Mûvész adatbázis: Kazinczy János Antal festő (1914–2008) - Antikrégiség.hu
Születésnapi újság Ajándék újságok
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas Kulturális és Mûkereskedelmi Portál: online piactér antik mûtárgy  kortárs régiség könyv
Keresés az Antikrégiség.hu Piactéren Részletes keresés >>>
Kövesse az Antikrégiség.hu Portált Facebookon!!


Régiség kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik bútor Antik bútor (6305)
RSS feliratkozás: Bélyeg Bélyeg (3242)
RSS feliratkozás: Egyéb régiség Egyéb régiség (3691)
RSS feliratkozás: Ékszer Ékszer (352)
RSS feliratkozás: Ezüst, fémtárgy Ezüst, fémtárgy (866)
RSS feliratkozás: Festmény Festmény (3322)
RSS feliratkozás: Grafika, rézkarc Grafika, rézkarc (524)
RSS feliratkozás: Hangszer Hangszer (707)
RSS feliratkozás: Képeslap Képeslap (1432)
RSS feliratkozás: Lámpa, csillár Lámpa, csillár (1030)
RSS feliratkozás: Militária, fegyver Militária, fegyver (750)
RSS feliratkozás: Műszaki tárgyak Műszaki tárgyak (1997)
RSS feliratkozás: Néprajzi tárgy Néprajzi tárgy (428)
RSS feliratkozás: Óra Óra (849)
RSS feliratkozás: Papírrégiség Papírrégiség (1268)
RSS feliratkozás: Pénz, érme Pénz, érme (1661)
RSS feliratkozás: Porcelán, kerámia Porcelán, kerámia (4249)
RSS feliratkozás: Szobor Szobor (806)
RSS feliratkozás: Textil, szőnyeg Textil, szőnyeg (1244)
RSS feliratkozás: Üveg, kristály Üveg, kristály (1088)
RSS feliratkozás: Vallási tárgyak Vallási tárgyak (242)


Könyv kategóriák:
RSS feliratkozás: Antik könyv Antik könyv (1854)
RSS feliratkozás: Életmód, egészség Életmód, egészség (240)
RSS feliratkozás: Gasztronómia Gasztronómia (186)
RSS feliratkozás: Gazdaság, üzlet Gazdaság, üzlet (58)
RSS feliratkozás: Gyerekkönyv Gyerekkönyv (483)
RSS feliratkozás: Idegen nyelvű Idegen nyelvű (357)
RSS feliratkozás: Irodalom, regény Irodalom, regény (1704)
RSS feliratkozás: Lemez, CD, DVD Lemez, CD, DVD (1226)
RSS feliratkozás: Műszaki könyv Műszaki könyv (323)
RSS feliratkozás: Művészeti könyv Művészeti könyv (780)
RSS feliratkozás: Nyelvkönyv, szótár Nyelvkönyv, szótár (171)
RSS feliratkozás: Régi diafilm Régi diafilm (150)
RSS feliratkozás: Régi újság, folyóirat Régi újság, folyóirat (1715)
RSS feliratkozás: Sport Sport (172)
RSS feliratkozás: Tankönyv Tankönyv (532)
RSS feliratkozás: Történelem Történelem (473)
RSS feliratkozás: Tudományos könyv Tudományos könyv (456)
RSS feliratkozás: Útikönyv, földrajz Útikönyv, földrajz (242)
RSS feliratkozás: Vallási könyv Vallási könyv (579)


Galéria: online tárlatok
RSS feliratkozás: Festmény kiállítás Festmény kiállítás
RSS feliratkozás: Fotográfia kiállítás Fotográfia kiállítás
RSS feliratkozás: Iparművészet Iparművészet
RSS feliratkozás: Kerámia kiállítás Kerámia kiállítás
RSS feliratkozás: Szobor kiállítás Szobor kiállítás
RSS feliratkozás: Textil kiállítás Textil kiállítás
RSS feliratkozás: Történelmi kiállítás Történelmi kiállítás
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Hirdetések
Csodaszarvas ebolt

Mûvész adatbázis: Kazinczy János Antal festő (1914–2008)

Vissza a mûvész adatbázisba
 
Megosztás
Oldal felvétele a könyvjelzők közé Tovább küldés emailben Nyomtatás
Kazinczy János Antal festő (1914–2008) Kazinczy János Antal (Temesvár, 1914. december 12. - Violes, 2008. január 8. Franciaország) magyar festő.

Élete:

Tizenegy évesen Podlipny Gyula és Varga Albert szabadiskolájában kezdte rajztanulmányait, még mielőtt kitanulta volna a vésnöki szakmát. 1932-ben Rudnay Gyula növendékeként került a Budapesti Képzőművészeti Főiskolára, amelyet nem tudott befejezni, mert amikor 1935-ben a nyári szünetben hazautazott Temesvárra, útlevelét a határon elkobozták, és rövidesen behívták katonának. Felváltva katonáskodott, végzett a magyarok és más nemzetiségek számára létesített munkaszolgálatot, és vésnökként és mintakészítőként dolgozott Vízaknán, és Bukarestben, az Állami Pénzverdében, de szakított időt az erdélyi emberek és tájak rajzolására, festésére is. Ezek a művek a háború alatt Bukarestben egy bombatámadás során mind megsemmisültek. A háborút illegalitásban, a romániai antifasiszta ellenállásban résztvéve vészelte át. 1945-ben amikor fia Kazinczy János Árpád született, egy új, lendületes alkotói periódusa kezdődött Erdélyben barátjával Zsögödi Nagy Imre festővel együtt. Ekkor lett a Temesvári Szabad Szó (ma: Új Szó) című napilapnak a felelős szerkesztője (1944. november 1-től 1945. augusztus 18-ig).

Festészete szigorú, határozott vonalvezetés mellett visszafogott színvilággal a tájak és arcképek lényegét igyekszik visszaadni. Az egyidejűleg a Magyar Népi Szövetségben kifejtett politikai tevékenységére (bánsági titkár) mind élesebben reagáló romániai hatalom arra késztette Kazinczyt, hogy 1947-ben Magyarországra távozzon, ott hagyva feleségét, fiát és műveit. („K. J. jó szimattal elhagyta Romániát” - írta róla a barátja, Méliusz József). Felesége Schütt Franziska a Temesvári Német Színház színésze és rendezője volt.

Budapesten 1949-től 1950-ig tanított az Iparművészeti Főiskolán. Szovjet kritikák nyomán (école de Paris, dekadens és formalista jelzőkkel illették) a tanári állásából elbocsátották. Viszont 1950-től 1953-ig a Szabad Művészet felelős szerkesztőjévé nevezték ki. Közben bekapcsolódott a magyarországi művészeti életbe. A kor művészei számára kötelező szocialista realizmussal is próbálkozott, de a zsdanovi elvekkel nem értett egyet. 1953-tól szerkesztői munkáját feladta. Ezután táj, portré és csendéletfestészetből élt, az akkori kultúrpolitikai irányvonal által éppen hogy elfogadott stílusban. Az 1956-os forradalom során Kazinczy műveinek nagy része megsemmisült, a Margit körúti műtermét ért bombatalálat miatt, a Széna téri harcok idején. Ezzel harmadszor veszítette el életművének állomásait is jelentő festményeit, rajzait. Másodízben, amikor Romániából Magyarországra érkezett, akkor is alig tudott kimenekíteni néhány méretében kisebb alkotást, munkásságának java Romániában maradt, azok további sorsa ismeretlen. A forradalom alatt, majd közvetlenül utána barátoknál, ismerősöknél húzta meg magát fiával és akkori feleségével Budapesten, majd külön engedéllyel a Zsennyei művésztelepen élhettek hat hónapon keresztül.

1957 elején Kazinczy még részt vett egy kiállításon, de a reménytelen művészeti és fizikai helyzetükre nem látva megoldást idehaza, valamint a politikai visszarendeződés miatt is az emigráció mellett döntött, és fiával együtt 1957-ben elhagyták az országot, hogy új helyen kezdjék elölről az életet. Kezdetben visszatért az első szakmájába, és három évig, mint vésnök dolgozott Ausztriában, és a Német Szövetségi Köztársaságban. Később arany- és ezüstékszereket készített és értékesített Nürnbergben és Párizsban.

Az 1956-os események még akkor megihlették, és elsők között volt, akik munkáiban meg is jelenítették mindezt. Magyarországon több, Sümegi György rendezte kiállításon szerepeltek ezek a képek. Sorsának állomásai: Nürnberg, később egy délfranciaországi kis falu, Rocbaron, ahol a párizsi sikeres kiállítások eredményeként házat vett, majd 1995-ben Vacqueras-ba költözött, ahol fia is élt. Még Nürnbergben megtanulta a tűzzománc festést, ebből kifolyólag a festészete mind inkább elvont lett. Művészetére az organikus absztrakció a jellemző. A természeti formáktól nem szakadt el, melyet a mediterrán világ és környezet inspirált. Élete utolsó időszakáig aktívan dolgozott, és róla elmondható, hogy mint barátja idehaza Lossonczy Tamás, neki "sincs napja ecsetvonás nélkül". Néhány évig tartó befelé fordulást követően munkássága, mondanivalója, a világról alkotott vizuális véleménye, kellő ihletést kapott, és napjának jelentős részét alkotással töltötte. Valósággal ontotta a műveket ekkoriban is.

2003-ban trombózis érte, amelyből szerencsésen felépült, de állandó orvosi felügyeletet igényelt, így egy lakásához közeli otthonban nyert elhelyezést, ahol tovább alkotott, napi átlag 6-8 órán keresztül. Festett, rajzolt, többnyire japán papírra tojástempera technikával, amelyhez a festékeket - több száz éves hagyomány alapján - aznap, frissen készíttette. A színek varázslatos, és bátor alkalmazásával, formagazdagságával fizikai-korát meghazudtoló fiatalos frissességről, látásmódról tett ekkor is tanubizonyságot.

Majd 50 évnyi távollét után, szinte ismeretlenül érkezett haza munkáival 2002, 2003 táján. A hazai nagyközönség, és a szakma óvatos távolságtartással kezelte, nem tudván még elhelyezni súlyos, mélyen gyökeredző, gazdag forma és színvilágú életművét. Igazi jelentőségének mérlegelése, érlelése, megértése, befogadása még várat magára, pedig a XX. századi magyar művészet egyik kimagasló alakja volt, jó barátjával Lossonczy Tamással egyetemben.

Ő szerény, visszahúzódó, önmagát reklámozni nem tudó, alkotó művész volt, aki a kép értékeire, formai és színharmóniáira figyelt, nem a külsődleges "marketing tevékenységre", nem törtetett sehová, nem voltak ambíciói hatalmas tárlatokon részt venni. Elvonultan alkotott, és üzent csepp kis műteremmé átalakult szobájából a nagyvilágnak, s egyszer talán lesz ennek a világnak füle, szeme, érzéke meghallani, meglátni üzeneteinek értékét.

2007 októberéig napi rendszerességgel dolgozott. Az otthonban, ahol élt 2007. október közepén elesett, és combnyaktörést szenvedett, s kórházba került. Több hónapon keresztül ápolták ott. Azonban a hosszasan elnyúló és hiányos kórházi kezelések és az örökmozgó ember ágyhozkötöttsége, a napi fájdalmak, megtörték kemény személyiségét, károsan befolyásolták élniakarását. Dolgozni ez időben már nem tudott. Állapota rohamosan rosszabbodott, az esésének szövődményeként kialakuló bajai folytán. 2008 januárjában végképp megtért övéihez, 93 küzdelmes, dolgos esztendőt követően. Fia és menye Vacqueyras-ban helyezte örök nyugalomba. Életművét fia egyben tartja, egy esetleges magyarországi méltó elhelyezés reményében.

Születésekor magyar állampolgárként látta meg a napvilágot, a történelmi nevű család leszármazottjaként, ám a történelem másként rendezte a dolgokat, és bár számos országban élt, lelkében, munkásságában, szívében mindvégig a szülőhaza szeretetét hordozta, és idevalónak tartotta magát, mindenféle földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. Megmaradt tehát végig magyar festőnek külföldön is, annak ellenére, hogy a haza csak a "magyar származásúak" kategóriájába sorolta őt évtizedeken keresztül, sorstársaival egyetemben, mintegy mesterségesen leválasztva a nemzeti kultúránk részétől munkásságát.

Egyéni kiállítások:

1945 Bukarest
1946 Temesvár
1949 Budapest, Fényes Adolf terem
1951 Varsó
1955 Ernst Múzeum, Budapest- Kling Györggyel (készült gyűjteményes katalógus)
1959-1962 Galerie Stenzel, München - éves rendszerességgel
1960 Nürnberg, Yserentant, és a Da Vinci Galéria
1966 Galery Prisma, Stockholm
1966-1971 Galérie du Siécle, Párizs - éves rendszerességgel
1980-1981 Verviers, Galerie Primavera
1991-től a fia galériájában, Vacqueyras-ban (FR)
1995 Sauerlach., München
1997 Vacqueyras (FR)- fiával, Kazinczy János Árpáddal közösen
1998 Lyon, AR Galerie - fiával közösen
2002 Budapest, Szinnyei Szalon - Lossonczy Tamással közösen "Hazaértem Barátom" címmel
2003 Sátoraljaújhely, Kazinczy Ferenc Múzeum
2004 VirtuArtnet - Budapest
2008 Kaposvár, Vaszary Képtár "Hazaérkezés" címmel
Válogatott csoportos kiállítások [szerkesztés]
1936 KUT, Nemzeti Szalon, Budapest (katalógusból kimaradt, mert annak lezárása után került a kiállítók sorába)
1948 Nemzeti Szalon, Budapest: "A magyar képzőművészet újabb irányai",
Budapest, Fővárosi Képtár: "Száz magyar művész alkotásai"
Budapest, Fővárosi Képtár: "Bányavidéki Vándorkiállítás"
Budapest, Fővárosi Képtár: "Az új magyar képzőművészet" (ez utóbbi kiállítás egyik rendezője is ő)
1950 Budapest, Műcsarnok, I. magyar Képzőművészeti Kiállítás
1957 Budapest, Műcsarnok, Tavaszi Tárlat
1958 Bécs
1959 Nürnberg, Fränkische Galérie
1969 Fondation Royaumont, Royamount,(FR).- "La beauté court les rues"
1982-1983 Hajdúböszörmény
1995 Párizs, Magyar Intézet, "Ces sculptureurs Francais de Hongrie"
2003 Hatvan, Ady Endre Könyvtár: "Fotók, rajzok, festmények 1956-ról"
2003-2004 Párizs, Magyar Intézet: "Frontieres et passages dans l'Art de la Medaille"
2006 Kaposvár, Vaszary Képtár: "1956 képtárából"
Művek fontosabb gyűjteményekben [szerkesztés]
Fővárosi Képtár, Budapest
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
Magyar Követség, Washington
Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris
Számos műve megtalálható külföldi magángyűjteményben, főképp Németországban, Belgiumban és Franciaországban
Legfrissebb mozgóképes hírünk:
Legfrissebb fórum témáink:
Kik rejtőznek a szignók mögött?
porcelán jelzés
festő szignó alapján
Károsultaknak segítünk.....
Mennyit érhet kortárs vagy régi festményem?
Porcelán monogram
Melyik festő aláírása lehet ez?
Porcelán jelzés keresés
Porcelán készlet beazonosítása
NFT technológiák
 
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍR RSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREK RSS feliratkozás: Mozgóképes hírek VIDEÓK| RSS feliratkozás: Mesetár MESETÁR |  RSS feliratkozás: Naptár idõpontok NAPTÁR
Legfrisebb hírek:
További hírek >>
Antikregiseg.hu mûkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas mûkereskedelmi portál
Megtalál minket Qr kód alapján is KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?
Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár
Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek

Történelmi hírek

© 2023 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetõség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzõi jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei