Fórum: segítség kérése, egy festmény után nyomozok - Antikrégiség.hu portál: Régiség, mûtárgy, könyv adás-vétel
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!

Fórum: segítség kérése, egy festmény után nyomozok

Témát létrehozta: galagonyaaa | 2013.06.11. 10:24
Vissza a fórum kezdõlapra
Új téma indítása >> Új hozzászólás >> Belépés
madlen57 | 2014.11.06. 20:56 | #4560 | Elõzmény: #3675Válasz erre >> Belépés
Üdvözlöm! Én nemrég találtam erre az oldalra és olvastam a kérését, ami igazán megindító. Csupán érdeklődöm, hogy sikerült-e megtalálni a képet a nagypapa 90. születésnapjáig?

Köszönöm a válaszát: Magdi

madlen57

 h i r d e t é s


 
galagonyaaa | 2013.06.11. 10:24 | #3675Válasz erre >> Belépés
Segítséget szeretnék kérni egy festmény felkutatásában, amit nagypapám már jópár éve keres. A siklósi kórházban látott egy képet még a nagybátyám születésekor, amit én már megpróbáltam neki előkeríteni, de elakadtam a kutatással.

A képről a következőket tudom:

A festmény nagybátyám születése napján és helyén,1951.10.15-én Siklósi Kórház igazgatói szobájának falán lógott. Ekkor és ott látta meg nagypapám, akinek az akkori kórházigazgató, dr. Gruber Béla elmesélte a kép történetét, miszerint ezt a képet egy hálás páciens (amatőr festő) festette neki, amikor megmentette az életét. A kép festője valójában egy munkásember volt és úgy került a kórházba, hogy aratás során egy másik munkással összeszólalkozott, aki egy szuronyszerű (aratáshoz használatos) szerszámot döfött a hasába. A beteg ezzel a tárggyal a hasában sétált be saját lábán a szántóföldről a kórházba, ahol kivették belőle és megmentették az életét, hálájának jeléül pedig cserébe megfestette ezt egy képen és az orvosának ajándékozta. A képről annyit tudok,hogy barna színű (hogy most a keret az, vagy a barna színek dominálnak, azt nem tudom) és ezt a jelenetet ábrázolja, ahogy a szántóföldön egyik munkás szuronyt döf a másikba.

Ebből kiindulva "nyomozásom" során a következőkre jutottam:

Első próbálkozásként felhívtam a Siklósi Kórházat, ahol dr. Gruber Béla volt a kórházigazgató 1938 és 1966 között. Sikerült beszélnem a legrégebb óta ott dolgozó orvossal, aki emlékezett még a képre. Arra is emlékezett,hogy a kép Gruber doktor távozásakor került le a falról, ő vitte el magával, a következő igazgató érkezésekor (1966-tól 1972-ig Dr. Horváth Mihály) már nem volt az irodában. Abban is biztosak voltak,hogy nincs a kórház padlásán, hanem szerintük valahol a családnál kellene lennie. Sikerült azt is kiderítenem, hogy a család egy élő tagja Sólyom-Nagy Sándor operaénekes, akinek nehézkesen ugyan, de megtudtam a telefonszámát és akivel sikerült is beszélnem. Ő elmondta,hogy valóban emlékszik a képre gyerekkorából, de nem tudja, mi történt vele, megígérte,hogy körbekérdez a rokonságnál, hogy kihez kerülhetett, mikor Gruber doktor hagyatékát elosztogatták. Vissza is telefonált nekem,hogy sajnos senki nem tud a képről és a nyomozásom ezen a ponton zátonyra futott. Megpróbálkoztam még a siklósi Önkormányzattal egy telefon erejéig, hogy nem tudnának-e nekem segíteni, de nem voltak igazán segítőkészek, visszairányítottak a kórházhoz, és így a kör bezárult.

Most,hogy idén nagypapám 90 éves lesz, újra elkezdeném a nyomozást, mert szeretném megtalálni neki születésnapjára a képet.

Ebben szeretnék segítséget, tippet, ötletet kapni, hogyan, merre induljak, esetleg nem találkozott-e valaki, bárki ilyesmi képpel.

Nagyon hálás lennék minden segítségért!

Előre is köszönöm!

galagonyaaa
Legfrissebb fórum témáink:
Szent kép
Mennyit érhet antik tárgyam, régiségem?
Porcelán monogram
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
festő szignó alapján
Antik festmény, milyen régi? Mennyit érhet?
Kik rejtőznek a szignók mögött?
porcelán jelölése,Altwien lehet?
Porcelán készlet beazonosítása
Festő keresése
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
 
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek VIDEÓK| RSS feliratkozás: Mesetár MESETÁR |  RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR
Legfrisebb hírek:
További hírek >>
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Tiktokon KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2023 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei