kis templomainak felkeresése.

3. nap:
Tutajozás a Dunajec folyón, majd piknik gorál zenével, a Vörös Kolostor meglátogatása.
Ólublón Lubló vára és a skanzen megtekintése.
Podolin városában Krúdy Gyula emléktáblájának felkeresése és a gótikus templom meglátogatása.
Felső Ruzsbach (Vyąné Ruľbachy) fürdőhelyen egy kis pihenés, kávézás.

4. nap:
Magas-Tátra - a Csorba-tó, Tátralomnic, Ótátrafüred meglátogatása

5. nap:
Lengyelországi kiruccanás:
Zakopane városa,
Nedec egykori határvára,
Debnó: a Világörökség részét képező Szent Mihály Arkangyal fatemplom megtekintése.Szepes04


Az árak 2012-ben.

Szállás: Panzióban (Vörös Kolostor településen) reggelivel és vacsorával
Mellékszezon: február - június, szeptember - december: 25 € / fő
Fő szezon: július, augusztus: 28 € / fő
Minden 21. fő grátisz
Szállás: Lublói hotelben reggelivel és vacsorával
Egész év folyamán: 21 € / fő / éjszaka, minden 21. fő grátisz
Szállás: Iglón (Spiąská Nová Ves) kollégiumban, panzióban, reggelivel és vacsorával
- 2 és 3-ágyas szobák fürdőszobákkal
Egész év folyamán: 18 € / fő / éjszaka, minden 21. fő szállása grátisz.
Hozzászólások: Új hozzászólás
Még nincs hozzászólás
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Információ művészettörténeti kutatáshoz egy kettős szobrofejről
Zsolnay
Kínai váza
Porcelán monogram
Váza beazonosítása
Japán porcelán
Ismeretlen porcelán jelzés
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Kinek a szignója lehet?
Kinai-Bélyeg
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek
Történelmi hírek

KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest
© 2019 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetőség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei