Fórum: segítség kérése, egy festmény után nyomozok |
Témát létrehozta: galagonyaaa | 2013.06.11. 10:24 |
Vissza a fórum kezdõlapra |
Új téma indítása >> |
Új hozzászólás >> Belépés | madlen57 | 2014.11.06. 20:56 | #4560 | Elõzmény: #3675 | Válasz erre >> Belépés | Üdvözlöm! Én nemrég találtam erre az oldalra és olvastam a kérését, ami igazán megindító. Csupán érdeklődöm, hogy sikerült-e megtalálni a képet a nagypapa 90. születésnapjáig?
Köszönöm a válaszát: Magdi
madlen57 |
|  h i r d e t é s  | galagonyaaa | 2013.06.11. 10:24 | #3675 | Válasz erre >> Belépés | Segítséget szeretnék kérni egy festmény felkutatásában, amit nagypapám már jópár éve keres. A siklósi kórházban látott egy képet még a nagybátyám születésekor, amit én már megpróbáltam neki előkeríteni, de elakadtam a kutatással.
A képről a következőket tudom:
A festmény nagybátyám születése napján és helyén,1951.10.15-én Siklósi Kórház igazgatói szobájának falán lógott. Ekkor és ott látta meg nagypapám, akinek az akkori kórházigazgató, dr. Gruber Béla elmesélte a kép történetét, miszerint ezt a képet egy hálás páciens (amatőr festő) festette neki, amikor megmentette az életét. A kép festője valójában egy munkásember volt és úgy került a kórházba, hogy aratás során egy másik munkással összeszólalkozott, aki egy szuronyszerű (aratáshoz használatos) szerszámot döfött a hasába. A beteg ezzel a tárggyal a hasában sétált be saját lábán a szántóföldről a kórházba, ahol kivették belőle és megmentették az életét, hálájának jeléül pedig cserébe megfestette ezt egy képen és az orvosának ajándékozta. A képről annyit tudok,hogy barna színű (hogy most a keret az, vagy a barna színek dominálnak, azt nem tudom) és ezt a jelenetet ábrázolja, ahogy a szántóföldön egyik munkás szuronyt döf a másikba.
Ebből kiindulva "nyomozásom" során a következőkre jutottam:
Első próbálkozásként felhívtam a Siklósi Kórházat, ahol dr. Gruber Béla volt a kórházigazgató 1938 és 1966 között. Sikerült beszélnem a legrégebb óta ott dolgozó orvossal, aki emlékezett még a képre. Arra is emlékezett,hogy a kép Gruber doktor távozásakor került le a falról, ő vitte el magával, a következő igazgató érkezésekor (1966-tól 1972-ig Dr. Horváth Mihály) már nem volt az irodában. Abban is biztosak voltak,hogy nincs a kórház padlásán, hanem szerintük valahol a családnál kellene lennie. Sikerült azt is kiderítenem, hogy a család egy élő tagja Sólyom-Nagy Sándor operaénekes, akinek nehézkesen ugyan, de megtudtam a telefonszámát és akivel sikerült is beszélnem. Ő elmondta,hogy valóban emlékszik a képre gyerekkorából, de nem tudja, mi történt vele, megígérte,hogy körbekérdez a rokonságnál, hogy kihez kerülhetett, mikor Gruber doktor hagyatékát elosztogatták. Vissza is telefonált nekem,hogy sajnos senki nem tud a képről és a nyomozásom ezen a ponton zátonyra futott. Megpróbálkoztam még a siklósi Önkormányzattal egy telefon erejéig, hogy nem tudnának-e nekem segíteni, de nem voltak igazán segítőkészek, visszairányítottak a kórházhoz, és így a kör bezárult.
Most,hogy idén nagypapám 90 éves lesz, újra elkezdeném a nyomozást, mert szeretném megtalálni neki születésnapjára a képet.
Ebben szeretnék segítséget, tippet, ötletet kapni, hogyan, merre induljak, esetleg nem találkozott-e valaki, bárki ilyesmi képpel.
Nagyon hálás lennék minden segítségért!
Előre is köszönöm!
galagonyaaa |
|
|
|
|