ingyenes webstatisztika
Tanácsok a biztonságos mutárgyvásárláshoz - Antikrégiség.hu Akadémia
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál - Antikrégiség.hu
Belépés | Regisztráció
Keresés:
Hírlevélre:
Régiség kategóriák:
Könyv kategóriák:
Galéria: online tárlatok
Segítség:
Hogyan adjak el?
Hogyan vásároljak?
Kövessen minket!
Kövesse az Antikrégiség.hu TV adásait a YOUTUBE-on!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Twitteren!!
Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!! Csatlakozzon az Antikrégiség.hu közösségéhez és kövessen minket a Facebookon!!
Partner oldalak:
 Antikkönyv.hu
Antikrégiség.hu Akadémia
ANTIKRÉGISÉG.HU AKADÉMIA: hasznos tudnivalók, információk, tanácsok műgyűjtőknek és régiség, mûvészet iránt érdeklõdõk számára.
Az Antikrégiség.hu Akadémia azzal a szándékkal jött létre, hogy hasznos tudnivalókat, információkat közvetítsen a kezdõ mûgyûjtõknek és a régiség, mûvészet iránt érdeklõdõ szélesebb közönség számára is.

Antikrégiség.hu Akadémia főbb témái:

Hasznos tudnivalók a bélyeg adás-vételhez
Hasznos információk érmekrõl, bankjegyekrõl
Hasznos segédanyag a képeslapokról
Magyar Bibliakiadások listája 1466-1900
Magyar Rézmetszõk listája névjegyzéke

 

Magyar Festészet története 1000-1950-ig
Magyar Mûgyûjtõk névjegyzéke 1950-ig
Magyar Grafikusok névjegyzéke, listája
Magyar Karikatúristák névjegyzéke, listája
Magyar Alkalmazott Grafika története

 
Tanácsok a biztonságos műtárgyvásárláshoz

 

A biztonságos műtárgyvásárlásról …

Műkincsek, műtárgyak, kulturális javak lopása, műemlékek és lelőhelyek fosztogatása, műtárgycsempészet sajnos napjainkban is komoly gondot jelent. Kulturális örökségünk ingó, mozgatható, mozdítható elemeinek veszélyeztetettsége az elmúlt évtizedekben is folyamatosan növekedett.
Közismert, hogy a műemlékek, régészeti lelőhelyek, valamint a múzeumokban, könyvtárakban, levéltárakban és egyéb helyeken őrzött értékes tárgyak védelméről a világ szinte minden országában sorra születtek a nemzeti törvények. Mindezek mellett azonban általános lett az a felismerés is, hogy az országhatárokon átnyúló jogellenes műtárgyforgalom ügye nem oldható meg pusztán nemzeti jogszabályokkal. Az UNESCO kezdeményezésére 1970-ben nemzetközi egyezményt írtak alá „a kulturális javak jogtalan behozatalának, kivitelének és tulajdona jogtalan átruházásának megakadályozását és megelőzését szolgáló eszközökről”), melyhez az eltelt időben több mint száz ország csatlakozott. Az egyezmény ugyan jelentős lépés volt a kulturális örökség nemzetközi védelmében, de hiányosságait felismerve, kiegészítő eszközként született meg „a lopott vagy jogellenesen külföldre vitt kulturális javak nemzetközi visszaadásáról” szóló 1995. évi UNIDROIT Egyezmény. Mindazonáltal a kulturális javakkal kapcsolatos jogellenes tevékenységek megfékezésére sem a nemzeti sem pedig a nemzetközi jogi eszközök nem bizonyultak kellőképpen hatékonynak, ezért az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa) és az UNESCO kezdeményezésére az érintettek számára – jogi értelemben nem, de erkölcsi értelemben kötelező – ajánlásokat fogalmaztak meg. Ezen jogszabályok és ajánlások betartása a műtárgyakat vásárlóktól és forgalmazóktól nemcsak elvárható, de számukra „kifizetődő” is, hiszen így biztosan elkerülhetik, hogy egy óvatlan lépés következtében hosszas rendőrségi vagy bírósági eljárás részeseivé váljanak.
Hazánk a kulturális javakkal kapcsolatos jogellenes tevékenységek elleni küzdelemben elkötelezett, ezért – a kulturális örökségünk védelmére vonatkozó nemzeti jogszabályok mellett – mind a két fenti nemzetközi egyezményhez csatlakozott, s az érintett állami és civil szervezetek közötti együttműködés keretében az alábbi ajánlásokat magyar nyelven is közzéteszi.

 

Kapcsolodó témák:

Műtárgyak, műkincsek vagyonvédelme
Műkereskedők nemzetközi etikai kodexe
Tanácsok a biztonságos műtárgyvásárláshoz
Gyűjteménygyarapítás etikai szabályai ICOM ajánások

   
 
RSS feliratkozás: Hírek ÖSSZES HÍRRSS feliratkozás: Árverési hírek ÁRVERÉSI HÍREKRSS feliratkozás: Kulturális hírek KULTURÁLIS HÍREKRSS feliratkozás: Történelmi hírek TÖRTÉNELMI HÍREKRSS feliratkozás: Mozgóképes hírek VIDEÓKRSS feliratkozás: Antikrégiség.hu Mesetár MESETÁRRSS feliratkozás: Naptár időpontok NAPTÁR
Legfrisebb hírek:
További hírek >>
Legfrissebb fórum témáink:
Házi oltár
Segítséget kérek Csehszlovák jelzésre
Porcelán monogram
szőnyeg kérdés
vigyázat csaló
Kik rejtőznek a szignók mögött?
Festő signója
Ki ismeri ezt a szignót?
1909-es jelzés
Porcelán Márka monogramja
Antikregiseg.hu műkincsportál: Régiségbolt és Antikvárium egy helyen
Csodaszarvas műkereskedelmi portál

Honlapunkról
Hogyan adhatok el?
Hogyan vásárolhatok?Ingyenes hirdetésfeladás!

Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Írjon nekünk!
Hírlevelet kérek

Művész adatbázis
Művészeti fogalomtár
Antikrégiség.hu Mesetár Antikrégiség.hu Akadémia

Videók
Árverési hírek
Kulturális hírek
Történelmi hírek

KÖVESSEN MINKET: Facebook KÖVESSEN MINKET: Twitter KÖVESSEN MINKET: Youtube KÖVESSEN MINKET: Google+ KÖVESSEN MINKET: Pinterest
© 2020 Antikrégiség.hu | Hírlevél | Elérhetőség | Üzletszabályzat | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Antikrégiség.hu adatvédelmi elvei